Μειονότητα Χρησιμές Πληροφορίες

Κόπηκαν τα λεφτά – Χάθηκε το ενδιαφέρον

Οι Μουσουλμάνοι της Θράκης συνεχώς αποστασιοποιούνται από τις κατευθύνσεις του Προξενείου της Κομοτηνής – Καταλαμβάνουν πλέον την ποιοτική διαφορά της Ελλάδος από την Τουρκία.

Η ΠΡΟΣΦΑΤΗ επίσκεψη της υπουργού Οικογένειας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Τουρκίας Ντεριά Γιανίκ, στην Κομοτηνή, έγινε με αφορμή τη συμπλήρωση 26 χρόνων από το θάνατο (σε τροχαίο δυστύχημα) του μειονοτικού βουλευτή Αχμέτ Σαδίκ. Η φιέστα που διοργανώθηκε από την οικογένεια του εκλιπόντος, σε συνεργασία με το Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής, ήταν μεγάλη.

Οι ομιλίες τόσο της απεσταλμένης του Ερντογάν όσο και των ντόπιων παραγόντων, αρκετά προκλητικές καθώς επανέλαβαν τις γνωστές και ανυπόστατες θέσεις της Άγκυραςπερί ύπαρξης εθνικής και όχι θρησκευτικής μειονότητας στην περιοχή. Ενας ισχυρισμός που στερείται κάθε σοβαρότητας και όμως οι Τoύρκοι αξιωματούχοι εξακολουθούν να τον επικαλούνται με κάθε ευκαρία.

ΑΥΤΟ που προκαλεί μεγάλη εντύπωση σε όσους ασχολούνται με τα ζητήματα της Θράκης είναι η αποδυνάμωση του Τουρκικού Προξενείου. Η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι ελέγχει τη μειονότητα και ότι σχεδόν την κατευθύνει. Μόνο που για μία ακόμη φορά είναι βαθιά νυχτωμένη. Τα «φτερά» του Προξενείου έχουν κοπεί.

Πριν από χρόνια θεωρούταν ο μεγαλύτερος… εργοδότης της μειονότητας διακινώντας κάτω από το τραπέζι μεγάλα χρηματικά ποσά για να ελέγχει και να καθοδηγεί φορείς και παράγοντες. Η οικονομική κρίση της Τουρκίας άδειασε τα ταμεία και του Προξενείου. Ο υποτιθέμενος έλεγχος χάθηκε και η μειονότητα άρχισε να γυρίζει την πλάτη στις εντολές του Προξενείου.

Άγγελος Αγγελίδης

Σχετικά Άρθρα