Επιχειρήσεις Τελευταία Νέα

Νέο νομοσχέδιο για τα Εργασιακά: Κατάργηση πενθήμερου -Υπερωρίες 150 ωρών το χρόνο – 50ωρη εργασιακή εβδομάδα

Ένα νομοσχέδιο με μεγάλες ανατροπές για την αγορά εργασίας ετοιμάζει η κυβέρνηση. Βασικό ζήτημα θα είναι η διευθέτηση του ωραρίου εργασίας με συμφωνία εργοδότη- εργαζόμενου. Δηλαδή αντί για οκτάωρο, ο εργαζόμενος να απασχολείται για 10 ώρες, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που η επιχείρηση θα έχει αυξημένη δραστηριότητα. Αυτές οι επιπλέον ώρες, θα «ισοφαρίζονται» εντός εξαμήνου, με μικρότερο ωράριο ή ρεπό ή κανονική άδεια.

Δεύτερο στοιχείο, οι υπερωρίες που για όλους τους κλάδους θα διαμορφωθούν στις 120 ή 150 ώρες τον χρόνο. Σήμερα, στη βιομηχανία το όριο είναι 90 ώρες.

Τρίτο στοιχείο, η ηλεκτρονική ψηφοφορία στα συνδικάτα και η καθιέρωση προσωπικού ασφαλείας στο 40% για απεργίες σε επιχειρήσεις κρίσιμες για το κοινωνικό σύνολο. Το νομοσχέδιο θα φέρει και κανόνες για την τηλεργασία, προβλέποντας μεταξύ άλλων τη θεσμοθέτηση ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας.

Βασική πρόταση είναι μία και η πρόταση δεν είναι άλλη από την παράκαμψη των όποιων συμβάσεων εργασίας και των σωματείων και τον καθορισμό 10ωρης ημερήσιας εργασίας με ατομική σύμβαση εργαζόμενου-εργοδότη.

Σχετικά Άρθρα