ΑφιερώματαΤελευταία Νέα

Τα μαγευτικά Στενά του Νέστου το 1938 (αρχείο Μανώλης Χούμας)

Του Μανώλη Σ. Χούμα

Για την απαράμιλλη ομορφιά των μαγευτικών Στενών του Νέστου έχουν γραφτεί πολλά, η πέννα ωστόσο του τότε προέδρου του Ορειβατικού Ξάνθης Ζήση Παπαθανασίου είναι ξεχωριστή κι εντυπωσιάζει.

Γράφει μεταξύ άλλων, “Πχιο στοιχείο κάνει τα στενά του Νέστου ανώτερα κι’ αυτών ακόμη των Τεμπών; Αδίσταχτα απαντώ: Η πλέρια έλλειψη μονοτονίας… Η δεξιά όχθη είναι κατάφυτη σ’ άγρια βλάστηση. Η αριστερή συνήθως είναι φαλακρή… Φιλοξενήθηκα κάτω απ’ την κουφάλα του τη συμμετρική σε καιρό που μάνιαζε η χιονοθύελλα. Απόλυτο αίσθημα ασφαλείας μούδωκε. Και είναι εκεί εκείνο πολύτιμο, γιατί πάνω απ’ το κεφάλι σου εκατοντάδες βράχοι και πέτρες έτοιμες να σε κάνουν λυώμα, αν κάνεις την βέβυλη σκέψη να συγκρίνεις το όραμα μ’ άλλων γνωστών διαφημισμένων τουριστικών τοπίων… προς το Νέστο πούναι βαρύς, συνήθως θολός, συχνά ορμητικός, αρκετά μανιασμένος, ενίοτε ήσυχος, πάντοτε ευεργετικός στη γεωργία, αλλά από χρόνια σε χρόνια ζηλιάρης και ζημιάρης γιατί θυμώνει από αγάπη και τα κάνει όλα θάλασσα: Γεφύρια, βάρκες, πορθμεία, ξύλα δασικής εκμεταλλεύσεως, χωράφια, κήπους… Δρόμος στενός, επικίνδυνος, χαλασμένος, ανεβοκατεβαίνοντας εδώ και εκεί, καβαλικεύει τα τουνέλια, σκύβει σε βράχους, γλυκαίνει σε διάβα μέσ’ απ’ την άμμο της όχθης… Κάτω απ’ τον δρόμο αυτόν χαίνουν βάραθρα, κυλάει ο Νέστος, εκτείνεται η σιδηροδρομική γραμμή… Σ’ άλλο σημείο η θέα θυμίζει καθαρά και ατόφια νορβηγικά φιόρντ. Πχιο πέρα κάτασπρη, απλωτή αμμουδιά γλύφεται απ’ τα θολά νερά μα δεν υποκύπτει σ’ εκείνα παρά μόνον ο Νέστος σα θυμώσει… Ζαρκάδια λουφάζουν απ’ την αγριοφωνάρα της λαχανιασμένης ατμομηχανής μα δεν παρατάν τα δάση των στενών του Νέστου… Μια συστάδα δένδρων γέρικων αλλ’ υπερηφάνων, κάμπτουνε την υπερηφάνειά των στον παντοδύναμο ποταμό…”.

Ο Ζήσης Παπαθανασίου ήταν τότε, δ/ντής της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Τοξοτών “Ο Νέστος”.

Οι μαίανδροι των Στενών και το Δέλτα του Νέστου είναι απαράμιλλου φυσικού κάλλους και ίσως θα ‘πρεπε να τύχουν μεγαλύτερης τουριστικής προβολής.

Ο Νίτης (απ’ την Αίνο της Ανατολικής Θράκης) παππούς μου κάπτα Δημητρός ο Ψαθάς, ψαράς το επάγγελμα, που ήρθε στην Ελλάδα ύστερα απ’ τον μεγάλο χαλασμό, μας έλεγε πως στο Κοτζά Ορμάν του Δέλτα του Νέστου υπήρχαν λύκοι, τσακάλια, αλεπούδες κι άλλα άγρια ζούζουλα.

