Τελευταία Νέα

Ολοκληρώθηκε η σύνοδος των αρχηγών των Ευρωπαϊκών Χερσαίων Δυνάμεων στην Αθήνα

Κύριο θέμα της συνόδου, η οποία διεξήχθη για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ήταν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκοί στρατοί και οι τρόποι αντιμετώπισής τους

Η7η σύνοδος των αρχηγών των Ευρωπαϊκών Χερσαίων Δυνάμεων με τη συμμετοχή 28 αρχηγών στρατών ευρωπαϊκών κρατών και του διοικητή της διοίκησης Αμερικανικών Δυνάμεων Ευρώπης-Αφρικής (USAREUR-AF) πραγματοποιήθηκε από τις 9 έως τις 11 Νοεμβρίου στην Αθήνα.

Όπως ανακοινώθηκε από το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ), την έναρξη των εργασιών της συνόδου κήρυξε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, χαιρετισμό απηύθυνε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ενώ εισαγωγική ομιλία πραγματοποίησε ο αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης.

Επίσης, ομιλίες πραγματοποίησαν ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Άγγελος Συρίγος, ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός ε.α. Μιχαήλ Κωσταράκος, ο επίτιμος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς, στρατηγός ε.α. Ηλίας Λεοντάρης, ο εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, Κωνσταντίνος Φίλης, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Συγκριτικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου Μαρία-Ελένη Κοππά, ο πρόεδρος του ΔΣ του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ), Αναστάσιος Ροζολής, ο αρχηγός των Χερσαίων Δυνάμεων της Γερμανίας, Lieutenant General Alfons Mais, της Ολλανδίας Lieutenant General Martin Wijnen και της Ρουμανίας Major General Iulian Berdilă.

Κύριο θέμα της συνόδου, η οποία διεξήχθη για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ήταν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκοί στρατοί και οι τρόποι αντιμετώπισής τους.

Συζητήθηκαν θέματα όπως η ταχεία ανάπτυξη της τεχνολογίας και ο αντίκτυπος αυτής στη μαχητική ικανότητα και στην επιβιωσιμότητα των χερσαίων δυνάμεων, οι ανθρωπιστικές κρίσεις όπως οι μεταναστευτικές/προσφυγικές ροές και η αντιμετώπισή τους ως προκλήσεις σταθερότητας και ασφάλειας και η κτο επίκεντρο βρέθηκαν ζητήματα όπως η ανάπτυξη δογμάτων και τακτικών των Στρατών Ξηράς, η δημογραφική και πολιτιστική επίδραση στην ανεύρεση και πρόσληψη προσωπικού υψηλής ποιότητας και η επίδραση αυτών των παραγόντων στην επάνδρωση των Χερσαίων Δυνάμεων, καθώς και ο αντίκτυπος της πανδημίας του κορονοϊού στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας.λιματική αλλαγή ως απειλή.

Στο περιθώριο της συνόδου, ο αρχηγός του ΓΕΣ, αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, πραγματοποίησε διμερείς συναντήσεις με τον διοικητή της διοίκησης Αμερικανικών Δυνάμεων Ευρώπης-Αφρικής (USAREUR-AF) General Christopher Cavoli, καθώς και με τους ομολόγους του από τη Γαλλία, General Pierre Schill, τη Μεγάλη Βρετανία, General Mark Carleton-Smith και την Εσθονία, Major General Palm Veiko-Vello.

Σχετικά Άρθρα