Κοινωνία Τελευταία Νέα

Λογικά όσα ζητάνε οι γονείς του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης (Αλλά λίγα θα γίνουν)

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ &ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ 2ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΞΑΝΘΗΣ

Καλή σχολική χρονιά και καλή δύναμη σε όλους τους γονείς,
τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς σε μια ακόμη ιδιαίτερη σχολική χρονιά που ξεκίνησε πριν λίγες ημέρες.

Η νέα σχολική χρονιά ξεκινά και φέτος με προσδοκίες και όνειρα για τα παιδιά μας. Τα αισιόδοξα αυτά συναισθήματα σκιάζουν ωστόσο οι ανησυχίες και η αγωνία όλων μας, οι οποίες πηγάζουν από την πανδημία του Covid-19.

Χρέος μας είναι λοιπόν, ως γονείς,  που αγωνιούμε και προβληματιζόμαστε για την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία, να ζητήσουμε  από τους αρμόδιους φορείς την άμεση επίλυση των προβλημάτων αυτών.

Κάθε χρόνο ανησυχούμε όλοι για τις ελλείψεις που υπάρχουν σε εκπαιδευτικούς, σε προσωπικό καθαριότητας, για τα υπεράριθμα τμήματα μαθητών και για τις ακατάλληλες αίθουσες στις οποίες γίνεται το μάθημα. Λόγω της υγειονομικής κατάστασης που επικρατεί τα τελευταία δύο χρόνια, η ανάγκη να ασκήσουμε πίεση, ώστε να επιλυθούν τα ζητήματα αυτά, είναι πιο επιτακτική από ποτέ!

Δυστυχώς οι όροι με τους οποίους άνοιξαν τα σχολεία και φέτος δεν είναι ευνοϊκοί. Το νέο υγειονομικό πρωτόκολλο του Υπουργείου Παιδείας αναφέρει, ότι ένα τμήμα θα κλείνει μόνο εφόσον νοσήσει το 50%+1 των μαθητών, ενώ μέχρι τότε ΔΕΝ θα γίνεται τηλε-εκπαίδευση. Όπως προβλέπουν και οι ειδικοί επιστήμονες, φοβόμαστε πως το γεγονός αυτό θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε ταχύτατη εξάπλωση του ιού, αλλά και τους μαθητές σε τεράστια γνωστικά κενά, αφού οι εκπαιδευτικοί θα καλούνται να προχωρούν την ύλη, ακόμη και εάν απουσιάζουν πολλοί μαθητές.

Με τις παρούσες συνθήκες θα έπρεπε να υπάρξει  πρόβλεψη για επιπλέον χώρους διδασκαλίας, ώστε να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις. Αντί για αυτό όμως  έχουμε αύξηση του αριθμού των παιδιών ανά τμήμα. Στην πόλη μας ειδικότερα,  η εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής γίνεται – για δεύτερη χρονιά-σε κοντέινερ στις αυλές νηπιαγωγείων και δημοτικών.

Και φέτος δεν υπάρχει προσωπικό καθαριότητας σε όλα τα σχολεία,
με αποτέλεσμα ολόκληρα δημοτικά σχολεία να μοιράζονται μία
καθαρίστρια μεταξύ τους ή  με τα όμορα νηπιαγωγεία,τα οποία δεν έχουν καθόλου προσωπικό καθαριότητας.

Οι εκπαιδευτικοί από την άλλη πλευρά για άλλη μια χρονιά, καλούνται να αναλάβουν ρόλο ιατρικού προσωπικού, μιας και δεν υπήρξε μέριμνα για την πρόσληψη σχολικών νοσηλευτών.

Παράλληλα την  χρονιά που ξεκινάει,  θα γίνει προσπάθεια να υλοποιηθούν εκπαιδευτικές αλλαγές, οι οποίες – όπως φαίνεται και από τις κινητοποιήσεις των συλλόγων διδασκόντων- θέτουν εμπόδια  στην  ισότιμη μόρφωση των
παιδιών μας.

Για τους παραπάνω λόγους καλούμε όλους του γονείς του σχολειού μας,  να συμμετέχουν ενεργά στο Σύλλογο, ενδυναμώνοντάς τον και σε συνεργασία με άλλους Συλλόγους Γονέων, την  Ένωση Γονέων του Δήμου Ξάνθης και τα σωματεία των εκπαιδευτικών, να προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες με σκοπό την επίλυση των προβλημάτων αυτών.

Ειδικότερα  όσον αφορά  στο δικό μας σχολείο ως Σύλλογος  Γονέων ζητούμε:

  • Βελτίωση και επέκταση του σχολικού μας κτηρίου, ώστε να πάψουν να φιλοξενούνται δυο σχολικά τμήματα σεcontainer και να είναι ο αριθμός μαθητών ανά τμήμα ανάλογος με το εμβαδόν των αιθουσών διδασκαλίας. Με τον τρόπο αυτό θα  διασφαλίζεται όχι µόνο η υγεία, αλλά και η σωστή εκπαιδευτική διαδικασία.
  • Πρόσληψη επιπλέον προσωπικού καθαριότητας, ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες σε καθαριότητα και απολύμανση, οι οποίες προέκυψαν λόγω της πανδημίας.
  • Πρόσληψη σχολικής νοσηλεύτριας, η οποία θα έχει την ευθύνη διαχείρισης των «πιθανών κρουσμάτων» ή οποιουδήποτε άλλου περιστατικού ιατρικής φύσεως.
  • Κάλυψη από τις σχολικές επιτροπές  των έκτακτων  οικονομικών αναγκών που προκύπτουν στο σχολείο μας  (όπως, επισκευή τεχνολογικού εξοπλισμού,  προμήθεια ειδών καθαρισμού  κ.α. ),  ώστε τα έξοδα αυτά να μην «βαρύνουν» τους γονείς μέσω του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων.
  • Άμεση εφαρμογή του προγράμματος των σχολικών γευµάτων με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ώστε να διευκολύνεται ο οικογενειακός προγραμματισμός.

Το σχολείο που έχουμε ανάγκη είναι αυτό, το οποίο θα προσφέρει σε όλα τα παιδιά ισότιμη και ποιοτική μόρφωση, σε κατάλληλα για αυτόν τον σκοπό διαμορφωμένους χώρους, όπου θα διασφαλίζεται η καλή σωματική και πνευματική τους υγεία. Για αυτό το σχολείο θα πρέπει να αγωνιστούμε.

Σχετικά Άρθρα