Κοινωνία Κύριο Θέμα Τελευταία Νέα

Η αλήθεια για τα Πειραματικά σχολεία που “αναθεματίζει” η Ξάνθη!!! (Ζούμε στον μεσαίωνα )

Τα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία είναι θεσμός που έχει αγκαλιαστεί από την ελληνική κοινωνία, με ενδεικτική εκδήλωση της αποδοχής αυτής τη μεγαλύτερη από ποτέ συμμετοχή στις εξετάσεις εισαγωγής για το σχολικό έτος 2020 – 2021 στα Πρότυπα σχολεία, και τούτο παρότι εν μέσω πανδημίας. Το 2019 – 20, Πρότυπα Σχολεία λειτουργούσαν μόνο σε τέσσερις περιοχές του λεκανοπεδίου και ένα στα Ιωάννινα, ενώ πλέον έχουν επεκταθεί σε ένα δίκτυο 28 σχολικών μονάδων σε όλη τη χώρα. Παράλληλα, λειτουργούν και 34 Πειραματικά Σχολεία.

Ζητούμενο είναι τα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία να δρουν ως εκπαιδευτικό εργαστήριο εθνικών διαστάσεων, για το σχεδιασμό και την εφαρμογή διαφοροποιημένων και καινοτόμων εκπαιδευτικών πολιτικών, με απώτερο σκοπό να συμβάλουν στη διαμόρφωση και διάχυση βέλτιστων εκπαιδευτικών προτύπων και πρακτικών σε ολόκληρο το εκπαιδευτικό σύστημα και να συντελέσουν, με τον τρόπο αυτό, στη συνολική αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης.

Στόχος των Πειραματικών σχολείων, ένα εκ τον οποίων είχαμε την τιμή σαν Νομός Ξάνθης να μπορούμε να το φιλοξενήσουμε στο 17ο Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης, είναι η ανάπτυξη ερευνητικών, δημιουργικών δράσεων, η πιλοτική εφαρμογή και ο πειραματισμός σε προγράμματα σπουδών, μεθόδους διδασκαλίας, σε νέο εκπαιδευτικό υλικό, έντυπο και ψηφιακό, σε νέα διδακτικά εργαλεία, σε σχολικά εγχειρίδια και καινοτόμες διδακτικές πρακτικές, καθώς και ο πειραματισμός σε τρόπους λειτουργίας και διοίκησης της σχολικής μονάδας κλπ. Η εισαγωγή στην εισαγωγική τάξη των Πειραματικών γίνεται με κλήρωση.

Πράγμα που σημαίνει ότι τα υπόλοιπα παιδιά της Β,Γ,Δ,Ε, και ΣΤ τάξης δεν θα επηρεαστούν, τα δε αδελφάκια τους θα μπουν ΟΛΑ στο ίδιο σχολείο!!!

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων έχει εκδώσει ανοιχτή πρόσκληση,  ώστε να ιδρυθούν Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας. Μία σχολική μονάδα μπορεί να αιτηθεί το χαρακτηρισμό της ως Πρότυπο Σχολείο ή ως Πειραματικό Σχολείο, ενώοι αιτήσεις υποβάλλονται από Τρίτη, 2 Μαρτίου 2021 έως και Τρίτη, 23 Μαρτίου 2021 και ώρα 15.00 στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected]. Η ανάρτηση των δικαιολογητικών γίνεται από 24 Μαρτίου 2021 έως και 21 Απριλίου 2021.

Τα ΠΕΙΣ και ΠΣ μπορούν να εφαρμόσουν πιλοτικά προγράμματα σπουδών, νέεςμεθόδους διδασκαλίας, νέο εκπαιδευτικό υλικό, έντυπο και ψηφιακό, σύγχρονα διδακτικά εργαλεία, σχολικά εγχειρίδια και καινοτόμες διδακτικές πρακτικές, προγράμματα αξιολόγησης της ποιότητας του εκπαιδευτικού έργου και της υλικοτεχνικής υποδομής των σχολικών μονάδων. Μεταξύ άλλων, τα ΠΕΙΣ μπορούν:

  • να συμμετέχουν στην ανάπτυξη ερευνητικών, δημιουργικών δράσεων,
  • να δημιουργήσουν ομίλους δημιουργικότητας και καινοτομίας στους οποίουςμπορούν να συμμετέχουν μαθητές και από άλλα σχολεία της δημόσιαςεκπαίδευσης,
  • να συμμετέχουν σε πειραματικές εφαρμογές τρόπων λειτουργίας και διοίκησηςτου σχολείου.

Τα ΠΣ μπορούν:

  • να αναπτύξουν δράσεις για την ανάδειξη και την ενθάρρυνση των ταλέντων τωνμαθητών με ιδιαίτερες μαθησιακές δυνατότητες, καθώς και για την αυτοβελτίωσητων μαθητών,
  • να δημιουργήσουν ομίλους αριστείας, δημιουργικότητας και καινοτομίας στους οποίους μπορούν να συμμετέχουν μαθητές και μαθήτριες και από άλλα σχολείατης δημόσιας εκπαίδευσης,
  • να διοργανώσουν σεμινάρια και ημερίδες ανάπτυξης συνεργασιών μεταξύσχολικών μονάδων της ομάδας όμορων σχολείων.

Πραγματικά αν δεν τα θέλουμε όλα αυτά για τα παιδιά μας είμαστε άξιοι της μοίρας μας… και ζούμε στον εκπαιδευτικό μεσαίωνα!!!

Σχετικά Άρθρα