Κοινωνία Τελευταία Νέα

Επιστρεπτέα 7: Στην τελική στροφή οι αιτήσεις (Προλαβαίνεις μέχρι Δευτέρα 19 Απριλίου)

Αυξάνεται τις τελευταίες μέρες το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων για τον 7ο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής, αν και η αρχική ανταπόκριση της αγοράς δεν ήταν ιδιαίτερα θερμή. Ο αριθμός των αιτήσεων ξεπερνά τις 50.000 ημερησίως, με την πλατφόρμα να κλείνει την ερχόμενη Δευτέρα και τις πρώτες πληρωμές να αναμένονται στα τέλη Απριλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, ο ρυθμός υποβολής αιτήσεων στο myBusinessSupport – που δεν ξεπερνούσε τις 20.000 ημερησίως κατά τις πρώτες 10 ημέρες λειτουργίας της πλατφόρμας – έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία 24ωρα. Όπως επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ, ο ρυθμός έχει ανέβει στις 50.000 με 60.000 αιτήσεις την ημέρα. Ανέφερε ακόμα ότι οι αιτήσεις για την επιστρεπτέα προκαταβολή 7 έχουν ξεπεράσει τις 400.000. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις αρχές της εβδομάδας ο συνολικός αριθμός ήταν περίπου 230.000 αιτήσεις.

Ο λόγος για την διστακτικότητα πολλών επιχειρήσεων να υποβάλλουν αίτηση, είναι ότι οι «κόφτες» για τους τελικούς δικαιούχους είναι σχετικά αυστηροί. Για να θεωρηθεί επιλέξιμη μία επιχείρηση θα πρέπει

  • να έχει μείωση τζίρου πάνω από 20% κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό διάστημα
  • να μην έχει εμφανίσει αύξηση τζίρου το 2020 σε σύγκριση με το 2019
  • να έχει ελάχιστο τζίρο τριμήνου πάνω από 600 ευρώ.

Η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων εκπνέει τη Δευτέρα 19 Απριλίου. Αμέσως μετά θα οριστικοποιηθούν ορισμένα από τα κριτήρια, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι που θα επιλεγούν να επισκεφθούν και πάλι την πλατφόρμα για να επιβεβαιώσουν το ενδιαφέρον τους. Ο προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται στο 1 δισ. ευρώ και οι πληρωμές αναμένεται να ξεκινήσουν στα τέλη Απριλίου. Τα κατώτερα όρια επιδότησης είναι:

  • 1.000 ευρώ για επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους
  • 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις με έως 5 εργαζόμενους
  • 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις με έως 20 εργαζόμενους
  • 8.000 ευρώ για επιχειρήσεις με πάνω από 20 εργαζόμενους

Υπενθυμίζεται ότι και σε αυτόν τον κύκλο, το 50% της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται, υπό τον όρο διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων έως το τέλος Αυγούστου 2021, ενώ το υπόλοιπο 50% θα επιστραφεί σε 60 δόσεις από το 2022. Σε αυτούς που επιθυμούν εφάπαξ εξόφληση παρέχεται έκπτωση 15%.

Πηγή: moneyreview.gr

Σχετικά Άρθρα