Στο χρονικό διάστημα Ιούνιος 1893 – Μάρτιος 1896 δημιουργείται η σιδηροδρομική γραμμή μήκους 480 χλμ Θεσσαλονίκης – Αλεξανδρούπολης (Δεδέ Αγάτς) κι έτσι η Θεσσαλονίκη συνδέεται με την Κωνσταντινούπολη , μιας και η γραμμή Αλεξανδρούπολη – Αδριανούπολη – Κωνσταντινούπολη προϋπήρχε.

Κατασκευαστής του έργου η εταιρεία Jonction Salonique – Constantinople (JSC), κυρίως οθωμανικών συμφερόντων.

Ευχή όλων η γραμμή των τρένων σύντομα να επαναλειτουργήσει.

Σ’ επόμενη ανάρτηση η συνέχεια της αφήγησης του Νεστολάτρη Παπαθανασίου, με το χρονικό της παρόχθιας του Νέστου πεζοπορίας του Ορειβατικού Ξάνθης.

Οι εικόνες ανοίγουν αριθμητικά, πατώντας το βέλος στα δεξιά.

Δεκέμβριος 2021 ΜΣΧ.

Εικόνα 1
Στο βάθος ένα απ’ τα τριάντα τούνελ, που υπάρχουν στη διαδρομή των Στενών.
Η επιστολική κάρτα είναι έκδοσης του Κομοτηναίου φωτογράφου Ξενοφώντα Παπαζέκου – Φωτο Ήλιος και η σφραγίδα του μας παραπέμπει στην δεκαετία του ’30.
Διαστάσεις : 14.2 x 9 εκ.
Εικόνα 2
Τον Μάρτιο του 1938 η εφημερίδα ΦΩΣ Θεσσαλονίκης δημοσιεύει άρθρο με θέμα τα Στενά του Νέστου, του προέδρου του Ορειβατικού Συνδέσμου Ξάνθης Ζήση Παπαθανασίου.
Δευτέρα 21 Μαρτίου 1938, αρ.φ.10186 σελ 1.
Εικόνα 3
Η συνέχεια του άρθρου στη σελίδα 5, του Ζήση Παπαθανασίου.
Εικόνα 4
Σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκης – Αλεξανδρούπολης (Δεδέ Αγάτς).
ΠΑΤΡΙΣ Βουκουρεστίου Τρίτη 21)3 Οκτωβρίου 1893 αρ.φ.797 σελ 2.
Εικόνα 5
Όταν το τρένο αφήσει πίσω του την μαγεία των Στενών, βρίσκεται στην κατάφυτη από καπνά πεδιάδα της Ξάνθης. “Τα καπνά αυτά είναι παγκοσμίου φήμης. Κατά την γνώμην των ειδικών καπνοκαλλιεργητών, καταλληλότερον έδαφος δεν υπάρχει από το της πεδιάδος ταύτης…”.
ΠΑΤΡΙΣ Αθήνας, Τρίτη 16 Ιουλίου 1913 αρ.φ.7028 σελ 2.
Εικόνα 6
Το 1938 ο Κομοτηναίος φωτογράφος Ξενοφών Παπαζέκος, εκλέγεται πρόεδρος του Σωματείου Καλλιτεχνών Φωτογράφων, Ζωγράφων Θράκης κι Ανατολικής Μακεδονίας. Στο ΔΣ του Σωματείου κι ο Ξανθιώτης φωτογράφος Γεώργιος Κεσίνης.
ΦΩΣ Θεσσαλονίκης Κυριακή 17 Απριλίου 1938 αρ.φ.10213 σελ 7.



Εικόνα 7
Στολίδι της πόλης ο Σιδηροδρομικός Σταθμός Ξάνθης, φωτογραφημένος απ’ τον Ξανθιώτη Αθανάσιο Βολίδη στα μέσα της δεκαετίας του ’20.

Εικόνα 8
Ο οπισθότυπος της επιστολικής κάρτας των Στενών του Νέστου.
“Στην αγαπημένη μου Χρυσούλα στέλνω πολλά φιλιά από τη Κομοτινή. Να δώσεις και στην καλή σου τη μαμά …
Μαρία Κομοτινή 14/7/1936
Προς Δίδα Χρυσούλα… Ηράκλειον Κρήτης.
Η κάρτα στάλθηκε από την Δράμα στις 14 Ιουλίου κι έφτασε μέσω Πειραιά στο Ηράκλειο στις 19 του ίδιου μήνα.

11

Σχετικά Άρθρα