Έβρος Κοινωνία Τελευταία Νέα

Ρήγιο του Έβρου: Το προσφυγικό έθιμο των δαχτυλιδιών (ουναζά) ανήμερα της εορτης του Αγίου Γεωργίου

Επιμέλεια Μαίρη Δαληκριάδου

Προσφυγικό Έθιμο του ΜΕΓΑΛΟΥ ΖΑΛΟΥΦΙΟΥ της ΑΝ. ΘΡΑΚΗΣ, που αναβιώνει παλιότερες εποχές με πρωταγωνιστές ανύπαντρους άντρες και γυναίκες !!!

Το έθιμο του μεγάλου Ζαλουφιού της ανατολικής Θράκης που πραγματοποιείται ανήμερα  της εορτής του Αγίου Γεωργίου στο Ρήγιο του  Έβρου. Οι γυναίκες γεμίζουν ένα τσουκάλι  με το αμίλητο νερό (δε μιλάνε όλη τη διαδρομή)  από τρία πηγάδια, βάζουν χρυσαφικά και το τοποθετούν  κάτω από μία τριανταφυλλιά για όλη τη νύχτα.

Την άλλη μέρα ανήμερα της εορτής του Αγίου Γεωργίου βάζουν το τσουκάλι στην κεντρική πλατεία του χωριού το σκεπάζουνε με μία κόκκινη κουβέρτα μαζί με ένα κορίτσι και ένα αγόρι και στη συνέχεια τα κορίτσια βγάζουν τα χρυσαφικά από το τσουκάλι απαγγέλλοντας καθεμία ένα στίχο με ερωτικό περιεχόμενο καθώς τα παλιά χρόνια δεν ήταν πρέπον να μιλούν απευθείας με τα αγόρια. Μετά από τους στοίχους και αφού τελείωναν όλα τα δαχτυλίδια αρχίζει ο χορός και το γλέντι και τελειώνουν το βράδυ με το τραγούδι του Αϊ Γιώργη “Γιώργη δε πας στην εκκλησιά”.

Το μεσημέρι βέβαια όλα τα σπίτια του χωριού έχουν το δικό τους φαγητό τη “χαψιάρα” που ήταν ρύζι με κρέας αρνιού. Στα έθιμα του Πάσχα τα περισσότερα χωριά τρέφουνε δυο αρνιά, τον Πασχαλιάτη και τον Αηγιωργίτη. Τον Αηγιωργίτη τον σφάζουνε ανήμερα της γιορτής του Αγίου Γεωργίου και τον Πασχαλιάτη ανήμερα του Πάσχα. Επίσης, στα περισσότερα χωριά φτιάχνουνε το παραδοσιακό φαγητό, κουρμπάνη.

Σχετικά Άρθρα