Κοινωνία Τελευταία Νέα

Το 2ο Γυμνάσιο Ξάνθης στο Μουσείο Ορυκτών και Πετρωμάτων στα Βρασνά (φωτογραφίες)

Την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021, οι μαθητές/τριες των τμημάτων Β4 και Β5 του 2ου Γυμνασίου Ξάνθης επισκέφτηκαν το Λαογραφικό Μουσείο και Μουσείο Ορυκτών και Πετρωμάτων στα Βρασνά. Η έκθεση πετρωμάτων και ορυκτών φιλοξενείται στο Λαογραφικό Μουσείο Βρασνών και είναι δωρεά του Μιχάλη Βλάχου και της συζύγου του Ute Gerhard. Το Λαογραφικό Μουσείο στεγάζεται στον κατάλληλα ανακατασκευασμένο χώρο του παλαιού δημοτικού σχολείου.

Μετά από πολύ καιρό επιτέλους το μουσείο γέμισε με εφηβικές φωνές και παρουσίες. Τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό οι μαθητές/τριες μπόρεσαν και απόλαυσαν την εκδρομή τους. Έμαθαν για τα ορυκτά και τη σχέση τους με τον ανθρώπινο πολιτισμό, ξεναγήθηκαν στον πρόσφατα ανακαινισμένο χώρο του μουσείου , θαύμασαν τα υπέροχα ορυκτά και πετρώματα της Βορείου Ελλάδας και είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά την σπάνια συλλογή πετρωμάτων από το μανδύα της γης μέχρι τον φλοιό της. Παρακολούθησαν την μικρού μήκους ταινία για τα σπήλαια και έμαθαν τα πάντα γι αυτά. Στη συνέχεια, τα παιδιά ξεναγήθηκαν στο χώρο του λαογραφικού μουσείου όπου και είδαν μια μεγάλη συλλογή πραγμάτων, αντικειμένων και εργαλείων της καθημερινότητας μιας παλαιότερης εποχής δίχως τεχνολογία και ευκολίες. Τα παιδιά της σημερινής εποχής του διαδικτύου και των τεχνολογικών μέσων δυσκολεύονται να πιστέψουν πως οι γιαγιάδες και οι παππούδες τους ζούσαν τόσο απλοϊκά. Γεωργικά εργαλεία, υφαντά, παιχνίδια παλιάς εποχής και αντικείμενα που αποτελούσαν τα χρηστικά αντικείμενα της εποχής τους διακοσμούν την όμορφη γωνιά του λαογραφικού μουσείου. 

Καθηγητές και μαθητές έμειναν εντυπωσιασμένοι και ευχαριστημένοι και ιδιαίτερα ο Μιχάλης Βλάχος μαζί με την σύζυγό του κ.Ute  που είναι και οι εμπνευστές αυτού του υπέροχου Μουσείου από το 2012.

Τους μαθητές συνόδευσαν οι καθηγητές: Ο. Χαιροπούλου, Α. Καλλίδου και Θ. Καραγιαννίδης.

Φωτογραφικό υλικό: Ο. Χαιροπούλου

                                                             Η Διευθύντρια του 2ου Γυμνασίου Ξάνθης

                                                                                      Έλενα Τάτσιου

Σχετικά Άρθρα