ΠαραπολιτικάΤελευταία Νέα

Μανώλης Τσέπελης… Άμεσα τροποποίηση της μελέτης για τον ΧΥΤΥ – προχωράει η διάνοιξη της 4ης λεκάνης – Σημαντικό το έργο της ΔΙΑΑΜΑΘ

Ανοίγει ουσιαστικά ο δρόμος για τη διάνοιξη της 4ης λεκάνης στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Ξάνθης, αλλά και την αποκατάσταση των υφιστάμενων, μετά την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Τοπείρου να παραχωρήσει στον Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων Ξάνθης την έκταση των 35 στεμμάτων για την επέκταση του ΧΥΤΑ Ξάνθης, που αποτελούσε και προαπαιτούμενο.

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη, καθώς, όπως είναι γνωστό, ο ΧΥΤΑ Ξάνθης δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της περιοχής.

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος δήλωσε ο Δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης, μιλώντας πριν λίγο στο Δημοτικό Ραδιόφωνο, καθώς όπως υπογράμμισε η ταλαιπωρία χρόνων φτάνει επιτέλους στο τέλος της.

Υπογράμμισε ότι μέσα στο επόμενο δίμηνο θα έχει γίνει η τροποποίηση της μελέτης για τον ΧΥΤΥ και θα κατατεθεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος, με στόχο την έγκριση των κονδυλίων που απαιτούνται και την διάνοιξη της 4ης λεκάνης.

Να υπενθυμίσουμε ότι λόγω των καθυστερήσεων, το έργο για την επέκταση του ΧΥΤΑ απεντάχθηκε, με εγκεκριμένα κονδύλια 5,5 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς υπάρχει δικαστική εμπλοκή μεταξύ των αναδόχων του έργου. «Ήταν ό,τι χειρότερο ότι το έργο απεντάχθηκε. Είμαστε σε νομική αντιπαράθεση εδώ και τρία χρόνια», σημείωσε και υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρχει μέριμνα από την πλευρά του κράτους, ώστε τα έργα του δημοσίου να μην αντιμετωπίζουν τόσο μεγάλες καθυστερήσεις, με κίνδυνο των απεντάξεων.

Επίσης, τόνισε ότι η ορθή λειτουργία του υφιστάμενου ΧΥΤΑ είναι κοστοβόρα και πως εάν είχε πραγματοποιηθεί η διάνοιξη της τέταρτης λεκάνης, ο δήμος δε θα αντιμετώπιζε κανένα πρόβλημα.

«Φτάσαμε στο σημείο να δεχόμαστε παρατηρήσεις για τον τρόπο λειτουργίας της χωματερής και προφανώς αναγκαζόμαστε να δίνουμε πολλά χρήματα για την εύρυθμη λειτουργία της -βάσει των προδιαγραφών», σημείωσε ο Δήμαρχος.

Σύμφωνα με τη σύμβαση ο ΣΔΑΝ Ξάνθης θα αναλάβει με ίδια μέσα την εκτέλεση των απαραίτητων εργασιών για την αποκατάσταση των υφιστάμενων λεκανών, ενώ στη συνέχεια, ο Σύνδεσμος οφείλει να παραχωρήσει τις λειτουργίες εγκατάστασης του ΧΥΤΑ στη ΔΙΑΑΜΑΘ, που είναι ο μοναδικός πιστοποιημένος ΦΟΔΣΑ στην Περιφέρειά μας.

Όπως εξήγησε, σε αυτή τη φάση η ΔΙΑΑΜΑΘ λειτουργεί, μετά την προγραμματική σύμβαση που έχει υπογράψει με τον Σύνδεσμο τον ΧΥΤΑ, αποδίδοντας στον ΣΔΑΝ 560 χιλιάδες ευρώ, ετησίως. «Είναι πολύ υψηλό το κόστος», επισήμανε ο κ. Τσέπελης και πρόσθεσε: «Πληρώνουμε, 250 χιλιάδες ευρώ το χρόνο για τη μεταφορά των απόνερων, ώστε να μην προκαλούν ζημία στον υδροφόρο ορίζοντα, μέτρο που έχει θεσπιστεί επί της δικής μου θητείας».

