ΚοινωνίαΤελευταία Νέα

Οι εξαιρέσεις του εμβολιασμού: Πότε αλλάζει το εμβόλιο της 2ης δόσης και πότε αρκεί μία δόση

Το Iatronet συγκέντρωσε τις αλλαγές που μπορούν να γίνουν, καθώς και τις επιλογές των πολιτών.

Σε ποιές περιπτώσεις χορηγείται μία δόση εμβολίου και πότε μπορεί να αλλάξει το εμβόλιο της δεύτερης δόσης; Πότε σχετίζονται με τον εμβολιασμό οι θρομβώσεις;

Απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα έχουν δοθεί από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου και τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους. 

Το Iatronet συγκέντρωσε τις εξαιρέσεις που ισχύουν στον εμβολιασμό και τις παρουσιάζει:

Γυναίκες κάτω των 50 ετών διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν το σύνδρομο TTS (θρόμβωση με σύνδρομο θρομβοπενίας), έπειτα από εμβολιασμό με AstraZeneca.

Στο πλαίσιο αυτό, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών καλεί τις γυναίκες που ανήκουν στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα να επιλέγουν εμβόλια με τεχνολογία mRNA (Pfizer, Moderna), τα οποία είναι πλέον διαθέσιμα σε άτομα όλων των ηλικιών και δεν έχουν σχετιστεί με κίνδυνο TTS.

Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη δόση, συστήνεται η συνέχιση του εμβολιασμού με το ίδιο εμβόλιο, δεδομένου ότι η εμφάνιση TTS είναι εξαιρετικά σπάνια μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Σε σύνολο 9 εκατομμυρίων δεύτερων δόσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν καταγραφεί μόλις 15 περιπτώσεις.

Αλλαγή της δεύτερης δόσης με διαφορετικό τύπο εμβολίου, συστήνεται μόνο σε περίπτωση εμφάνισης θρομβοεμβολικού επεισοδίου με ή χωρίς θρομβοπενία μετά την πρώτη δόση.

Για τα κριτήρια με τα οποία ένα περιστατικό θρομβοπενίας σχετίζεται με το εμβόλιο, έχουν δοθεί οδηγίες στους επαγγελματίες Υγείας, ενώ θα ακολουθήσουν οδηγίες και για τους εμβολιαζόμενους.

Σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), εάν ένα άτομο παρουσιάσει θρομβοπενία, συστήνεται να ελέγχεται – εκτός από τη θρομβοπενία – και για το ενδεχόμενο θρομβώσεων (ο έλεγχος είναι πολύ συγκεκριμένος και γνωστός στον ιατρικό χώρο).

Στην περίπτωση που συνυπάρξουν θρομβώσεις, γίνονται και πιο ειδικές αιματολογικές εξετάσεις, οι οποίες πιστοποιούν τη συσχέτιση των συμπτωμάτων αυτών με τον εμβολιασμό.

Και οι εξετάσεις αυτές και οι πιο ειδικές, έχουν γίνει τώρα και πιο εύκολες και γρήγορες στην διεκπεραίωσή τους.

Η δεύτερη δόση μπορεί να γίνει με άλλο εμβόλιο, στην περίπτωση που το άτομο κάνει μία σοβαρή αναφυλακτικού τύπου αλλεργική αντίδραση ή θρομβοεμβολική νόσο (θρομβώσεις που αφορούν μεγάλα αγγεία, τους φλεβώδεις κόλπους του εγκεφάλου, αλλά και μεγάλα σπλαχνικά αγγεία και φλεβικά και αρτηριακά, με ή χωρίς θρομβοπενία).

Μία δόση

Η μία δόση εμβολίου εκτιμάται ότι παρέχει ικανή προστασία σε άτομα που έχουν ήδη νοσήσει από CoViD-19. Η δόση αυτή χορηγείται από 6 έως 12 μήνες από τη νόσηση και το μέτρο ισχύει από την 1η Ιουνίου. 

Εκτιμάται πως τα άτομα που έχουν νοσήσει είναι προστατευμένα και η χορήγηση της δόσης στους 6 μήνες παρατείνει κατά πολύ την προστασία με τα αντισώματα που θα παραχθούν από τον εμβολιασμό τους.

Στην περίπτωση που ο πολίτης έχει νοσήσει πριν από τον πρώτο του εμβολιασμό, τότε θα δικαιούται εμβολιασμό μετά από 6 μήνες από την ημέρα που διαγνώστηκε ως θετικός και έχει καταχωρηθεί στο μητρώο.

Αν έχει προκαθορισμένο ραντεβού από την ερχόμενη Τρίτη, 1 Ιουνίου, θα ακυρώνεται αυτόματα το ραντεβού και ο πολίτης θα μπορεί θα μπορεί να προγραμματίσει το ραντεβού του για εμβολιασμό μετά από 6 μήνες από την ημερομηνία διάγνωσης της νόσου.

Ένα sms θα σταλεί ακριβώς στους έξι μήνες, έτσι ώστε να υπενθυμίσει στους πολίτες ότι μπορούν να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό.

Στην περίπτωση που ο πολίτης νοσήσει μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου ραντεβού, θα ακυρωθεί αυτόματα το επαναληπτικό ραντεβού και θα μπορέσει να προγραμματίσει την δεύτερη του δόση, στο διάστημα έξι με δώδεκα μηνών από την ημερομηνία της διάγνωσης.

Δημ.Κ.

Πηγή Iatronet.gr

Σχετικά Άρθρα