Κόμματα Τελευταία Νέα

Φωτογραφίες από το φεστιβάλ της ΚΝΕ στο Λιμνίο Ξάνθης το βράδυ της Παρασκευής

Με επιτυχία και αυξημένη συμμετοχή νεολαίας ολοκληρώθηκε το 47ο φεστιβάλ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ στην Ξάνθη την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου. Το φεστιβάλ διοργανώθηκε στο Λιμνίο εκεί όπου τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ κατάφεραν με την εθελοντική δουλειά και το μεράκι τους να μετατρέψουν ένα πάρκινγκ σε ένα ζεστό και όμορφο χώρο για να υποδεχθεί τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ.

Στο χώρο του φεστιβάλ οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στην κεντρική έκθεση η οποία είχε τίτλο «Σοσιαλισμός – Κομμουνισμός: Από το βασίλειο της ανάγκης στο βασίλειο της ελευθερίας!», καθώς και στην έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής». Επιπλέον στο χώρο υπήρχε στέκι μαθητών με συζητήσεις για τους αγώνες της προηγούμενης χρονιάς και πώς από καλύτερες θέσεις φέτος θα δυναμώσει αυτός ο αγώνας , ενώ ξεχώριζε η παρουσία του στεκιού του ΚΕΘΕΑ συμβάλλοντας με τα υλικά του στην ενημέρωση του κόσμου για την μάχη κατά των ναρκωτικών.

Η βραδιά ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του γραμματέα του Τομεακού συμβουλίου Ξάνθης της ΚΝΕ Σταύρου Σταμούλη ο οποίος επισήμανε πώς το φεστιβάλ σαν μορφή έκφρασης πολιτιστικής δημιουργίας, αγωνιστικής διεκδίκησης, αλλά και συνάντησης της νεολαίας με την ριζοσπαστική πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ , αποδεικνύει ότι η δράση των Κομμουνιστών δεν αναστέλεται σε συνθήκες πανδημίας παρά τα όποια εμπόδια μπορεί να τίθενται από την επιβολή τοπικού lockdown.

Ακολούθησε μουσικό αφιέρωμα στο μεγάλο συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη ,το οποίο ο κόσμος αγκάλιασε με το ζεστό του χειροκρότημα, από τους HasanOvaliστο τραγούδι, Κώστα Ουζουνίδη στο μπουζούκι, Γιώργο Γκανά στο πιάνο και Νικόλα Καλομοίρη στο ηλεκτρικό μπάσο.

Η κεντρική πολιτική ομιλία έγινε από τον Διονύση Κλάδη μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέα Περιοχής της ΟΠ Ανατολικής Μακδεδονίας – Θράκης του ΚΚΕ στην οποία μεταξύ άλλων τόνισε:

Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που από όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής αναδύονται τα αδιέξοδα του συστήματος της εκμετάλλευσης. Σε μια περίοδο, που παρά τον αρνητικό συσχετισμό για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, την ολομέτωπη επίθεση στα δικαιώματά μας από το κεφάλαιο, τις κυβερνήσεις και τα κόμματά τους, συντελούνται διεργασίες στο μυαλό και τη σκέψη χιλιάδων λαϊκών ανθρώπων.

Είναι χαρακτηριστική η στάση του λαού στη Β. Εύβοια και αλλού που μπροστά στη γύμνια του αστικού κράτους που είναι αποτελεσματικό μόνο όταν είναι να δώσει στους λίγους, πήρε την κατάσταση στα χέρια του, έκανε πράξη το σύνθημα μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό. Είναι συγκινητική η αλληλεγγύη που έδειξε ο λαός σε όλη τη χώρα και στην περιοχή μας.Είναι χαρακτηριστική η δύναμη που έδειξαν οι εργαζόμενοι της efood με τον οργανωμένο και συλλογικό τους αγώνα και κατάφεραν να νικήσουν, να αποσπάσουν κατακτήσεις, να αντιπαλέψουν χειρότερα μέτρα που τους ετοίμαζαν.Είναι σημαντική η υπογραφή συλλογικής σύμβασης στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη με αυξήσεις και κατοχύρωση δικαιωμάτων. Και τα παραδείγματα δεν τελειώνουν.Όλα αυτά είναι θετικά στοιχεία που μπορούμε με την ακούραστη δουλειά μας να συμβάλλουμε ώστε να πολλαπλασιαστούν. Να υπάρξει μεγαλύτερη ακόμα ανάταση του λαού και του κινήματος. Για να είμαστε πιο πολλοί και πολλές που θα ζούμε, θα τολμάμε, θα προχωράμε για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας τον σοσιαλισμό – κομμουνισμό.

