Έβρος Τελευταία Νέα

Τιμή και δόξα στα θύματα της Γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού με την ανέγερση Μνημείου στο Φυλάκιο Ορεστιάδας Έβρου

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Πολιτιστικών Φορέων Έβρου [Ε.ΠΟ.Φ.Ε.] ανακοινώνει ότι, σε συνέχεια της επταετούς πρωτοβουλίας του με τη διοργάνωση επετειακών δράσεων μνημοσύνης και ιστορικής γνώσης σε όλο τον Έβρο με τη συνεργασία των συλλόγων και τη στήριξη της πολιτικής και της θρησκευτικής αρχής του τόπου μας, ως απόδοση ελαχίστου φόρου τιμής στα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Θράκης και σκοπό την ευρεία ανάδειξη της αποσιωπημένης και άγνωστης αυτής πτυχής της ιστορίας των προγόνων μας, έχει επιτέλους μία πρώτη χειροπιαστή ανταπόκριση στα αιτήματά μας από την πολιτεία, την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, η οποία με επιστολή του Αντιπεριφερειάρχη Έβρου κ. Δημήτρη Πέτροβιτς προς τον φορέα μας, υιοθετεί το αίτημα μας για ανέγερση μνημείου για τη Γενοκτονία του Θρακικού Ελληνισμού και συγκεκριμένα προτείνει τη χωροθέτηση του στο Φυλάκιο Ορεστιάδας Έβρου για ευνόητους συμβολικούς λόγους. Ένα Μνημείο Θρακών στις παρυφές του Τριεθνούς, στην κυριολεξία ανάμεσα στους θύτες, Τουρκία και Βουλγαρία. Είθε να ανεγερθούν Μνημεία Θρακών και σε άλλα σημεία του Έβρου και της Θράκης εν γένει. Η αρχή γίνεται από το Φυλάκιο.

Κατόπιν των ανωτέρω, το ΔΣ της ΕΠΟΦΕ σε έκτακτη συνεδρίασή του, ενέκρινε και χαιρετίζει την πρόταση του Αντιπεριφερειάρχη Έβρου κ. Δημήτρη Πέτροβιτς, για την ανέγερση Μνημείου της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Θράκης στο Φυλάκιο, που σημειώνουμε έγινε παράλληλα αποδεκτή και από όλους τους παριστάμενους Τοπικούς και Δημοτικούς Θεσμικούς Αυτοδιοικητικούς σε σύσκεψη φορέων για το ΚΥΤ Φυλακίου στις 4/4/2021. Περισσότερα στοιχεία περί της ανέγερσης του μνημείου, θα ανακοινωθούν λίαν συντόμως.

Παράλληλα, συνεχίζουμε τον επταετή αγώνα-πρωτοβουλία του φορέα μας σε συνεργασία με τους συλλόγους και με τις αρχές, απαιτώντας από την Ελληνική Δημοκρατία και τους θεσμούς της:

1ον). Να αναγνωρίσει την 6η Απριλίου του 1914, ως «Εθνική Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Θράκης», της γενοκτονίας εναντίον των Ελλήνων που ζούσαν στην ενιαία Θράκη, κατά αντιστοιχία όπως έχει ήδη πράξει εδώ και δεκαετίες, αναγνωρίζοντας με νόμο η Βουλή των Ελλήνων, τη 19η Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου (1994) και τη 14η Σεπτεμβρίου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας (1998), υιοθετώντας τα σχετικά νομικά κείμενα και προεδρικά διατάγματα.

2ον). Να ενταχθεί από το Υπουργείο Παιδείας, η διδασκαλία της τοπικής ιστορίας μας στα σχολεία (υιοθέτηση από το ΔΣ της ΕΠΟΦΕ της πρότασης του συλλόγου-μέλους μας – Ένωση Θρακών).

Οι παραπάνω πρωτοβουλίες-αιτήματα της ΕΠΟΦΕ κινούνται προς την αποκατάσταση του τεράστιου ιστορικού, διπλωματικού και κυρίως ηθικού κενού, που υπάρχει από την Ελληνική Δημοκρατία σε ότι αφορά το ζήτημα της Γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού. Μιας Γενοκτονίας που είναι ιστορικά αποδεδειγμένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη, αλλά δυστυχώς αποσιωπημένη.

Με εκτίμηση,

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.ΠΟ.Φ.Ε.

Ο Πρόεδρος Τα Μέλη του Δ.Σ.

Μαρία Αδαμίδου, Α ́ Αντιπρόεδρος

Γιώργος Γιαλαματζής, Β ́ Αντιπρόεδρος

Βασιλική Παντελίδου, Γενική Γραμματέας

Στέλλα Αδαμίδου, Ειδική Γραμματέας

Αικατερίνη Κάλτσου, Ταμίας

Παντελής Καλυμνιός, Έφορος Εκδηλώσεων

Μιχάλης Νικολαΐδης, Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων

Σμαρώ Δέλκου, Έφορος Υλικού

Σχετικά Άρθρα