Αφιερώματα Τελευταία Νέα

ΘΩΜΑΣ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΗΣ – Ο ΠΟΛΥΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΣ (Δώρο Γενεθλίων)

Του Θανάση Μουσόπουλου

Ο φίλος Θωμάς Βουγιουκλής γεννήθηκε στις 8 Νοεμβρίου 1948 στα Σέρρας.

Το κείμενό μου αυτό, ενταγμένο στη σειρά κειμένων για τους δημιουργούς του λόγου στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, του το αφιερώνω ως ένα άυλο Δώρο Γενεθλίων.

   Ο Θωμάς είναι λίγους μήνες μεγαλύτερός μου. Τον φαντάζομαι παιδάκι ανήσυχο και δημιουργικό. Μάλλον ήρεμο. Υποθέτω. Τον γνωρίζω πάνω από σαρανταπέντε χρόνια: όσα χρόνια υπάρχει και λειτουργεί το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης τόσα χρόνια είναι εδώ και ο Θωμάς, με παρουσία και δράση όχι μόνο στην επιστήμη, μα και στην κοινωνία. Δρων πολίτης στον επιστημονικό, στον πολιτιστικό και στον ποιητικό στίβο. Το ίδιο και η Πηνελόπη του. Η συμπόρευσή μας αυτή στα πολιτιστικά δρώμενα, από τη ΦΕΞ παλιά, συνεχίζεται ως τις μέρες μας. Οπαδοί του τρίπτυχου: Πόλη – Πολιτική – Πολιτισμός.

  Έχω γράψει κείμενα για τα έργα του – όχι βέβαια τα μαθηματικά, αλλά τα ποιητικά και εκπαιδευτικά. Στο σημερινό γραπτό μου θα δούμε λίγα στοιχεία για την εργογραφική του πορεία και στη συνέχεια κάποιους στίχους του.

Ο Θωμάς Βουγιουκλής είναι πλέον Ομότιμος Καθηγητής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Το 1971 απέκτησε το Πτυχίο Μαθηματικών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το 1980 ∆ιδακτορικό ∆ίπλωμα στα Μαθηματικά, Κυκλικότητα Υπερομάδων, ∆ΠΘ. Υπηρέτησε στην Πολυτεχνική Σχολή Ξάνθης και στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης στην Αλεξανδρούπολη επί 41 συνολικά έτη. Διετέλεσε Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Αγωγής για 10 έτη και Πρόεδρος του ΠΤΔΕ για 8 έτη. Διετέλεσε επισκέπτης καθηγητής στο ΜΙΤ της Μασαχουσέτης, στο Udine της Ιταλίας και στο Bangor της Ουαλίας. Εργάζεται ερευνητικά κυρίως στα Καθαρά Μαθηματικά και ειδικότερα στην Άλγεβρα των Υπερδομών όπου έχει θεμελιώσει έναν κλάδο που πήρε το όνομά του, τις Hv-δομές. Επιπλέον, ασχολείται με τα Μαθηματικά Μοντέλα, τις εφαρμογές τους στην Εκπαίδευση και στις άλλες επιστήμες. Έχει πάνω από 160 ερευνητικές εργασίες σε διεθνή περιοδικά και πάνω από 3.000 διεθνείς αναφορές σε αυτές. Συμμετείχε και διοργάνωσε πλήθος συνεδρίων στην Ελλάδα και προπαντός στο εξωτερικό, αναδεικνύοντας μεταξύ άλλων και τον Κ. Καραθεοδωρή. Το 2018 ο Δήμος της Ξάνθης τον βράβευσε με το Χρυσό Μετάλλιο της πόλης. Έχει γράψει 7 διδακτικά βιβλία. Έχει εκδώσει  1 ανθολογία άρθρων για θέματα παιδείας και 11 ποιητικές συλλογές: «Ανάσες, παρεξηγήσεις» (1980), «Απόπειρες… γραφής ποιημάτων» (1985), «Τραγούδια» (1990), «Κωδικοί ή Homo Informaticus» (1990), «Με τα αίματα του Αίμου» («Γιατί», 1997), «ΙΟΙ ΟΙ ΙΟΙ», (Σύγχρονη Εποχή, 2006), «Απο πειρα – Απόπειρα ποίησης απο πειρα ποίησης ένοχος», (Σύγχρονη Εποχή, 2007), «Αφη, (Τυπωθήτω, 2011)», «Το ψάρι βρωμάει απο το… ΚΕΦΑΛΑΙΟ» (Σπανίδης, 2015), «Λιτογραφίες» (Σπανίδης, 2019) και πρόσφατη συλλογή «Πολιτισμώ αφού… ποιήματα και κύματα», εκδ. Παρατηρητής της Θράκης, Κομοτηνή, 2020, σελ.109. Επίσης, έχει κυκλοφορήσει 1 CD με τραγούδια του.