Υπογράμμισε ότι η ενεργειακή αξιοποίηση των υπολοίπων είναι ουσιαστικά παραγωγή ενέργειας. «Όταν το 95, με τον αείμνηστο Αμοιρίδη ξεκινήσαμε κάτι αντίστοιχο , τότε όλοι μας χλεύαζαν. Σήμερα εμείς δίνουμε την τεχνογνωσία. Αλλά, δυστυχώς, το εργοστάσιο έφυγε από την Ξάνθη… Όμως στις Μονάδες που γίνονται σε Αλεξανδρούπολη και Καβάλα, θα δουλεύουν από 80 εργαζόμενοι», υπογράμμισε.

Κεντρικός μας στόχος είναι η ορθή διαχείριση των απορριμμάτων και υπολειμμάτων με απώτερο σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος, την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των πολιτών και των ανταποδοτικών οφελών προς την κοινωνία -ό,τι, δηλαδή συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη, εδώ και πολλά χρόνια», υπογράμμισε ο κ. Τσέπελης.

Προγραμματισμός ΔΙΑΑΜΑΘ

Προς την κατεύθυνση αυτή, όπως τόνισε η πρώτη φάση της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Αλεξανδρούπολη προχωρά εντός χρονοδιαγράμματος και θα λειτουργήσει πιλοτικά το Φθινόπωρο του 21, ενώ όπως επισήμανε, μέχρι το τέλος της χρονιάς θα υπάρξει ανάδοχος και για τη Μονάδα της Καβάλας. «Σχεδιάζουμε, ως Περιφέρεια να προχωρήσουμε όλες τις βασικές υποδομές που θα μας δώσουν τη δυνατότητα, ώστε στη συνέχεια να πάμε στη δεύτερη φάση της Ανακύκλωσης, που θα αφορά, δηλαδή στα νοικοκυριά», υπογράμμισε.

Υπενθύμισε ότι ολοκληρώνεται η Μονάδα Επεξεργασίας στην Ορεστιάδα, ενώ ειδική μνεία έκανε και σε αυτήν που πρόκειται να γίνει στη Σαμοθράκη, επισημαίνοντας πως θα πρέπει να υποστηριχθούν οι απομακρυσμένες περιοχές, με κάθε τρόπο, καθώς, εκτός από στρατηγικός στόχος, απομειώνει και τα κόστη μεταφοράς που είναι δυσβάσταχτα. «Η ΔΙΑΑΜΑΘ δίνει 1.600.000 ευρώ για μεταφορές απορριμμάτων, τον χρόνο. Μόλις όμως ολοκληρωθούν οι Μονάδες, όλα αυτά θα πάψουν να υπάρχουν. Σήμερα, το μεγαλύτερο πρόβλημα που γεννιέται είναι ότι δεν έχουμε νόμιμες χωματερές. Εκτός από τη δική μας και της Καβάλας, που εμείς δημοπρατήσαμε».

Επίσης, ανέφερε πως η Δράμα δε διαθέτει χωματερή, με αποτέλεσμα τα απορρίμματα να μεταφέρονται είτε στις Σέρρες είτε στην Καβάλα, ενώ, μέχρι σήμερα, και η Ορεστιάδα μεταφέρει τα σκουπίδια της στην Αλεξανδρούπολη και την Κομοτηνή. «Όλα αυτά συμβαίνουν γιατί εγκαίρως δεν έγινε ο σωστός σχεδιασμός. Και το κράτος μπαίνει στη διαδικασία, πλέον να τις κλείνει. Αν μας είχαν κλείσει και τη δική μας χωματερή, τότε το κόστος για τον δήμο, ετησίως θα ήταν 800 χιλιάδες ευρώ. Κι όπως γίνεται αντιληπτό, το κόστος θα μετακυλιόταν στους δημότες μας, δηλαδή, στην κοινωνία, που δεν φταίει σε τίποτα».

