Κόμματα Τελευταία Νέα

Μακάριος Λαζαρίδης: «Η αντιπολίτευση επιχειρεί να “πουλήσει” ανεπιτυχώς τον εργασιακό μεσαίωνα που… δεν έρχεται»

«Κανείς από εσάς που σήμερα προσχηματικά επαναστατείτε, δεν φρόντισε να λειτουργήσει πραγματικά φιλεργατικά», ανέφερε ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μακάριος Λαζαρίδης, απευθυνόμενος στους Βουλευτές της αντιπολίτευσης, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων «Για την προστασία της εργασίας».

Όπως εξήγησε, «αναφορικά με τα εργασιακά, εμείς – όχι εσείς – σήμερα προσθέτουμε φίλτρα προστασίας σε ένα ήδη στρεβλό και παραμορφωμένο εργασιακό περιβάλλον.

Εμείς, σήμερα – όχι εσείς – παρέχουμε τα όπλα στον εργαζόμενο προκειμένου να διασφαλίσουμε τα δικαιώματά του.Σήμερα, όχι εσείς – αλλά η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, δια του Υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη – έρχεται ορθότατα να νομοθετήσει υπέρ της διασφάλισης του οκταώρου και του πενθήμερου, όταν ο μέσος όρος των ωρών εργασίας στον ιδιωτικό τομέα σήμερα είναι 10,3 ώρες την ημέρα, έξι μέρες την εβδομάδα».

Και αυτό, σημείωσε ο κ. Λαζαρίδης, «το κάνουμε χωρίς ιδεοληψίες και αναχρονισμούς. Με μόνο γνώμονα την ρεαλιστική προσαρμογή στην εργασιακή πραγματικότητα προς όφελος των εργαζομένων».

Παράλληλα, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως μια αφορμή για την αντιπολίτευση «για να κάνετε αυτό που ξέρετε να κάνετε καλύτερα. Να πείτε όχι σε όλα. Και έτσι να αποδείξετε περίτρανα για ακόμα μία φορά ενώπιον του ελληνικού λαού το αυταπόδεικτο: την απόλυτη ένδεια επιχειρημάτων. Την παντελή έλλειψη προσαρμοστικότητας.Την επίμονη ιδεοληπτική αγκύλωσή σας. Την ενοχική ταύτιση και συμπόρευση με έναν συνδικαλισμό – ζόμπι. Την προσκόλλησή σας σε αιτήματα, συνθήματα και πρακτικές ακόμα και της πολύ μακρινής δεκαετίας του ‘80».

Ο κ. Λαζαρίδης τόνισε ότι «τρία πράγματα καθίστανται πασιφανή:Πρώτον, ότι έτσι λέτε ένα μεγάλο ναι στην αδήλωτη εργασία, στη διαιώνιση των αδικιών, της ανομίας και της αυθαιρεσίας.

Δεύτερον, ότι χάνουμε ως πολιτεία ακόμα μία ευκαιρία να μιλήσουμε εθνικά για την πραγματική ατζέντα του εργασιακού.

Και τρίτον και κυριότερο, κυρίες και κύριοι της αντιπολίτευσης, ότι ενώ εγώ θα μπορώ να λέω στον Γιώργο από τη Λεκάνη, στον Θέμη από το Παλαιοχώρι και στον Γιάννη από τις Ελευθερές με περηφάνεια για την προστασία που η Κυβέρνηση τους παρέχει, εσείς θα αλληλοσυγχαίρεστε για μία ακόμα εκπλήρωση μιας σε εισαγωγικά “αγωνιστικής” υποχρέωσής σας, καθώς θα επιχειρείτε να “πουλήσετε” ανεπιτυχώς τον εργασιακό μεσαίωνα που δεν έρχεται».

Ολόκληρη η ομιλία

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εργασίας& Κοινωνικών Υποθέσεων «Για την προστασία της εργασίας»

Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Οι επιλογές του σήμερα κρίνουν τον κόσμο του αύριο.

Ιδιαιτέρως κλισέ, θα μου πείτε.

Και θα συμφωνήσω.

