Κύριο ΘέμαΠαραπολιτικάΤελευταία Νέα

Η ανάρτηση του Μανώλη Φανουράκη για την σημερινή ημέρα απελευθέρωσης της Ξάνθης

Ο αντιδήμαρχος Ξάνθης και αναπληρωτής δημάρχου κ. Μανώλης Φανουράκης ανάρτησε πριν λίγο στον προσωπικό του λογαριασμό τα παρακάτω σχετικά με την σημερινή επέτειο της απελευθέρωσης της Ξάνθης.

Λίγα λόγια από το Χρονικό απελευθέρωσης της Ξάνθης από την Penelope Kambakis Vougiouklis .

“Η απελευθέρωση της πόλης μας από τη δεύτερη βουλγαρική κατοχή (1913-1919), της πρώτης θρακικής πόλης που πέρασε σε ελληνική διοίκηση υπό Διασυμμαχικό καθεστώς (Οκτώβριος 1919 – Μάιος 1920), ήταν ο σπόρος που φυτεύτηκε στη Δυτική Θράκη για πρώτη φορά το φθινόπωρο του 1919. Αυτός ο σπόρος αποδείχτηκε από καλή γενιά και τελικά φύτρωσε, έφτιαξε ρίζες, κορμό και κλαδιά που άντεξαν στα εκατό χρόνιαακραίων πολιτικών και ιστορικών φαινομένων και εθνικών περιπετειών που ακολούθησαν.Χαίρε, Ξάνθη!

Πόλη μου σαν το ρόδο! Σταυροδρόμι, στόχος! Γη του Ορφέα, του Διόνυσου, των μυστηρίων. Συνώνυμο του πολιτισμού. Απόμακρη κοιτίδα του υλισμού και της μουσικής. Βαριά κληρονομιά και κλήρος. Σύγκρουση αντιθέτων, αντίρροπες και κεντρομόλες δυνάμεις. Δίπολα ηλεκτρισμένα. Περάσματα με ορμή. Συγκρούσεις, ματωμένα χώματα, χώματα ποτισμένα με Έβρο, με Νέστο Ελκυστικό, μεγάλης βαρύτητας, πόλος περιδίνησης. Ιερός χώρος συνύπαρξης.”

ΧΑΙΡΕ ΞΑΝΘΗ ΕΛΕΥΘΕΡΑ

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ.

Σχετικά Άρθρα