Κύριο ΘέμαΠαραπολιτικάΤελευταία Νέα

Πρόταση Μ. Τσέπελη για δημιουργία αντιπυρικής ζώνης 50 μέτρων, πάνω από την Παλιά Πόλη και τον συνοικισμό του Σαμακώβ

Έκτακτη σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου – Αναφερόμενος στα μέτρα ενόψει του Δεκαπενταύγουστου και της πανήγυρης της Ι.Μ. Παναγίας Αρχαγγελιώτισσας, ο κ. Τσέπελης δήλωσε ότι θα υπάρξει συνεννόηση με την Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης

Μανώλης Τσέπελης : Η Παλιά Πόλη δεν ξαναγίνεται ποτέ αν καταστραφεί!

Την επαναφορά μιας παλαιότερης πρότασης του – από το 1995 επί αειμνήστου Δημάρχου Φίλιππου Αμοιρίδη – για τη δημιουργία αντιπυρικής ζώνης 50 μέτρων, πάνω από την Παλιά Πόλη και τον συνοικισμό του Σαμακώβ, την αντικατάσταση δέντρων που θα χρειαστεί να κοπούν με άλλα που δεν ‘τρέφουν’ και δεν επεκτείνουν τη φωτιά όπως τα πεύκα,  τον εμπλουτισμό με κρουνούς των δασικών οδών που αναμορφώνονται, την κατασκευή φυλακίων πυροπροστασίας και την κινητροδότηση των εθελοντών που συμμετείχαν τα προηγούμενα χρόνια στην πυροπροστασία , αλλά για τους πολλούς λόγους της εποχής -πανδημία, οικονομικά προβλήματα κτλ- δεν επιδεικνύουν τον ίδιο ζήλο, πρότεινε στην έκτακτη χθεσινή σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, για την πυροπροστασία και την ετοιμότητα σχεδίων καταστολής και ασφαλούς εκκένωσης, σε ενδεχόμενο πυρκαγιάς, ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Μανώλης Τσέπελης.

Τότε, το 1995, κάποιοι με χλεύαζαν

«Τότε, το 1995, κάποιοι με χλεύαζαν. Με είπαν επιπόλαιο. Ότι θέλω να κόψω δέντρα. Κοιτάξτε την εικόνα στην Παλιά Πόλη και στο Σαμακώβ. Τα πεύκα ολόγυρα, τα σπίτια το ένα δίπλα στο άλλο. Σε ένα ενδεχόμενο συμβάν σκεφθείτε τι θα μπορούσε να συμβεί… Η Παλιά Πόλη δεν ξαναγίνεται ποτέ αν καταστραφεί. Συζητήσαμε όλα τα ενδεχόμενα, κατατέθηκαν προτάσεις, μπήκαν προτεραιότητες που οφείλουμε να ολοκληρώσουμε το συντομότερο δυνατό, ακόμη και μέσα σε αυτή τη χρονιά, συζητήθηκε το σχέδιο παρέμβασης και ασφαλούς εκκένωσης σε περίπτωση απειλής από πυρκαγιά. Είχαμε μια άριστη συνεργασία και με την Π.Υ, αλλά και με το Δασαρχείο και όλες τις υπηρεσίες», υπογραμμίζει ο Δήμαρχος.

Στην έκτακτη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, όπως Πυροσβεστική Υπηρεσία, Δασαρχείο κ.α, και φυσικά σκοπό και στόχο είχε την ετοιμότητα, αφενός μεν εξαιτίας και των φετινών καταστροφικών πυρκαγιών στη χώρα που εντείνουν την ανησυχία λόγω και των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, αφετέρου δε λόγω των επιπλέον μέτρων που απαιτούνται για την όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

Όπως τόνισε ο Δήμαρχος, ο Δήμος Ξάνθης, είναι σε συνεχή επικοινωνία με την ΚΕΔΕ προκειμένου να υπάρξει συντονισμένη αρωγή της τοπικής αυτοδιοίκησης προς τις πυρόπληκτες περιοχές. Ο Δήμος Ξάνθης θα συγκεντρώσει ό,τι ζητηθεί και είναι αναγκαίο για την κάλυψη των αναγκών και , όπως είπε, ο ίδιος μαζί με τους συνεργάτες του, στο πλαίσιο της έμπρακτης αλληλεγγύης και εκ μέρους όλων των Ξανθιωτών,  θα μεταφέρει την βοήθεια στις πυρόπληκτες περιοχές.

Σε ότι αφορά τα μέτρα ενόψει του Δεκαπενταύγουστου και της πανήγυρης της Ι.Μ. Παναγίας Αρχαγγελιώτισσας, επεσήμανε ότι θα υπάρξει συνεννόηση με την Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης, καθώς οι τοπικές αρχές είναι σε αναμονή μέχρι και τις 13 Αυγούστου που ισχύουν τα απαγορευτικά μέτρα για μετακίνηση, διέλευση και παραμονή σε δάση. Ετοιμότητα υπάρχει, όμως ουδείς γνωρίζει ακόμη εάν θα υπάρξει παράταση.

Σχετικά Άρθρα