ΚοινωνίαΚύριο ΘέμαΤελευταία Νέα

Αύριο τα αποκαλυπτήρια του μνημείου των Σαρακατσάνων Αγωνιστών – Διήμερο εκδηλώσεων 10 και 11 Ιουλίου (βίντεο)

Γιώργος Μπίκος : Τιμούμε τους αγωνιστές Σαρακατσάνους  του 1821 – Το γλυπτό απεικονίζει έναν Σαρακατσάνο Αγωνιστή του 1821 να μάχεται πάνω στα βουνά, δίπλα στο εκκλησάκι του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, και να υπερασπίζεται την πατρίδα, την θρησκεία και την οικογένεια.

Διήμερο εκδηλώσεων γεμάτο μνήμες και συγκίνηση μας επιφυλάσσει ο Σύλλογος Σαρακατσάνων Ξάνθης τιμώντας τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821

Το διήμερο των εκδηλώσεων  ξεκινά σήμερα Σάββατο 10 Ιουλίου  στις 7:30 το απόγευμα σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο υπαίθριο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης, στην οποία θα μιλήσουν ο Αρχιμανδρίτης π. Γεώργιος Βρένος, ο Αντιστράτηγος Ε.Α. κ. Καζάκος Γεώργιος, ο συγγραφέας-ερευνητής  κ. Κατσαρίκας Ζήσης. Οι ομιλητές στα πλαίσια των εισηγήσεών τους θα αναφερθούν στην συμβολή των Σαρακατσάνων  στην επανάσταση   του 1821.  Παράλληλα, στο φουαγιέ του Δημοτικού Αμφιθεάτρου  θα λειτουργήσει έκθεση Εικαστικών και Ξυλογλυπτικής με έργα καλλιτεχνών της πόλης μας.

Αύριο Κυριακή 11 Ιουλίου  στις 12 το μεσημέρι, θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου Σαρακατσάνων Αγωνιστών 1821, θα ακολουθήσει έπαρση σημαίας, επιμνημόσυνη δέηση  και κατάθεση στεφάνων, ενώ η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με μια μικρή δεξίωση των επίτιμων καλεσμένων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις εκδηλώσεις θα τιμήσει, με την παρουσία του, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς καθώς και  εκπρόσωποι των τοπικών αρχών.

Ο γλύπτης που φιλοτέχνησε το μνημείο είναι ο  κ. Πραξιτέλης Τζανουλίνος, ο οποίος έχει φιλοτεχνήσει, πριν από δύο χρόνια και τον Αδριάντα του Κωνσταντίνου Καραμανλή που βρίσκεται στην πλατεία Διοικητηρίου

Γεώργιος Μπίκος : Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος  και ικανοποιημένος που πλέον η πόλη μας θα έχει και ένα μνημείο για τους Σαρακατσάνους αγωνιστές του 1821

Ο Πρόεδρος τους Συλλόγου Σαρακατσάνων Ξάνθης  «Ο Λεπενιώτης» κ. Γεώργιος Μπίκος δήλωσε πως είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι  οι Σαρακατσάνοι της Ξάνθης θα μπορούν πλέον  να καταθέτουν στεφάνι στις μεγάλες γιορτές του ελληνισμού στο μνημείο των Σαρακατσάνων αγωνιστών.

Όπως υποστήριξε ο κ. Μπίκος, το γλυπτό απεικονίζει έναν Σαρακατσάνο Αγωνιστή του 1821 να μάχεται πάνω στο βουνά, δίπλα στο εκκλησάκι του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, και να υπερασπίζεται την πατρίδα, την θρησκεία και την οικογένεια. 

 Επίσης ο κ. Μπίκος  ευχαρίστησε θερμά τον Δήμαρχο Ξάνθης  κ. Τσέπελη για την σημαντική συμβολή του ώστε να πραγματοποιηθεί η ανέγερση και η τοποθέτηση στην πλατεία Ελευθερίας του  μνημείου των Σαρακατσάνων Αγωνιστών.     

Αξίζει να σημειωθεί ότι το βράδυ της Κυριακής, ο Σύλλογος θα διοργανώσει Γλέντι, στο «Κτήμα Πολιτεία»  με τους Γιώτα Γρίβα, Σάκης Μπανιώτης, Γιώργος Καραχρήστος, Κωνσταντίνος Μπανιώτης, ενώ στο κλαρίνο, ο Νίκος Μακρής.

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων θα τηρηθούν αυστηρά όλα τα  απαραίτητα μέτρα  κατά της διάδοσης του κορονοϊού.

Να υπενθυμίσουμε  τέλος ότι τη συνδιοργάνωση των εκδηλώσεων «υπογράφουν» η Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης της ΠΑΜΘ, ο Δήμος Ξάνθης, ο Δήμος Αβδήρων και ο Δήμος Τοπείρου.

Σχετικά Άρθρα