Τελευταία Νέα Τεχνολογία

Υδροκήλη – Κιρσοκήλη – Νόσος Περονί: Σύγχρονες θεραπείες που δεν ταλαιπωρούν τον ασθενή

Ανάμεσα στις παθήσεις των γεννητικών οργάνων του άνδρα, σημαντική θέση έχουν η υδροκήλη, η κιρσοκήλη και η νόσος Περονί.

Υδροκήλη

Οι όρχεις βρίσκονται μέσα στο όσχεο μαζί με ένα υγρό, το οποίο συνεχώς ανανεώνεται και αναρροφάται έτσι ώστε η ποσότητά του να μένει ανεπηρέαστη και συγκεκριμένη για την ομαλή λειτουργία τους. Αν κάτι επηρεάσει αυτή τη διαδικασία, τότε μπορεί να αναπτυχθεί υδροκήλη, η οποία γίνεται φανερή με μία μικρή διόγκωση του όρχι.

Η υδροκήλη μπορεί να εμφανιστεί στον πρώτο χρόνο ζωής, στους ενήλικες μπορεί να φύγει μόνη της μέσα σε ένα διάστημα 6 μηνών. Γενικά, απαιτεί χειρουργείο μόνο εφόσον προκαλεί δυσφορία. Μέθοδοι όπως η αναρρόφηση με βελόνα, έχουν μεγάλα ποσοστά υποτροπής και δεν προτιμώνται.

Η υδροκήλη είναι ακίνδυνη και δεν επηρεάζει την γονιμότητα.

Κιρσοκήλη

Η κιρσοκήλη είναι μία σχετικά συχνή πάθηση για τον άνδρα που μπορεί να επηρεάσει την γονιμότητά του. Πρόκειται για παρουσία κιρσών στους όρχεις που προκαλούν διάφορα συμπτώματα.

Η ενδεδειγμένη θεραπεία της κιρσοκήλης είναι κυρίως χειρουργική, προκειμένου να μπορέσει ο ασθενής να αποφύγει συμπτώματα όπως βάρος, δυσφορία, κνησμός.

Η μικροχειρουργική είναι η τεχνική που μπορεί με την χρήση του μικροσκοπίου, ο χειρουργός να δει πολλά στοιχεία από τον σπερματικό πόρο. Η επέμβαση δεν απαιτεί νοσηλεία και ο ασθενής σε λίγες ώρες μπορεί να επιστρέψει σπίτι του.

Νόσος Περονί

Η νόσος Περονί έχει σαν χαρακτηριστικά της την γωνίωση του πέους είτε προς τα πλάγια είτε προς τα κάτω, με άμεση συνέπεια τον πόνο κατά την συνουσία αλλά και την δυσκολία στην στύση. Ο πόνος και η στυτική δυσλειτουργία είναι τα κύρια συμπτώματα. Αν η νόσος είναι σταθερή για ένα έτος περίπου τότε ενδείκνυται το χειρουργείο συρραφής, χρήσης μοσχεύματος ή με ταυτόχρονη τοποθέτηση και πεϊκής πρόθεσης.

Dr. Παντελής Κατσίβας

Χειρουργός Ανδρολόγος

Σχετικά Άρθρα