Και αυτό γιατί τον κόσμο του αύριο τον έχουν ήδη κρίνει οι επιλογές του χθες.

Και θα έλεγα τον έχουν καταδικάσει.

Τόσο σε επίπεδο νοοτροπιών όσο και σε επίπεδο θεσμικής θωράκισης. Γιατί κανείς από εσάς που σήμερα προσχηματικά επαναστατείτε, δεν φρόντισε να λειτουργήσει πραγματικά φιλεργατικά.

Τι εννοώ;

Εννοώ, πολύ απλά, ότι αναφορικά με τα εργασιακά εμείς -όχι εσείς – σήμερα προσθέτουμε φίλτρα προστασίας σε ένα ήδη στρεβλό και παραμορφωμένο εργασιακό περιβάλλον.

Εμείς, σήμερα -όχι εσείς – παρέχουμε τα όπλα στον εργαζόμενο προκειμένου να διασφαλίσουμε τα δικαιώματά του.

Σήμερα, όχι εσείς -αλλά η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, δια του Υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη – έρχεται ορθότατα να νομοθετήσει υπέρ της διασφάλισης τουοκταώρου και του πενθήμερου, όταν ο μέσος όρος των ωρών εργασίας στον ιδιωτικό τομέα σήμερα είναι 10,3 ώρες την ημέρα, έξι μέρες την εβδομάδα.

Και το κάνουμε χωρίς ιδεοληψίες και αναχρονισμούς.Με μόνο γνώμονα την ρεαλιστική προσαρμογή στην εργασιακή πραγματικότητα προς όφελος των εργαζομένων.

Εμείς δεν κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Το παρόν νομοσχέδιο δεν είναι καν κάποια κορυφαία θεσμική τομή.

Είναι, όμως, μια γενναία προσπάθεια να προσαρμόσουμε και να επικαιροποιήσουμε τις συνθήκες υπέρ των εργαζομένων.

Για εσάς, κυρίες και κύριοι της αντιπολίτευσης, είναι μια αφορμή, να κάνετε αυτό που ξέρετε να κάνετε καλύτερα.

Να πείτε όχι σε όλα.

Και έτσι να αποδείξετε περίτρανα για ακόμα μία φορά ενώπιον του ελληνικού λαού το αυταπόδεικτο: την απόλυτη ένδεια επιχειρημάτων.

Την παντελή έλλειψη προσαρμοστικότητας.

Την επίμονη ιδεοληπτική αγκύλωσή σας.

Την ενοχική ταύτιση και συμπόρευση με έναν συνδικαλισμό-ζόμπι.

Την προσκόλλησή σας σε αιτήματα, συνθήματα και πρακτικές ακόμα και της πολύ μακρινής δεκαετίας του ‘80.

Το αρτηριοσκληρωτικό του πράγματος αποδείχθηκε περίτρανα όταν πριν καν διαβάσετε το κείμενο του παρόντος σχεδίουνόμου είχατε ήδη προαποφασίσει το τσιτάτο σας περί κατάργησης του οκταώρου.

Λοιπόν για να τελειώνουμε με αυτή τη σπέκουλα! Η Κυβέρνηση όχι μόνο δεν καταργεί το οκτάωρο, αλλά, αντίθετα, θωρακίζει και βάζει τάξη στις συνθήκες αυθαιρεσίας που παρατηρούνται στους χώρους εργασίας.

Ελάτε, λοιπόν, κυρίες και κύριοι της αντιπολίτευσης, να απαριθμήσουμε μαζί σε τι, η καθεμία και ο καθένας από εσάς, θα πείτε όχι, αύριο Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021.

Θα πείτε όχι στην εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας με την οποία αντιμετωπίζονται η μαύρη εργασία και οι αδήλωτες υπερωρίες. Ψηφιακή κάρτα που αποτελούσε μόνιμο και διαχρονικό αίτημα της ΓΣΕΕ!

Θα πείτεόχι στην προστασία της ισορροπίας της οικογενειακής-επαγγελματικής ζωής που έρχεται μέσα από το δικαίωμα της αποσύνδεσης.

