Επιχειρήσεις Κύριο Θέμα Τελευταία Νέα

Η Θράκη δίνει τα φώτα της: Σε «Μπαράζ» επενδύσεων προχώρα η εταιρεία από τον ακριτικό Έβρο – Σε Εγκαταστάσεις – Εξοπλισμό – R&D

Άνοδος τζίρου 65% το 2021 – Εξαγωγές σε πάνω από 50 χώρες

Με «μπαράζ» επενδύσεων και άνοδο εργασιών σε επίπεδα άνω του 2019 ολοκληρώνει την τρέχουσα χρήση η βιομηχανία DASTERI A.E., η μοναδική ελληνική εταιρεία παραγωγής φωτιστικών σωμάτων αυτοκινητοβιομηχανίας και οδοφωτισμού, που «δίνει τα φώτα της» – κυριολεκτικά και μεταφορικά – με τα πρωτοποριακά της προϊόντα σε πάνω από 50 χώρες ανά την υφήλιο από τον ακριτικό Έβρο, κατέχοντας παράλληλα ηγετική θέση στην ελληνική αγορά.

Η καινοτομία  αποτελεί  ένα από τα πλέον σημαντικά σημεία της μακροχρόνιας στρατηγικής της εταιρείας, η οποία ιδρύθηκε το 1976 και σήμερα αποτελεί ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα brands στον τομέα της. «Αυτή τη στιγμή – επισημαίνει σχετικά στο «naftemporiki.gr» ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας και Β’ Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), Βασίλης Δαστερίδης – συμμετέχουμε σε  πολλαπλά  ερευνητικά  προγράμματα  σε συνεργασία  με  πανεπιστημιακούς  φορείς, ενώ  σύντομα θα ολοκληρώσουμε  τον  παραγωγικό  εκσυγχρονισμό κάποιων γραμμών  της  μιας  εκ των δυο μονάδων παραγωγής μας, ύψους 1 εκατ. ευρώ. Μέσα στο 2022 θα ακολουθήσει και  το  νέο  επενδυτικό  πρόγραμμα που έχουμε σχεδιάσει, ύψους 6 εκατ. ευρώ, το οποίο αφορά  σε  νέες κτιριακές  εγκαταστάσεις, όπου θα στεγάζονται όλα τα τμήματα που αφορούν το κομμάτι  της  έρευνας, ανάπτυξης  και  ποιοτικού  ελέγχου, καθώς  και  στον  περαιτέρω  εκσυγχρονισμό  των  γραμμών παραγωγής  με  εξοπλισμό  τελευταίας  γενιάς. Με  αυτόν  τον τρόπο, η εταιρία θα παραμείνει στην αιχμή των εξελίξεων, ενώ  παράλληλα  θα  καθιερωθεί  σε  ακόμα  περισσότερες καινοτομικές παραγωγικές διαδικασίες και έργα».

Η νέα επένδυση προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί εντός του 2022 και θα υποβληθεί προς ένταξη στον νέο αναπτυξιακό νόμο, τον οποίον η εταιρεία αναμένει με την ελπίδα – όπως υπογραμμίζει ο κ.Δαστερίδης – «να δούμε έμπρακτα το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την ακριτική περιοχή του Έβρου και της Θράκης γενικότερα ως αποτέλεσμα και της διακομματικής επιτροπής που συστάθηκε για αυτό το λόγο. Είναι λυπηρό να βλέπεις μια περιοχή με τόσο ιδιαίτερα εθνικά χαρακτηριστικά  να ερημώνει και όποιες επιχειρήσεις έχουν μείνει να αδυνατούν να βρουν το κατάλληλο προσωπικό λόγω εσωτερικής και εξωτερικής μετανάστευσής των νέων».   

Οι εξαγωγές είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με το κομμάτι της αυτοκινητοβιομηχανίας. Το πρώτο σχετικό εξαγωγικό βήμα της DASTERI έγινε το 1988 και από τότε ο δείκτης αυτός έχει σταθερά ανοδική πορεία, ενώ φέτος με στοιχεία δεκαμήνου η εταιρεία έχει αύξηση εξαγωγών της τάξης του 28%.

