Τελευταία Νέα

30 χρόνια από την ανάρρηση στον Οικουμενικό Θρόνο του Πατριάρχη Βαρθολομαίου

Τριάντα χρόνια από την ανάρρηση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου στον Αποστολικό και Οικουμενικό Θρόνο της Κωνσταντινουπόλεως συμπληρώνονται σήμερα. Ήταν 22 Οκτωβρίου του 1991 όταν ο 51 ετών τότε Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος Βαρθολομαίος Αρχοντώνης εκλεγόνταν παμψηφεί από την Αγία και Ιερά Σύνοδο 270ος Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικός Πατριάρχης. 

https://www.facebook.com/148462709157/videos/414966460065855

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος γεννήθηκε στους Αγίους Θεοδώρους  της Ίμβρου στις 29 Φεβρουαρίου 1940 και είναι ο 270ός Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικός Πατριάρχης της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Ως μαθητής φοίτησε σε σχολεία της Ίμβρου και στο Ζωγράφειο λύκειο της Κωνσταντινούπολης, ως φοιτητής αρίστευσε στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές ως υπότροφος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Ινστιτούτο Ανατολικών Σπουδών Ρώμης, στο Οικουμενικό Ινστιτούτο Bossey της Ελβετίας και στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Ολοκλήρωσε τη διατριβή του στο κανονικό δίκαιο στο Γρηγοριανό Πανεπιστήμιο Ρώμης με θέμα «Περὶ τὴν κωδικοποίησιν τῶν ἱερῶν κανόνων καὶ τῶν κανονικῶν Διατάξεων ἐν τῇ Ὀρθοδόξῳ Ἐκκλησίᾳ» και μιλάει επτά γλώσσες: ελληνικά, τουρκικά, αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά και λατινικά.

Το 1968, διορίστηκε βοηθός κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και ένα χρόνο αργότερα χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος και έγινε Αρχιμανδρίτης στο πατριαρχικό παρεκκλήσιο του Αγίου Ανδρέα. Το 1972 ανέλαβε τη διεύθυνση του γραφείου του Οικουμενικού Πατριάρχη Δημητρίου και ένα χρόνο αργότερα χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Φιλαδελφείας. Το 1990 εκλέχθηκε παμψηφεί Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος. Εξελέγη στον πατριαρχικό θρόνο το 1991, στις 22 Οκτωβρίου 1991 και ενθρονίστηκε στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι στις 2 Νοεμβρίου του ίδιου έτους.

Ο Βαρθολομαίος έχει επίμονα εργαστεί προκειμένου να λύσει μία σειρά προβλημάτων του Πατριαρχείου, αναφορικά με τη λειτουργία του και ειδικά σε ότι αφορά την επαναλειτουργία παραδοσιακών τόπων χριστιανικής λατρείας στην Τουρκία. Επίσης έχει εργαστεί συστηματικά για την προώθηση της ενότητας των Ορθόδοξων εκκλησιών και αποτελεί δική του μεγάλη επιτυχία η διεξαγωγή της Πανορθόδοξης Συνόδου το 2016 στην Κρήτη. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες για τη διατήρηση του διαλόγου με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, ενώ έχει τεθεί υπέρ της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και χάρη σε αυτή του τη δράση έχει χαρακτηριστεί και ως «πράσινος Πατριάρχης».

Φωτογραφίες: Νίκος Παπαχρήστου/ Οικουμενικό Πατριαρχείο

Σχετικά Άρθρα