ΚοινωνίαΤελευταία Νέα

Το 4ο Σώμα Στρατού υποδέχτηκε την εικόνα της Παναγίας της Πυροβοληθείσας που θα κοσμεί μόνιμα τον ναό του Αγίου Γεωργίου (φοτο)

Γράφει η Μαίρη Δαληκριάδου

Την ιερή εικόνα της Παναγίας της Πυροβοληθείσας (αντίγραφο) από την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου υποδέχθηκε το 4ο σώμα στρατού την Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2021 στις 10 η ώρα το πρωί στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου που βρίσκεται μέσα στο στρατόπεδο του Αποστολίδη. Η ιερή εικόνα θα κοσμεί από εδώ και πέρα τον ναό του Αγίου Γεωργίου. Τον Μητροπολίτη Ξάνθης, ο όποιος απουσιάζει στην σύνοδο, εκπροσώπησε ο πρωτοσύγκελος της ιεράς μητρόπολης Ξάνθης πατέρας Σωφρόνιος και πλήθος ιερέων και στρατιωτικών ιερέων.

Ο Στρατηγός Διοικητής Χουδελούδης Άγγελος ευχαρίστησε τους προκατόχους του, Στρατηγούς Άγγελο Ιλαρίδη και Γεώργιο Κωστίδη, που με πρωτοβουλία τους και με τη συμμετοχή του Στρατιωτικού Ιερέως Πρωτοπρεσβυτέρου Νικολάου Κατσαρέλη παρακάλεσαν τον Καθηγούμενο της Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου, γέροντα Εφραίμ, για την αγιογράφηση της εικόνας και την αποστολή της στο Στρατόπεδο.

Στην υποδοχή παρευρέθηκε ο Δήμαρχος της Ξάνθης κ. Μανώλης Τσέπελης, καθώς και εκπρόσωποι από όλα τα Σώματα ασφαλείας.

Η ιστορία της ιερής εικόνας:

 Όταν κατά το 1822 το Άγιον Όρος κατελήφθηκε από τουρκική φρουρά, ένας στρατιώτης τόλμησε να πυροβολήσει την εικόνα της Θεοτόκου που βρίσκεται εξωτερικά πάνω από την είσοδο της Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου. Η σφαίρα πλήγωσε το δεξιό χέρι της Παναγίας, ενώ ο ιερόσυλος που ήταν ανιψιός του αρχηγού του αποσπάσματος, παραφρόνησε και κρεμάστηκε σε μια ελιά του κήπου που βρίσκεται απέναντι από την είσοδο της μονής.  Ο κίνδυνος για αντίποινα και λεηλασία της μονής ήταν βέβαιος, αν η σκηνή δεν γινόταν αντιληπτή από συνάδελφο του αυτόχειρα που ενημέρωσε σχετικά και το θείο του. Εκείνος ομολόγησε ότι πρόκειται πράγματι για θεία δίκη και διέταξε να πετάξουν άταφο τον ιερόσυλο. Η θαυματουργική εικόνα της Πυροβοληθείσας βρίσκεται στην είσοδο της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου.

Σχετικά Άρθρα