Η DASTERI εξάγει σε περισσότερες από 50 χώρες παγκόσμιος με αιχμή αυτών τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Βρετανία, την Αυστρία, την Τουρκία, το Μεξικό, ακόμη και την Κίνα, με πελάτες μεταξύ άλλων τις αυτοκινητοβιομηχανίες Mercedes, Ford, Isuzu κ.α.

«Ευελπιστούμε κάποια στιγμή να καταφέρει η χώρα μας να προκαλέσει μια μεγάλη αυτοκινητοβιομηχανία να επενδύσει εδώ, κάτι που θα δώσει μεγάλη ώθηση και το σήμα σε πολλές άλλες εταιρίες δορυφόρους να το κάνουν», τονίζει σχετικά ο κ.Δαστερίδης, ενώ παράλληλα επισημαίνει πόσο επίκαιρο είναι το θέμα του οδοφωτισμού με τις τρέχουσες απίστευτες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας: «Φανταστείτε πόσο μεγάλο όφελος επιφέρει στα ταμεία των Δήμων και όχι μόνο όταν έχουμε μια εξοικονόμηση τις τάξης του 60-70%. Πέραν, δε, του οικονομικού οφέλους υπάρχει και η βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, μειώνονται κατά πολύ οι ρύποι και βεβαίως στο αισθητικό κομμάτι που πιστέψτε με μετά την τοποθέτηση των φωτιστικών τύπου LED βλέπουμε μια νέα πόλη και ταυτόχρονα μειώνουμε κατά πολύ τους κίνδυνους που δημιουργεί το σκοτάδι, παραβατικότητα, ατυχήματα κ.ο.κ.».

Αύξηση μεγεθών

Καταφέρνοντας το 2020 μέχρι το τέλος του έτους να εξομαλύνει τα προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία στο πρώτο εξάμηνο, η DASTERI ολοκληρώνει το 2021 με αύξηση τζίρου της τάξης του 65%, δηλαδή με εργασίες που εκτιμάται ότι θα κλείσουν περίπου στα 20 εκατ.ευρώ, ξεπερνώντας μάλιστα τον τζίρο του 2019 (19 εκατ.ευρώ), ενώ η εκτίμηση για την κερδοφορία είναι πως θα κινηθεί σε επίπεδα 4-5 εκ. ευρώ προ φόρων. Τα κόστη μεταφοράς, ενέργειας και πρώτων υλών που επιφέρουν και έλλειψη σε αρκετά είδη, όπως επισημαίνει ο κ.Δαστερίδης, «είναι δεδομένο πως δεν θα αφήσουν κανέναν ανεπηρέαστο. Προσπαθούμε να απορροφήσουμε το μεγαλύτερο κομμάτι αυτών χωρίς να γίνει μετακύλιση στην τιμή του τελικού προϊόντος. Ελπίζω στο πρώτο μισό του 2022 να εξομαλυνθεί κάπως η κατάσταση».

Στο πλούσιο «βιογραφικό» βραβεύσεων της εταιρείας προστέθηκαν πρόσφατα οι διακρίσεις της στα Βραβεία Καινοτομίας «Τεχνογένεσις» σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και το Βραβείο «Τεχνολογικής Αριστείας» σε αναγνώριση της υιοθέτησης καινοτόμων και προηγμένων μεθόδων παραγωγής και ελέγχου ποιότητας, που διοργανώνει ο ΣΒΕ.

Πέραν της πολυετούς παρουσίας του DASTERI brand στην παγκόσμια αγορά, η τεχνική αρτιότητα και η συμμόρφωση της παραγωγής με τα υψηλότερα παραγωγικά πρότυπα τεκμηριώνεται μέσα από μια σειρά πιστοποιήσεων και συστημάτων διαχείρισης ποιότητας. Αυτή τη στιγμή η εταιρία διατηρεί IATF 16949:2016 και ISO 9001:2015 συστήματα διαχείρισης ποιότητας, ISO 14001:2015 σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης, καθώς και ISO45001:2018 σύστημα διαχείρισης για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία. Τα προϊόντα της εταιρίας επίσης κατέχουν μία γκάμα από πιστοποιήσεις (ECE, SAE, CCC, EMC, IP, CE, ENEC κ.α) για κυκλοφορία, όχι μόνο στην ευρωπαϊκή αγορά, αλλά και στις αγορές της Αμερικής και της Κίνας.

naftemporiki.gr
Της Βάσως Βεγίρη

Σχετικά Άρθρα