Κοινωνία Τελευταία Νέα

Καφέ μέδουσες και στις παραλίες της Ξάνθης

Γράφει η Μαίρη Δαληκριάδου

φοτο αρχείου

Σε αρκετές ακτές της Θράκης όπως συγκεκριμένα στην Ξάνθη έχουν εμφανιστεί καφέ μέδουσες τις τελευταίες ημέρες που προκαλούν φόβος τους λουόμενους αφού θεωρούνται τοξικές για τον άνθρωπο

Πολλοί είναι αυτοί που δέχονται “επίθεση” από μέδουσα δημιουργώντας τους πόνο, φαγούρα και αλλεργία.

Το φαινόμενο αυτό έχει εμφανιστεί σε πολλές παραλίες της Ξάνθης, της Κομοτηνής, της Αλεξανδρούπολης αλλά και της Βόρειας Ελλάδας.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν πως σύντομα η μέδουσες θα εξαφανιστούν στα ανοιχτά του πελάγους με αρωγό τα θαλάσσια ρεύματα αφού πρώτα κάνουν τον κύκλο τους.

Για να προστατευτούν καλύτεροι οι λουόμενοι μπορούν να έχουν μαζί τους αμμωνία, ώστε να τη χρησιμοποιήσουν σε περίπτωση τσιμπήματος και όσοι έχουν ευαισθησίες με αλλεργίες είτε να αποφεύγουν το μπάνιο, είτε να φορούν ένα πουκάμισο.

Σε περίπτωση που σας τσιμπήσουν μπορείτε να κάνετε τα εξής:

Απομακρύνετε τυχόν κολλημένα πλοκάμια από το σώμα σας. Προσοχή: όχι με γυμνά χέρια, καθώς θα μεταφέρετε τον ερεθισμό εκεί.

Ξεπλύνετε το σημείο που σας τσίμπησε με θαλασσινό νερό. Ποτέ μη βάζετε γλυκό νερό, καθώς ενδέχεται να ενεργοποιήσει κεντριά που έχουν μείνει στο δέρμα.

Μην πιέζετε το σημείο του τσιμπήματος.

Τοποθετήστε κομπρέσες για να περιοριστεί ο ερεθισμός,

Βάλτε κρέμα με κορτιζόνη.

Εάν τα συμπτώματα είναι έντονα και δεν υποχωρούν, κατευθυνθείτε στο πλησιέστερο φαρμακείο, καθώς μπορεί να χρειάζεστε ένεση κορτιζόνης.

Σχετικά Άρθρα