Παραπολιτικά Τελευταία Νέα

1821-2021: Διακόσια χρόνια Ελληνικής Ζωής – «Να γνωρίζεις τις αιτίες / Causarum Cognito»

Η Περιφερειακή Παράταξη στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ, για την επέτειο των 200 χρόνων από την επανάσταση των Ελλήνων το 1821 εξέδωσε την παρακάτω Ανακοίνωση:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συνήθως γιορτάζουμε τις μεγάλες επετείους με τη δέουσα μεγαλοπρέπεια με δοξολογίες, παρελάσεις, καταθέσεις στεφάνων, πανηγυρικούς λόγους και μεγάλο πλήθος καλλιτεχνικών ή άλλων εκδηλώσεων. Στη φετινή επέτειο των 200 χρόνων από την επανάσταση των Ελλήνων το 1821, που οδήγησε στην ίδρυση του σύγχρονου ελληνικού κράτους το 1830, οι εκδηλώσεις θα είναι περιορισμένες λόγω της πανδημίας. Είναι όμως  ευκαιρία να δώσουμε μια άλλη διάσταση, να μπούμε σε μια διαδικασία σκέψεων και αναζητήσεων για το τι πετύχαμε ως Έλληνες αυτά τα 200 χρόνια και αν είμαστε ευχαριστημένοι από την πορεία του έθνους μας, της Ελλάδας, ενός από τα πρώτα εθνικά κράτη που δημιουργήθηκαν παγκοσμίως μετά τους Ναπολεόντιους πολέμους. Τα 200 χρόνια ήταν αρκετά για να δούμε τη χώρα μας να απελευθερώνεται, να μεγαλώνει, να αναπτύσσεται, να υποφέρει, να μεγαλουργεί, να διασύρεται. Αλλά είναι και λίγα μπροστά στη μακραίωνη ιστορία και τα επιτεύγματα  των Ελλήνων.

Η δωρεά του Γαλλικού Κοινοβουλίου προς το Ελληνικό, με την ευκαιρία της επετείου, ενός αντιγράφου του εκπληκτικού πίνακα του ιταλού αναγεννησιακού ζωγράφου  Ραφαέλλο Σάντσιο Ντα Ουρμπίνο που απεικονίζει τη σύναξη των Ελλήνων φιλοσόφων της αρχαιότητας και φέρει την επιγραφή «Να γνωρίζεις τις αιτίες/Causarum Cognito», μας δίνει την ευκαιρία να διαπιστώσουμε ότι οι Έλληνες, που ποτέ δεν υπήρξαν πολλοί, στήριζαν τη δύναμή τους στη γνώση και αυτό τους έκανε γνωστούς και σεβαστούς σ’ ολόκληρο τον κόσμο διαχρονικά. Δεν είναι τυχαία άλλωστε η φράση του Οράτιου, στα χρόνια της ρωμαϊκής κατάκτησης, «Graecia capta ferum victorem cepit et artes intulit agresti Latiο/Παρ’ ότι η Ελλάδα κατακτήθηκε, τον άγριο νικητή της δάμασε, και εισήγαγε τις τέχνες στο αγροίκο Λάτιο».

Η σύγχρονη Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι αντιμετώπισε καταστροφικούς πολέμους, εθνικούς διχασμούς, εμφύλιους σπαραγμούς, οικονομικές καταστροφές κατάφερε να ορθοποδήσει και να διαθέτει σήμερα μία σημαντική θέση στη διεθνή κοινότητα. Μια θέση που μπορεί να βελτιώσει ακόμη περισσότερο. Και γι αυτό είναι απαραίτητη η συμβολή όλων μας. Με ενότητα, πίστη και τόλμη στις αρχές της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας και οπλισμένοι με  γνώση. Την αστείρευτη γνώση που δίδαξαν οι αρχαίοι πρόγονοί μας, τη γνώση που μας δίνει σοφία, αλλά και τη δύναμη, σαν αυτήν των αγωνιστών του 1821, να ξεπερνάμε τα προβλήματα, να αντιμετωπίζουμε αυτούς που αμφισβητούν την ανεξαρτησία και τα δίκαια της πατρίδας μας και να δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για την πρόοδο και την ευημερία του Λαού μας.

25 Μαρτίου 2021

Περιφερειακή Παράταξη στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

Σχετικά Άρθρα