Ιστορικά Τελευταία Νέα

6-15 Μαΐου 1944 Μάχη της γέφυρας Παπάδων

Από τις αρχές Μαΐου του 1944 η Βουλγαρική Κυβέρνηση σχεδίαζε την εξόντωση των Ελληνικών Δυνάμεων της Ενώσεως Συμπολεμιστών Εθνικού Αγώνος (ΕΣΕΑ) του Αντωνίου Φωστηρίδη (Αντών Τσαούς) στην περιοχή της γέφυρας των Παπάδων, που βρίσκεται στο 25ο χλμ. Δράμας-Σιδηρόνερου.

Ο Αρχηγός του Αρχηγείου Μποζ Νταγ Παντελής Παπαδάκης έλαβε διαταγή να φρουρεί την γέφυρα Παπάδων και από τις πρωινές ώρες της 6 ης Μαΐου 28 άνδρες υπό τον οπλαρχηγό Ηλία Σελαλματζίδη κατέλαβαν τα γύρω υψώματα.

Καθ όλη την νύχτα 6 προς 7 Μαΐου οι Βουλγαρικές δυνάμεις κατήρχοντο μέσω Τουλουμπάρ και έλαβαν θέσεις στην δεξιά πλευρά της γέφυρας.

Από τις 6:30 της 7 ης Μαΐου Βουλγαρικά τμήματα διατάχθηκαν να βαδίσουν επί της γέφυρας μήκους 140 μέτρων και τότε ο Οπλαρχηγός Ηλίας Σελαλματζίδης έριξε δύο χειροβομβίδες και έδωσε το σύνθημα να αρχίσει το πυρ.

17 πολυβόλα, 3 αυτόματα και 8 τουφέκια άνοιξαν πυρ κατά των Βουλγάρων. Οι φωνές «Μάϊκα- Μάϊκα» (Μάνα μου-Μάνα μου) ακουγόταν σε μεγάλη απόσταση και ο κρότος των όπλων αντηχούσε στις χαράδρες.

Κατέφθασαν στην περιοχή ο Οπλαρχηγός Αναστάσιος Αναστασιάδης από το οροπέδιο, τμήματα από τους Ποταμούς, ο Αρχηγός του Μπαϊράμ Τεπέ Θεόδωρος Μικρόπουλος και οι μάχες διήρκησαν μέχρι τις 15 Μαΐου.

Οι μάχες αυτές από 6 έως 15 Μαΐου του 1944 αποτελούν σταθμό στον αντιστασιακό αγώνα των Ελλήνων κατά των Βουλγαρικών στρατευμάτων κατοχής καθώς οι απώλειες ήταν  για τους Βουλγάρους ιδιαίτερα βαριές. 42 αξιωματικοί και 702 στρατιώτες έπεσαν νεκροί έναντι 4 Ελλήνων. (Γεώργιος Κουφίδης, Ιωάννης Λαφτσίδης, Κωνσταντίνος Λαφτσίδης, Ιωάννης Τσοπανίδης).

Οι Βούλγαροι φεύγοντας έσφαξαν 11 γυναίκες και παιδιά που είχαν την ατυχία να βρεθούν μπροστά τους.

Από τις Ελληνικές Δυνάμεις συντάχθηκε και στάλθηκε προς τις Βουλγαρικές αρχές επιστολή που άρχιζε ως εξής: «Κατά την σημερινή εποχή ,δεν πιστεύαμε ότι θα υπήρχε λαός τόσο βάρβαρος και άξεστος. Σας γνωρίζαμε από τα παλιά χρόνια, αλλά πιστεύαμε ότι εξευγενιστήκατε. Δυστυχώς όμως ανήκετε στους προ Χριστού αιώνες». Και τελείωνε η επιστολή: «Γνωρίζετε τις τοποθεσίες των λημεριών μας και αντί ως κράτος οργανωμένο να επιδιώξετε την εξόντωση μόνο των Ενόπλων Δυνάμεών μας, συλλαμβάνετε και εκτελείτε με τον πλέον βάρβαρο τρόπο γυναίκες και παιδιά».  

Εν Πασχαλιά τη 14η Μαΐου 1944. Ο Γενικός Αρχηγός».

Αυτά έκαναν στον υπερήφανο Ελληνικό Λαό οι σύμμαχοι των Γερμανών, Βούλγαροι, οι απόγονοι του Κρούμου, την περίοδο της κατοχής και έτσι τους τιμώρησαν οι άνδρες της ΕΣΕΑ (Ένωσης Συμπολεμιστών Εθνικού Αγώνα) του Αντών- Τσαούς.

Φέτος γιορτάζεται η 74η  επέτειος της Μάχης της Γέφυρας των Παπάδων για να τιμηθούν οι ήρωες Έλληνες που έκαναν Αντίσταση, στον βάρβαρο εχθρό.

«Δεν ξεχνώ» σημαίνει «σέβομαι την θυσία των προγόνων μου, καυτηριάζω τις ενέργειες του τυράννου και αγωνίζομαι για να μην υπάρξουν επαναλήψεις και νέα θύματα».

Η «Λήθη» που επικαλούνται κάποιοι ανεγκέφαλοι και ανιστόρητοι είναι εκ του πονηρού. «Μνήμη» λοιπόν γιατί οι Λαοί χωρίς μνήμη είναι καταδικασμένοι σε αφανισμό.

Αιωνία σας η μνήμη άξια τέκνα της πατρίδος που πολεμήσατε τον Βούλγαρο κατακτητή στις μάχες στους Παπάδες.

Αντιστράτηγος ε.α 

Νικόλαος Φωτιάδης

Επίτιμος  Υποδιοικητής ΔΣΣ 

Σχετικά Άρθρα