Κοινωνία Τελευταία Νέα

Λαμπρά εγκαίνια του ΙΝ Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ξάνθης (video και φωτογραφίες από την Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία)

Γράφει η Μαίρη Δαληκριάδου

Μέσα σε κλίμα πνευματικής χαράς και σύμφωνα με την τάξη και το τυπικό που ορίζει η Αγία μας εκκλησία την Κυριακή 17, Οκτωβρίου 2021 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων τέλεσε τα εγκαίνια του ιερού ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην περιοχή της Κυψέλης Ξάνθης. Καλεσμένοι του μητροπολίτη μας ο Σεβ. Μητροπολίτης Τριπόλεως κ.κ. Θεοφύλακτος και ο Σεβ. Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ.κ. Μακάριος (που εκπροσώπησε την Ιερά Σύνοδο).

 Τα εγκαίνια του ιερού ναού είναι ενταγμένα στις εκδηλώσεις της μητρόπολης Ξάνθης για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821, εκδηλώσεις που θα κορυφωθούν σήμερα Κυριακή το απόγευμα με ομιλία στο ίδρυμα θρακικής τέχνης και παράδοσης

Σύμφωνα με το εκκλησιαστικό πρόγραμμα το απόγευμα της παραμονής, στον Πανηγυρικό Πολυαρχιερατικό Εσπερινό, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, μετέφερε στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος , ιερά λείψανα Αγίων Μαρτύρων τοποθετημένα σ’ ένα Άγιο Δισκάριο και τα εναπόθεσε πάνω στην Αγία Τράπεζα. Τα λείψανα αυτά, κατά την τελετή των Εγκαινίων, ύστερα από τη λιτάνευσή τους και την θριαμβευτική επανείσοδό τους σ’ αυτόν, τοποθετήθηκαν σε ειδική οπή της Αγίας Τραπέζης όπου και σφραγίστηκαν με κηρομαστίχη και αρώματα για να αποτελέσουν το θεμέλιο του εγκαινιασμένου Ιερού Ναού. Ακολούθησε το πλύσιμο και ο καθαρισμός της Αγίας Τραπέζης με σαπούνι και ζεστό νερό, ο ραντισμός της με μύρο, η τοποθέτηση των τεσσάρων Ευαγγελιστών στις τέσσερις γωνίες της, το ντύσιμό της με το κατασάρκιο και την στολή της, το άναμμα της ακοίμητης καντήλας και των καντηλών του τέμπλου.

Την Κυριακή 17, Οκτωβρίου στις 6:30 το πρωί τελέσθηκε ακολουθία του όρθρου στις 8 η ώρα Ιερά Ακολουθία των εγκαινίων ενώ ακολούθησε στις 10 η ώρα Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία. Την τελετή των εγκαινίων παρακολούθησαν εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, ο Δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης, ο Αντιδήμαρχος Μανώλης Φανουράκης, η Γενική Γραμματέας του Δήμου Ξάνθης Σοφία Ψωμά, και αρκετοί πιστοί που κατέκλυσαν τον ιερό ναό μιας και είναι από τις παλαιότερες ενορίες της Ξάνθης και από τις μεγαλύτερες.

Δείτε video:

Δείτε φωτογραφίες:

Σχετικά Άρθρα