Ροδόπη Τελευταία Νέα

Την Ιερή εικόνα της Θεοτόκου «Ελπίς Χριστιανών» και το λάβαρο της Επαναστάσεως υποδέχθηκε σήμερα η Κομοτηνή (40 φωτογραφίες)

Μαίρη Δαληκριάδου

Η γειτονική πόλη της Κομοτηνής σήμερα Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2021 στις 5 η ώρα το απόγευμα υποδέχθηκε την ιερή εικόνα της Θεοτόκου «Ελπίς Χριστιανών» του 16ου αι., καθώς και αντιγράφου του λαβάρου της επαναστάσεως από την μονή της Αγίας Λαύρας στα πλαίσια του εορτασμού της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης το 1821 και διοργανώθηκε από την Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου.

Την εικόνα και το αντίγραφο του λαβάρου υποδέχθηκε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων στον καθεδρικό ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κομοτηνής. Το λάβαρο μετέφερε ο αρχιμανδρίτης Ευσέβιος με την άδεια του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ.κ. Ιερώνυμου. Παρών στη δοξολογία ήταν ο Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ.κ. Θεολόγος και ο Μητροπολίτης Ιερισσού , Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ.κ Θεόκλητος και πλειάδας κληρικών της ιεράς Μητρόπολης Μαρωνείας.

Πιστοί βρέθηκαν στο ναό του Ευαγγελισμού τόσο για να υποδεχθούν την εικόνα όσο και να την χαιρετίσουν. Σαφώς δεν έλειπαν οι πολιτιστικοί Σύλλογοι της Ροδόπης που με τα λάβαρα τους και τις παραδοσιακές τους φορεσιές έδωσαν το παρόν. Ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης ήταν εκεί, αλλά και αυτοδιοικητικοί, όπως ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Πέτρος Ζωγράφου, ο αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών Γιάννης Μουρτίδης, η πρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑΚ Νατάσα Λιβεριάδου, η Διευθύντρια της ΔΕΔΔΗΕ στην Κομοτηνή Γεωργία Ανδρέου και εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας.

Στη συνέχεια των εκδηλώσεων ακολούθησε εσπερίδα στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής με θέμα «Ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Κωνστάντιος και η προσφορά του εις τον αγώνα του 1821». Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Μητροπολίτης Σερρών κα Νιγρίτης ο Μητροπολίτης Ιερισσού , Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ.κ Θεόκλητος και ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ.κ. Δαμασκηνός. Τον πρόλογο έκανε η καθηγήτρια Μαρία Τζιάτζη πρόεδρος του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης. Ομιλητές της εσπερίδας ήταν ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής, ο αναπληρωτής καθηγητής του ΑΠΘ Φωκίων Κοτζαγιώργης και ο αναπληρωτής καθηγητής του ΔΠΘ Γιώργος Τσιγάρας.

Σχετικά Άρθρα