Κοινωνία Τελευταία Νέα

Επίδομα θέρμανσης: Τι θα δοθεί φέτος – Tα ποσά για την Ξάνθη

Επίδομα θέρμανσης από 100 έως 750 ευρώ θα λάβουν πάνω από 1 εκατ. νοικοκυριά με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα για να αντιμετωπίσουν την αύξηση του ενεργειακού κόστους στη διάρκεια του χειμώνα.

Τα ποσά είναι αυξημένα κατά 36% για τα νοικοκυριά χωρίς παιδιά,  κατά  49% για τις οικογένειες με ένα παιδί, κατά 49% για όσους έχουν δύο παιδιά και 68% για τις οικογένειες με τρία παιδιά . Η επιδότηση θα δοθεί μέσω της  πλατφόρμας  myΘέρμανση της ΑΑΔΕ, στην οποία και θα πρέπει να υποβληθούν οι αιτήσεις από τους δικαιούχους.

Το ποσό που θα μοιραστούν τα νοικοκυριά για την περίοδο 2021-2022 θα ανέλθει συνολικά σε 168 εκατ. ευρώ από 84 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Τι θα πρέπει να γνωρίζουν τα νοικοκυριά:

– Το επίδομα θέρμανσης χορηγείται για αγορές πετρελαίου ή φυσικού αερίου ή άλλων καυσίμων θέρμανσης από τους δικαιούχους, καθώς και για αγορές καυσόξυλων ή πέλλετ από δικαιούχους που διαμένουν μόνιμα σε ορεινές περιοχές με πληθυσμό μέχρι 2.500 κατοίκους.

– Το επίδομα βάσης αυξήθηκε  στα 300 ευρώ από 220 ευρώ πέρυσι. Το ποσό του επιδόματος που δικαιούται κάθε νοικοκυριό προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό του βασικού ποσού των 300 ευρώ με τον συντελεστή επιδότησης, 0,12 έως 1,62  που έχει καθοριστεί για τον οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία κάθε νοικοκυριού. Το ποσό που θα προκύπτει από τον παραπάνω πολλαπλασιασμό θα προσαυξάνεται κατά 20% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου.

Το ελάχιστο ποσό του επιδόματος ανέρχεται σε 100 ευρώ και το ανώτατο στα 750 ευρώ.

– Δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης είναι:

Άγαμοι φορολογούμενοι ή έγγαμοι σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 14.000 ευρώ και κατείχαν την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 180.000 ευρώ.

Εγγαμοι και συνάψαντες σύμφωνα συμβίωσης φορολογούμενοι οι οποίοι το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατείχαν κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα  αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.

Οικογένειες με παιδιά

Τα όρια προσαυξάνονται για κάθε εξαρτώμενο τέκνο κατά 3.000 ευρώ. Έτσι το εισοδηματικό όριο αυξάνεται σε:

23.000 ευρώ για οικογένεια με ένα παιδί
26.000 ευρώ για οικογένεια με δύο παιδιά
29.000 ευρώ για οικογένεια με τρία παιδιά.

– Εξαιρέσεις: Δεν δικαιούται επίδομα θέρμανσης όσοι:
κατείχαν το 2020 αυτοκίνητα άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών, σκάφη άνω των 5 μέτρων και αεροσκάφη,
κατά τη διάρκεια του 2021 δήλωσαν «φιλοξενούμενοι»
διέθεταν το 2020 Ι.Χ. αυτοκίνητα περισσότερα των δύο.

– Το επίδομα θα χορηγείται στους δικαιούχους, εφόσον καταναλώνουν πετρέλαιο θέρμανσης ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ) για τις ανάγκες θέρμανσης των ακινήτων τα οποία χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται.

– Για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές καυσόξυλων και βιομάζας (πέλλετ) τίθεται ως πρόσθετη προϋπόθεση η κύρια κατοικία να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των 2.500 κατοίκων και ο αντίστοιχος συντελεστής επιδότησης να είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 0,8.

Σχετικά Άρθρα