Θα πείτε όχι στη θέσπιση νέων αδειών για τους γονείς και φροντιστές, όπως η άδεια 14 ημερών για τους νέους πατέρες και η επιδοτούμενη από τον ΟΑΕΔ γονική άδεια και για τους δύο γονείς.

Θα πείτε όχι στην αύξηση των υπερωριών σε 150.

Θα πείτε όχι στην αναβάθμιση της Επιθεώρησης Εργασίας σε Ανεξάρτητη Αρχή.

Θα πείτε όχι στην αναβάθμιση του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ με μείωσητου διοικητικού φόρτου για τις επιχειρήσεις και διευκόλυνση των ελέγχων.

Θα πείτε όχι στην κύρωση της Σύμβασης 187 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία.

Θα πείτε όχι στην εξίσωση των αποζημιώσεων των εργατοτεχνιτώνμε εκείνες των υπαλλήλων. Πάγιο και διαχρονικό αίτημα του Κ.Κ.Ε.

Θα πείτε όχι στη διεύρυνση της προστασίας των εργαζομένων από άκυρες απολύσεις και στη θέσπιση δυνατότητας επιπλέον (τριπλάσιας) αποζημίωσης, αντί επαναπρόσληψης, στις υπόλοιπες περιπτώσεις.

Θα πείτε όχι στο τείχος προστασίας που υψώνουμε για τις γυναίκες, είτε απέναντι στα ποσοστά ανεργίας, είτε απέναντι στην απειλή απόλυσης που σχετίζεται με την αυθαιρεσία και την παρενόχληση.

Θα πείτε όχι στην εμπέδωση όρων διαφάνειας και εξυγίανσης του συνδικαλιστικού κινήματος και ενίσχυσης της αντιπροσωπευτικότητάς του με διευκόλυνση της συμμετοχής των εργαζομένων στις συνεδριάσεις και τις ψηφοφορίες.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Θα μπορούσα να συνεχίσω για πολύ ακόμα. Ό,τι και να πω, όμως, εσείς θα πείτε όχι.

Εκτός πια και αν αλλάξετε γνώμη.

Και αποφασίσετε να πείτε ναι σε ορισμένα από αυτά. Ενώ ταυτόχρονα θα επιμένετε για πλήρη απόσυρση του σχεδίου νόμου.

Πέρα από την προφανώς σχιζοειδή αυτή προσέγγιση, τρία πράγματα καθίστανται πασιφανή:

Πρώτον, ότι έτσι λέτε ένα μεγάλο ναι στην αδήλωτη εργασία, στη διαιώνιση των αδικιών, της ανομίας και της αυθαιρεσίας.

Δεύτερον, ότι χάνουμε ως πολιτεία ακόμα μία ευκαιρία να μιλήσουμε εθνικά για την πραγματική ατζέντα του εργασιακού. Πουδεν είναι άλλη από το να μιλήσουμε και να δούμε από κοινού -αλλά όχι φοβικά- τιςκατακλυσμικές μεταβολές στους όρους και τις συνθήκες εργασίας που φέρνουν οι νέες τεχνολογίες, η τεχνητή νοημοσύνη, η ρομποτική, το ίντερνετ καιτόσα άλλα που βρίσκονται ήδη μαζί μας.

Και τρίτον και κυριότερο, κυρίες και κύριοι της αντιπολίτευσης, ότι ενώ εγώ θα μπορώ να λέω στον Γιώργο από τη Λεκάνη, στον Θέμη από το Παλαιοχώρι και στον Γιάννη από τις Ελευθερέςμε περηφάνεια για την προστασία που η Κυβέρνηση τους παρέχει, εσείς θα αλληλοσυγχαίρεστε για μία ακόμα εκπλήρωση μιας σε εισαγωγικά «αγωνιστικής» υποχρέωσής σας, καθώς θα επιχειρείτε να «πουλήσετε» ανεπιτυχώς τον εργασιακό μεσαίωνα που δεν έρχεται.

Και αυτό -δυστυχώς για εσάς- θα γίνεται για ακόμα μία φορά ερήμην των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους.

Και ασφαλώς και του ελληνικού λαού.

Σας ευχαριστώ.

Σχετικά Άρθρα