Πολιτισμός Τελευταία Νέα

Η Τέχνη του Λόγου στη Θράκη και ο Πασχάλης Κατσίκας

(Εισαγωγή εισήγησης στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής)

του Θανάση Μουσόπουλου

6 Ιουλίου 2021

    Το 2020 γιορτάσαμε μέσα σε πανδημία και εγκλεισμό τα 100 χρόνια από την ενσωμάτωση της νοτιοδυτικής Θράκης στη μητέρα Ελλάδα, ενώ το τρέχον έτος τιμούμε κάτω από περίεργες συνθήκες τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Αναφέρω τούτα τα δύο χρονικά σύμβολα στην εισαγωγή της σημερινής ποιητικής σύναξης, γιατί φρονώ ότι το πνεύμα και η ζωή εν γένει είναι μια αλυσίδα αδιάκοπη. Ο Πασχάλης που μας συνένωσε σε τούτον το ωραίο τόπο, είναι ένας σύγχρονος αναβαθμός της Θρακικής λογοτεχνίας. Γιατί η «Θρακική Σχολή» περιλαμβάνει λογοτέχνες που έχουν τάσεις ανανέωσης, με διάθεση ψυχογραφίας ή κοινωνικής αντίληψης.

  Από τους πατριάρχες Γεώργιο Βιζυηνό και Κώστα Βάρναλη, οι θρακιώτες λογοτέχνες παρουσιάζουν τη Θράκη, τα προβλήματα του χώρου αυτού, τα έθιμα, τον τρόπο ζωής και σκέψης, τα διαλεκτολογικά στοιχεία στη γλώσσα. Διασκορπισμένοι  στις πόλεις της ενιαίας Θράκης, σε πόλεις της ελεύθερης Ελλάδας – κυρίως στην Αθήνα,  ή και σε χώρες του εξωτερικού, δούλεψαν αυτόνομα και αυθόρμητα, υπάρχουν όμως μεταξύ τους συγκλίσεις  ή ομοιότητες.

  Η ποίηση είναι ένας ουρανός. Ένας κοινόχρηστος ουρανός. Μπορεί ο καθένας να πάρει όποιο κομμάτι θέλει. Μερικοί είναι αδιάφοροι. Άλλοι αφοσιώνονται, θαυμάζουν, ο ουρανός γίνεται ένα με το είναι τους.

  Εννοώ ότι η ποίηση είναι κάτι που το ανακάλυψε ο άνθρωπος. Συνεπώς ανήκει σε όλους τους ανθρώπους. Κάποια στιγμή στην πορεία της ανθρωπότητας όλοι είναι ποιητές. Ή, όλοι μπορεί να είναι ποιητές. Βαθιά στον άνθρωπο είναι φωλιασμένη η δημιουργικότητα. Απλώς, η παιδεία έχει έτσι αλλοιώσει την ανθρώπινη ύπαρξη, που οδήγησε τον άνθρωπο στην ιδέα ότι η τέχνη, η ποίηση είναι για τους λίγους από τους λίγους.

Στη σημερινή εκδήλωση θα παρουσιάσουμε πρώτα τη δεύτερη ποιητική συλλογή του Πασχάλη Κατσίκα «Ρετάλια», που κυκλοφόρησε το 2020 από τις εκδόσεις Γράφημα. Χρήσιμο είναι θα ανοίξουμε την παρουσίαση με αναφορά στην πρώτη ποιητική του συλλογή με τίτλο «Τεταρτημόρια» που εκδόθηκε το 2019 από τις εκδόσεις του Παρατηρητή της Θράκης. Θα κλείσουμε με τη νέα ποιητική του συλλογή “Κοιμώμενο τσίρκο” που κυκλοφορεί ηλεκτρονικά.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ

Σχετικά Άρθρα