Κύριο Θέμα Παραπολιτικά Τελευταία Νέα

Σπύρος Τσιλιγγίρης: Θέλουμε να την ενίσχυση του ΓΝΞ χωρίς όμως να υποβαθμιστεί η λειτουργία του Κ.Υ. Αβδήρων

 Πρέπει να βρεθεί μία λύση εξυπηρέτησης των επειγόντων και σοβαρών περιστατικών κατά τις βραδινές ώρες

Χθες 01 Νοεμβρίου στο ΓΝΞ  νοσηλεύονταν 16 ασθενείς στην μονάδα covid ενώ  άλλοι 16 Ξανθιώτες νοσηλεύονται στο νοσοκομείο της Καβάλας και ανάλογος αριθμός συμπολιτών μας  στο ΠΓΝΑ.

Για τις τελευταίες εξελίξεις  που αφορούν στην αναστολή της λειτουργίας  των Περιφερειακών Αγροτικών Ιατρείων και στην υποβάθμιση των Υπηρεσιών  του Κέντρου Υγείας Αβδήρων, εξαιτίας  της αύξησης των κρουσμάτων και  της  ανάγκης ενίσχυσης του Νοσοκομείου, μίλησε στο XanthiNews.gr ο χειρούργος γιατρός και Βουλευτής Ξάνθης της ΝΔ κ. Σπύρος Τσιλιγγίρης.   

Αρχικά οι κ. Τσιλιγγίρης παρουσίασε την άσχημη εικόνα που παρουσιάζει η περιοχή μας με συνεχώς αυξανόμενες νοσηλείες και δυστυχώς πολλές απώλειες

Για να κατανοήσει πλήρως ο κόσμος τους λόγους που οδήγησαν την  κυβέρνηση να λάβει  την απόφαση αυτή,  ο κ. Τσιλιγγίρης παρουσίασε τα τελευταία στατιστικά και τις συνεχώς αυξανόμενες  νοσηλείες του τελευταίου χρονικού διαστήματος στην περιοχή μας.

Όπως εξήγησε «…στο Νομό Ξάνθης πλέον λειτουργεί μονάδα covid γιατί τα όμορα νοσοκομεία παρουσιάζουν πληρότητα. Σήμερα 01 Νοεμβρίου στο ΓΝΞ νοσηλεύονται 16 ασθενείς ενώ άλλοι 16 ξανθιώτες νοσηλεύονται στο νοσοκομείο της Καβάλας και ανάλογος αριθμός συμπολιτών μας στο ΠΓΝΑ.

Δυστυχώς από τα στατιστικά δεδομένα αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων το επόμενο χρονικό διάστημα – 418 θάνατοι σε χρονικό διάστημα 40 περίπου ημερών – Τραγικό νούμερο – Θυμίζει νούμερα πολέμου !

Στην συνέχεια ο κ. Τσιλιγγίρης  αναφέρθηκε  στα επίσημα στατιστικά της 4ης ΥΠΕ του τελευταίου μηνός με 394 νοσηλευόμενους σε απλές κλίνες covid,  με το ποσοστό των ανεμβολίαστων να αγγίζει το 74,9% (295 ανεμβολίαστοι  και 99 εμβολιασμένοι ).  Στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 59 συμπολίτες μας από τους οποίους οι 53 είναι ανεμβολίαστοι και οι 6 εμβολιασμένοι.

Οι γιατροί του Κέντρου Υγείας Αβδήρων μετακινούνται όχι για να κάνουν διακοπές, ούτε για να ξεκουραστούν !

Όπως υποστήριξε «…Μετακινούνται στο νοσοκομείο της Ξάνθης για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε ανθρώπους που τις έχουν πάρα πολύ μεγάλη ανάγκη. Σίγουρα δεν θα τολμούσαμε να προβούμε σε μία τέτοια κίνηση εάν δεν προέκυπταν αυτές οι έκτακτες ανάγκες. Το σίγουρο είναι ότι την παρούσα στιγμή πρέπει να στελεχωθεί το ΓΝΞ.

Πρόθεσή μου είναι να καταφέρουμε να διατηρήσουμε την πλήρη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Αβδήρων γιατί πρώτον το έχει ανάγκη ο κάμπος, αφού καλύπτει τις ανάγκες υγειονομικής φροντίδας και περίθαλψης μεγάλης πληθυσμιακής ομάδας και δεύτερον αποσυμφορίζει και το ΓΝΞ.

Όπως δήλωσε ο κ. Τσιλιγγίρης «…Ενημερώθηκα το απόγευμα της 27ης Οκτωβρίου ενώ ήμουν κλινήρης εξαιτίας ενός προβλήματος υγείας που είχα και αμέσως την επόμενη ημέρα επικοινώνησα με την Διευθύντρια του ΚΥ Αβδήρων και ζήτησα τα στατιστικά της επισκεψιμότητας του Κέντρου και ποιες κατηγορίες ασθενών δέχεται. Η κ. Ανδρέου μου τα έστειλε αμέσως και τα προώθησα στην ΓΓ Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας, στον Διοικητή της 4ης ΥΠΕ και στο Γραφείο του Πρωθυπουργού. Παράλληλα ανέφερα την αναγκαιότητα στήριξης και εξεύρεσης λύσης για την πλήρη  λειτουργία του Κέντρου Υγείας…»

Μου ζητήθηκε να υποβάλλω προτάσεις  για την εξεύρεση λύσης και αμέσως προχώρησα στην  σύνταξη προτάσεων τις οποίες απέστειλα στον Υπουργό Υγείας  – Πρέπει να βρεθεί άμεσα μία λύση εξυπηρέτησης των επειγόντων και σοβαρών περιστατικών κατά τις βραδινές ώρες.

Όπως τόνισε ο  κ. Τσιλιγγίρης «…Ξεκίνησε ένας αγώνας επικοινωνίας τόσο με τον Υπουργό Υγείας κ. Πλεύρη όσο και με το γραφείο του πρωθυπουργού,  με τον κ. Τσαλικάκη και  στα πλαίσια της επικοινωνίας αυτής,  μου εξέφρασαν την αγωνία τους για  το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού που παρουσιάζει η περιοχή του Δήμου Αβδήρων αφού μόλις το 17,8% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Τσιλιγγίρης ίσως είναι από τα χαμηλότερα ποσοστά σε όλη την Ελλάδα.

Το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού του πληθυσμού στην περιοχή  πρέπει να ταρακουνήσει όλους αυτούς που «κόπτονται»  για το Κέντρο Υγείας Αβδήρων

Ο κ. Τσιλιγγίρης θέλοντας να δώσει κάποιες εξηγήσεις για τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού ενημέρωσε  ότι οι κάτοικοι ήταν δύσπιστοι  λόγω του εμβολίου της Astra Zeneca και τις παρενέργειες που είχαν ακουστεί ότι προκαλεί. Από τον Αύγουστο και μετά  όμως οι εμβολιασμοί στο ΚΥ της περιοχής γίνονται με το εμβόλιο της Pfizer.

Επίσης συζητήθηκε το θέμα της διακομιδής των έκτακτων περιστατικών και τα πιθανά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν στην εν λόγω περιοχή και  πώς μπορούν αυτά να καλυφθούν από το ΓΝΞ.

Πρόθεσή μου είναι η ενίσχυση του ΓΝΞ χωρίς όπως να υποβαθμιστεί η λειτουργία του Κέντρου Υγείας, κατέληξε ο κ. Τσιλιγγίρης.

Σχετικά Άρθρα