Επίσης σημείωσε ότι :

Οι εργαζόμενοι, ο λαός σε Ελλάδα και Τουρκία δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα. Το δείχνει η κοινή πάλη των εργαζομένων, η αλληλεγγύη που αναπτύσσεται στους αγώνες και από τις δύο πλευρές του Αιγαίου. Είμαστε περήφανοι για τις αδερφικές σχέσεις του Κόμματός μας με το ΤΚΚ. Η φιλία, η αλληλεγγύη, η κοινή πάλη που εκφράστηκε και με την κοινή διοργάνωση των δύο κομμουνιστικών νεολαιών της αντιιμπεριαλιστικής κατασκήνωσης στη Μυτιλήνη δείχνει το δρόμο για τους δύο λαούς. Είμαστε περήφανοι γιατί δεν διαχωρίζουμε το λαό ανάλογα με τη θρησκεία του, την καταγωγή του. Γιατί το Κόμμα μας δίνει μάχη ενάντια στο ρατσισμό, τον εθνικισμό.

Από εδώ, από την Ξάνθη, καλούμε το λαό σε επαγρύπνηση και σε ετοιμότητα. Η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη, η Ξάνθη, η Αλεξανδρούπολη και η Καβάλα, έχουν μετατραπεί και μετατρέπονται συνεχώς σε όλο και πιο ισχυρά ορμητήρια των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑκαι του ΝΑΤΟ.Η περιοχή μετατρέπεται «σε ένα πεδίο βολής σκληρό», σε μαγνήτης αντιπαραθέσεων και συγκρούσεων. Οι εξελίξεις αυτές είναι επικίνδυνες για το λαό της περιοχής, ολόκληρης της Ελλάδας και τους γειτονικούς λαούς. Απαιτείται να υπάρξει λαϊκή κινητοποίηση και πολιτική απάντηση απέναντι σ΄αυτές τις εξελίξεις. Να μην μετατραπεί σε βάση το Πετροχώρι, τα λιμάνια της Αλεξ/πολης και της Καβάλας.

Η κυβέρνηση της ΝΔ όπως και οι προηγούμενες του ΣΥΡΙΖΑ έχουν βουτήξει μέχρι τα μπούνια στους ΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς και τυχοδιωκτισμούς. Έχουν τεράστιες και εγκληματικές ευθύνες.Η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη βρίσκεται στο επίκεντρο αυτών των σχεδιασμών. Επομένως, κανένας εφησυχασμός, ούτε επανάπαυση. Λαϊκή κινητοποίηση. Ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τις επεμβάσεις.Ενάντια στο ίδιο το σύστημα που γεννά πολέμους, φτώχεια, προσφυγιά.

Τοπρόγραμμα του Φεστιβάλ κορυφώθηκε με μεγάλη συναυλία από την Ιουλία Καραπατάκη, που ευχαρίστησε θερμά την ΚΝΕ και το Φεστιβάλ της, και την ορχήστρα της, την οποία αποτελούσαν οι: Άρης Κονιδάρης (πλήκτρα), Μιχάλης Δάρμας (κοντραμπάσο), Νίκος Γύρας (κιθάρα, μπουζούκι), Καλογιάννης Βεράνης (βιολί, τρομπέτα) και Kώστας Σπυράτος (τύμπανα).

Τομεακή Οργάνωση Ξάνθης της ΚΝΕ

Σχετικά Άρθρα