Κοινωνία Τελευταία Νέα

Αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη από την παιδική χορωδία «Σταύρος Χαλιορής» και την φιλαρμονική του Δ. Ξάνθης (video)

Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης και η παιδική χορωδία του Κοινωνικού Κέντρου «Σταύρος Χαλιορής» παρουσιάζουν ένα αφιέρωμα στον Έλληνα μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Η Φιλαρμονική του Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης ιδρύθηκε το 1903.

Σήμερα αριθμεί 55 μέλη (15 ενήλικες και 40 ανήλικοι μαθητές) με επικεφαλής την Αρχιμουσικό Νίκη Μαζαράκη. Στην Φιλαρμονική λειτουργούν τμήματα εκμάθησης πνευστών και κρουστών οργάνων καθώς και των απαιτούμενων μαθημάτων θεωρίας της μουσικής και σολφέζ. Οι δραστηριότητες στις οποίες λαμβάνει μέρος είναι παρελάσεις, κάθε μορφής εθιμοτυπικές-πολιτιστικές εκδηλώσεις (Θρακικές Λαογραφικές Εορτές και Γιορτές Παλιάς Πόλης), θρησκευτικές εκδηλώσεις και τελετές καθώς και συναυλίες με ρεπερτόριο από όλα τα είδη μουσικής.

Εδώ και 118 και πλέον χρόνια η Φιλαρμονική παρέχει σημαντικό πολιτιστικό και εκπαιδευτικό έργο και σκοπός της είναι η συνεχής αναβάθμιση και η ενεργή συμμετοχή σε κάθε πολιτιστική προσπάθεια του τόπου μας. Το Κοινωνικό Κέντρο «ΣΤΑΥΡΟΣ ΧΑΛΙΟΡΗΣ» είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, που λειτουργεί από το 2010 με έδρα το Μαγικό Δήμου Αβδήρων. Φέρει το όνομα του αείμνηστου Σταύρου Χαλιορή, ιδρυτή και Προέδρου του Ομίλου «ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ», ο οποίος οραματίστηκε τη δημιουργία του.

Στόχος είναι η στήριξη της τοπικής κοινωνίας με δράσεις πολιτιστικού, εκπαιδευτικού, ψυχαγωγικού και κοινωνικού χαρακτήρα, οι οποίες απευθύνονται σε παιδιά και ενήλικες. Από τα πρώτα Τμήματα του Κοινωνικού Κέντρου είναι η παιδική Χορωδία που λειτουργεί από το 2011 με την καθοδήγηση της μουσικού, κας Γιώτας Καβαρατζή.

Τα παιδιά παρακολουθούν μαθήματα ρυθμικού και μελωδικού σολφέζ, θεωρία της μουσικής, ελληνικό κλασικό και έντεχνο τραγούδι. Παράλληλα, στις εγκαταστάσεις του Κοινωνικού Κέντρου λειτουργούν: Παιδικά Τμήματα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, Εργαστήρια Πειραμάτων και Δημιουργικής Γραφής, Τμήματα Εκμάθησης Σκακιού, Ζωγραφικής και Παραδοσιακών Χορών, Τμήμα Χορευτικής Γυμναστικής και Γυμναστικής Γυναικών, Δημιουργικής Απασχόλησης και Θεατρικής Παιδείας για παιδιά και ενήλικες.

Σχετικά Άρθρα