  Το 2011 σε παλιότερη εισήγηση για το έργο του κατέληγα ως εξής: «Η επιστήμη, η τέχνη και η πολιτική είναι τρεις χώροι ξεχωριστοί και αυτόνομοι, λειτουργώντας με τους δικούς τους νόμους. Ο Θωμάς Βουγιουκλής ασχολείται και με τους τρεις αυτούς κόσμους, χωρίς να τους προδίδει και χωρίς να αφομοιώνεται από κάποιον αποκλειστικά. Φρονεί ότι και οι τρεις κόσμοι του είναι απαραίτητοι για να διατηρήσει την ισορροπία του. Φρονώ ότι τα καταφέρνει περίφημα».

Γράφοντας για το βιβλίο του «ΑΡΘΡΟ ΠΑΙΔΕΙΑ – ΄Αρθρα περί Παιδείας», ΞΑΝΘΗ 2018, παρατηρώ: «Τον Θωμά Βουγιουκλή τον θεωρώ ως παράδειγμα αυτού που λέγανε στη νέα εποχή Homo Universalis. Επιστήμονας, λογοτέχνης και ενεργός πολίτης». Εξάλλου, παρουσιάζοντας τη συλλογή «Πολιτισμώ αφού… ποιήματα και κύματα», ομολογώ: «θέλω να τον ευχαριστήσω για τη «ματιά» του – μια ματιά που ανανεώνει τον τρόπο που βλέπουμε τα πρόσωπα και τα πράγματα…».

Ηδονικός Λόγος

Πέσε για ύπνο και θα ’ρθω / Μόλις κοιμηθείς βαθειά / Εκεί βαθειά θα με βρεις / Εκεί βαθειά θα μ’ έχεις / Εκεί θα είμαι όνειρο του ονείρου σου / Δηλαδή πραγματικότητα
Εκεί οι δημιουργίες μας θα γίνουν ένα / Όλα γίνονται εκεί
Όλα παίζονται εκεί / Εκεί η ανάσα δεν είναι επιβίωση
Είναι ηδονή / Είναι εξάρτηση και απεξάρτηση ταυτόχρονα
Και ο λόγος ρέει / Ο λόγος ο δημιουργός, καταλύτης
Ηδονικός λόγος, ιδανικός λόγος / Ολοκλήρωση.


Όραση Ούτως ή άλλως

Οι σωστοί, / οι γνώστες, / οι υγιείς και / οι αληθινοί / ήταν πάντα / ισχνή μειοψηφία

 Από τα Τραγούδια

 Τώρα Ελλάδα μου γλυκιά /   Είσαι στημένη στη γωνιά / Και ζητιανεύεις τους δολοφόνους /   Που σε δικάζουν για δικούς τους φόνους.

*

  Ο Θωμάς Βουγιουκλής είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο  της Ξάνθης,  της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, της Ελλάδας.  Να’ ναι γερός και δημιουργικός. Αναδεικνύει σε όλο τον κόσμο την αξία του και το πλούτος του…

ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ

ΞΑΝΘΗ, 7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2021

Σχετικά Άρθρα