Ο δήμαρχος επισήμανε ότι το ζητούμενο είναι να υπάρχει ένας κεντρικός σχεδιασμός ο οποίος να ολοκληρώνεται σταδιακά. «Το σημαντικό είναι ότι έχουμε ταύτιση με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, που αποτελεί και τον κεντρικό φορέα του κράτους, τόσο στον σχεδιασμό, όσο και στις πηγές χρηματοδότησης».

Παράλληλα, εξήρε τη σύμπνοια, η οποία χαρακτηρίζει όλους τους δημάρχους της Περιφέρειας με κοινό στόχο την επίλυση του προβλήματος της διαχείρισης απορριμμάτων στην ΠΑΜ-Θ. Ευχαρίστησε, μάλιστα τον Περιφερειάρχη, Χρήστο Μέτιο, που εξασφάλισε όλες τις απαιτούμενες χρηματοδοτήσεις.

Έργα καθημερινότητας

Μικρές αποκαταστάσεις στις γειτονιές των Κιμμερίων πραγματοποίησαν τα συνεργεία του δήμου, παρουσία του δημάρχου Ξάνθης. Τα έργα καθημερινότητας αποτελούν, πάντα μια βασική παράμετρο της δημοτικής αρχής -και σημαντικό συστατικό του πυρήνα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο κ. Τσέπελης σημείωσε ότι συνεχίζονται και οι τοποθετήσεις φωτιστικών σωμάτων εξοικονόμησης ενέργειας (τύπου led) στις παλιές εργατικές κατοικίες και στην περιοχή Γηροκομείου. «Η τοποθέτησή τους σε όλη την πόλη θα έχει τελειώσει μέχρι τον Μάιο», τόνισε ο δήμαρχος, χαρακτηρίζοντας το έργο πολύ σημαντικό για τη δραστική μείωση των ενεργειακών απαιτήσεων που μειώνει τα οικονομικά κόστη και στοχεύει στην προστασία του περιβάλλοντος.

Το εμβόλιο: «Ελευθερία και ατομική ευθύνη»

Την περασμένη Παρασκευή ο Δήμαρχος Ξάνθης έκανε την πρώτη δόση του εμβολίου. Μιλώντας στο Δημοτικό Ραδιόφωνο κάλεσε τους συμπολίτες του να μη φοβούνται να μη διστάζουν και να κάνουν το εμβόλιο, καθώς αυτό αποτελεί, όπως είπε, χαρακτηριστικά: «Ελευθερία και θέμα ατομικής ευθύνης», επισημαίνοντας πως είναι το μόνο μέσο για την ατομική ευελιξία, η οποία, όμως, «εκπορεύεται από την ατομική ευθύνη, απέναντι στο οικογενειακό, επαγγελματικό και κοινωνικό μας περιβάλλον».

Ο ίδιος, πάντως, δεν είχε κάποια παρενέργεια με το εμβόλιο, «αμέσως, συνέχισα κανονικά το πρόγραμμά μου χωρίς κάποιο πρόβλημα», ενώ σχετικά με το γεγονός ότι εμβολιάστηκε με το Astra Zeneca, αφού αστειεύτηκε επισημαίνοντας ότι… «ας μην ανησυχούν κάποιοι, δεν πρόκειται να πάθω τίποτα» κάλεσε όλους τους πολίτες που θα εμβολιαστούν με το συγκεκριμένο εμβόλιο ότι δεν συντρέχει κάποιος φόβος, καθώς όλα αυτά είναι θέμα, όπως είπε, οικονομικών συμφερόντων και ανταγωνισμού.

Σχετικά Άρθρα