Ατζέντα Τελευταία Νέα

Η ΠΑΜΘ στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Περιφερειών: Επιλέχθηκε να συμμετέχει ως διοργανωτής μετά από αξιολόγηση εκατοντάδων προτάσεων!

Η Περιφέρεια ΑΜΘ επιλέχθηκε να συμμετέχει ως διοργανωτής στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Περιφερειών και Πόλεων που θα διεξαχθεί από 11 έως 14 Οκτωβρίου 2021 στις Βρυξέλλες. Η επιλογή της πραγματοποιήθηκε μεταξύ εκατοντάδων προτάσεων από όλη την Ευρώπη. 

Η Περιφέρεια ΑΜΘ σε συνεργασία με τον  κ. Πέτρο Σαμπατάκο, στέλεχος του Γραφείου Βρυξελλών της Π-ΑΜΘ και συνεργάτη της εταιρείας ΦΜ-Επιχειρείν – Business Consulting Company κατάφεραν να επιλεχθεί η Π-ΑΜΘ  μετά από αξιολόγηση ως διοργανωτής στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Περιφερειών και Πόλεων.

Η εταιρεία  ΦΜ-Επιχειρείν – Business Consulting Company υποστηρίζει και συμμετέχει σε δράσεις της Περιφέρειας  ΑΜΘ με στόχο την προώθηση  της εξωστρέφειας της περιοχής μας.

Τι είναι η Ευρωπαϊκή εβδομάδα των Περιφερειών και των Πόλεων

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα των Περιφερειών και των Πόλεων είναι μια τετραήμερη εκδήλωση που διεξάγεται κάθε χρόνο στις Βρυξέλλες, κατά την οποία εκπρόσωποι περιφερειακών και τοπικών αρχών, εμπειρογνώμονες και πανεπιστημιακοί έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν ορθές πρακτικές και τεχνογνωσία στον τομέα της περιφερειακής και αστικής ανάπτυξης. Είναι επίσης μια αναγνωρισμένη πλατφόρμα πολιτικής επικοινωνίας ως προς την ανάπτυξη της πολιτικής της ΕΕ για τη συνοχή, χάρη στην οποία οι φορείς λήψης αποφάσεων ευαισθητοποιούνται σχετικά με τη σημασία των περιφερειών και των δήμων στη χάραξη πολιτικών της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα των Περιφερειών και των Πόλεων αποτελεί τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή δημόσια εκδήλωση τέτοιου είδους.

Ποιοι είναι οι διοργανωτές και πως επιλέγονται

Την εκδήλωση «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα των Περιφερειών και των Πόλεων» διοργανώνουν από κοινού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών (ΕτΠ) και η Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής και  Πολεοδομικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΓΔ REGIO). Οι διοργανωτές δημοσιεύουν πρόσκληση για την υποβολή αίτησης συμμετοχής εταίρων στις αρχές του έτους, συνήθως τον Ιανουάριο. Σε συνέχεια της πρόσκλησης, επιλέγονται πάνω από 200 εταίροι από όλη την Ευρώπη: περιφέρειες και δήμοι —κατά κανόνα ομαδοποιημένοι σε θεματικούς ομίλους («περιφερειακές συμπράξεις»)—, εταιρείες, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, διεθνείς ή πανεπιστημιακές οργανώσεις. Οι εταίροι καλούνται να διοργανώσουν σεμινάρια κοινού ενδιαφέροντος, συχνά στο πλαίσιο της υλοποίησης των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών ταμείων και άλλων προγραμμάτων της ΕΕ.

Πώς ξεκίνησε

Το 2003, η Επιτροπή των Περιφερειών, η συνέλευση των τοπικών και των περιφερειακών εκπροσώπων της ΕΕ, προσκάλεσε τοπικές και περιφερειακές αντιπροσωπείες στην Ευρωπαϊκή Ένωση με έδρα τις Βρυξέλλες να ανοίξουν ταυτόχρονα τις πόρτες τους στους επισκέπτες, στο πλαίσιο κοινών «Ημερών ελεύθερης προσέλευσης του κοινού». Με την πάροδο των ετών, η πρωτοβουλία μετατράπηκε σε σημαντική ετήσια εκδήλωση με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και άλλων φορέων.

Το 2016, εγκαταλείπεται η ονομασία «OPEN DAYS» και η εκδήλωση αποκαλείται πλέον «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα των Περιφερειών και των Πόλεων». Αυτό έγινε για να μην συγχέεται με τις ετήσιες εκδηλώσεις «Ανοιχτές πόρτες»/«Ημέρα γνωριμίας» που διοργανώνονται τον Μάιο, κοντά στην «Ημέρα της Ευρώπης», στις Βρυξέλλες, από όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, καθώς και με παρόμοιες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται από τις αντιπροσωπείες της Επιτροπής στα κράτη μέλη, με την ίδια ευκαιρία.

Πώς είναι διαρθρωμένο το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα είναι οργανωμένο με άξονα ένα βασικό σύνθημα και σειρά σχετικών θεμάτων. Επιπλέον, τα εργαστήρια και οι συζητήσεις κατανέμονται σε τρεις κατηγορίες με βάση τους εταίρους: 1) εκείνα που διοργανώνονται από τις περιφερειακές συμπράξεις, αποτελούμενα από ευρωπαϊκές περιφέρειες ή δήμους 2) εκείνα που διοργανώνονται από θεσμικούς εταίρους της ΕΕ και 3) εκείνα που διοργανώνονται από εταιρείες, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τοπικές και ευρωπαϊκές ενώσεις. Οι συμμετέχοντες και οι ομιλητές καλούνται να κινηθούν μεταξύ διαφορετικών χώρων εκδηλώσεων στις Βρυξέλλες: στην ευρωπαϊκή συνοικία των Βρυξελλών, στις αντιπροσωπείες των κρατών μελών και των περιφερειών και σε άλλες εγκαταστάσεις.

Σχετικά Άρθρα