ΚόμματαΚύριο ΘέμαΤελευταία Νέα

Χαμόγελα στην Νέα Δημοκρατία: Προβάδισμα 17,4% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ – Σε σωστή κατεύθυνση η χώρα λέει το 53%

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Opinion Poll, τα ποσοστά της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ αυξάνονται, καθώς η κυβέρνηση δείχνει πως κερδίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Οι γρήγοροι ρυθμοί εμβολιασμού, ο περιορισμός -έστω με αργά βήματα- της πανδημίας, το άνοιγμα κοινωνικών-επαγγελματικών δραστηριοτήτων, η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα σηματοδοτούν μια νέα κατάσταση και ένα ανέβασμα των ποσοστών για την κυβέρνηση τόσο στην αξιολόγηση του έργου της, όσο και στη δημοσκοπική εκλογική επίδοση της Ν.Δ.

Είναι φανερό ότι στην κυβέρνηση πιστώνονται τα όποια θετικά βήματα, ανεξάρτητα αν το προηγούμενο διάστημα υπήρχαν ενστάσεις για λάθη και ολιγωρίες με κορύφωση τον Μάρτιο. Είναι επίσης φανερό ότι ήταν λάθος η επιλογή της αντιπολίτευσης να επιλέξει το πεδίο της πανδημίας ως προνομιακό για την άσκηση αντιπολίτευσης με συχνά αμφίβολης πειστικότητας πολιτικό λόγο, όπως καταγράφεται και σε σειρά ερευνών της Opinion Poll.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα που υπερέβη τους 1.600 πολίτες σε μια συγκυρία που κυριάρχησαν σημαντικά θέματα (συζήτηση στη Βουλή για άρση περιορισμών για την ψήφο των αποδήμων, νομοσχέδιο για συνεπιμέλεια, καταγγελίες αντιπολίτευσης για πραξικόπημα στη δημοκρατική λειτουργία της Βουλής κ.ά.), ενώ ήδη διεξάγεται δημόσιος και συχνά φορτισμένος διάλογος για κρίσιμα θέματα που είναι σε εξέλιξη, όπως εργασιακό νομοσχέδιο, αλλαγή εκλογικού νόμου για την Αυτοδιοίκηση, αξιολόγηση εκπαιδευτικών κ.ά.

Πιο συγκεκριμένα:

Σημειώνεται το μεγαλύτερο για το 2021 ποσοστό αίσθησης ότι η χώρα οδεύει σε σωστή κατεύθυνση. Το 53% θεωρεί ότι η χώρα προχωρά σε σωστή κατεύθυνση, ενώ την αντίθετη άποψη έχει το 47%. Το ισοζύγιο που είναι 7% είναι το μεγαλύτερο για το 2021. Τον Ιανουάριο ήταν +1%, τον Μάρτιο -1% και τον Απρίλιο +5%.

Σημειώνεται το μεγαλύτερο ποσοστό ικανοποίησης για τη συνολική διαχείριση της πανδημίας που έχει βρεθεί το 2021. Πολύ και αρκετά ικανοποιημένοι δηλώνουν το 53% έναντι ενός 47% που δηλώνουν λίγο και καθόλου (ισοζύγιο +6%). Η ικανοποίηση τον Ιανουάριο ήταν 51%, ενώ το ισοζύγιο εξελίχθηκε: Τον Ιανουάριο +3%, τον Απρίλιο + 3,3%.

Ιδιαίτερη αύξηση παρουσιάζεται στον βαθμό ικανοποίησης από τα μέτρα που έχει λάβει η Κυβέρνηση για την στήριξη Επιχειρήσεων και εργαζομένων στην περίοδο της πανδημίας. Το 49% δηλώνει πολύ ή αρκετά ικανοποιημένο με το 47% να έχει αντίθετη άποψη. Η θετική αίσθηση διαμορφώθηκε μήνα με τον μήνα: Ιανουάριος 38%, Μάρτιος 41%, Απρίλιος 40.1%.

Συνολικά θετική άποψη για το κυβερνητικό έργο δηλώνει το 49% με το 51% να έχει αντίθετη άποψη. Πρόκειται για την μεγαλύτερη επίδοση για το 2021. Η ικανοποίηση διαμορφώθηκε μήνα με τον μήνα: Ιανουάριος 45%, Μάρτιος 42%, Απρίλιος 48%. Σημειώνουμε ξεχωριστά τον ιδιαίτερα υψηλό βαθμό ικανοποίησης στον χώρο του Κέντρου με 57.8% και του ΚΙΝΑΛ με 69.2%.

Σχετικά Άρθρα