Επιστολές Τελευταία Νέα

Πράσινη Αριστερά: Δεν μιλάει κανείς για την ανάπτυξη της Θράκης (με αναφορές στο μειονοτικό)

Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΘΡΑΚΗΣ συνεχίζει να ανησυχεί για την δραστηριότητα της Τουρκικής κυβέρνησης στην περιοχή και θεωρούμε ότι υπάρχουν πια όλες οι αποδείξεις για να τεκμηριωθεί ότι οι ενέργειές της είναι ουσιαστικά αλλά και τυπικά επεμβατικές στο εσωτερικό της χώρας μας.

Η αυτοαποκαλούμενη «Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης», που έχει έδρα την Γερμανία, απαιτεί την αναγνώριση του δικαιώματος αναφοράς του όρου «τουρκικός». Με επιστολή της στο Συμβούλιο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ (Συνεδριάσεις 22 Φεβ-19 Μαρ 2021), η ΕΟΤΔΘ, καταγγέλλει την Ελλάδα για το γεγονός ότι μαζικοί φορείς δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούν  τον όρο «τουρκικός», επικαλούμενη δε τις αντίστοιχες «ελευθερίες» για τους όρους «Πομακικός» και «Ρομά» (που προφανέστατα είναι απολύτως αβάσιμες, δεδομένου ότι στις περιπτώσεις αυτές ο προσδιορισμός δεν έχει αναφορά, σύνδεση και υποταγή σε άλλη κρατική οντότητα).

Επίσης η ΕΟΤΔΘ, αγνοεί τον διαχωρισμό (στην χώρα μας) Εκτελεστικής και Δικαστικής εξουσία και ζητά από την Ελληνική κυβέρνηση να παρέμβει στον Άρειο Πάγο(!) για να ορίσει νέα ημερομηνία εκδίκασης των υποθέσεων και να νομοθετήσει ώστε να κατοχυρωθεί και νομικά το δικαίωμα των μαζικών φορέων να χρησιμοποιούν τον όρο τουρκικός και έτσι να παρακαμφθούν οι αποφάσεις της Ελληνικής Δικαιοσύνης.

Θέλουμε να σημειώσουμε ότι η απονομή Δικαιοσύνης στην χώρα μας πράγματι καθυστερεί τρομακτικά και αυτό αποτελεί πρόβλημα για όλους τους πολίτες.

Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ αναγνωρίζει πλήρως το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού οποιουδήποτε πολίτη, με τον όρο ότι το δικαίωμά του αναφέρεται στους κανόνες του Ελληνικού Συντάγματος και ο ίδιος αποκηρύσσει δημόσια και δεν προωθεί αλυτρωτικές αντιλήψεις (όπως αυτονομήσεις ή προσαρτήσεις εδαφών/περιοχών, εθνοτικούς διαχωρισμούς ή προτροπές για κοινωνικό διαχωρισμό).

Συνολικά οι Έλληνες πολίτες της Θράκης επιβάλλεται να διεκδικήσουν σθεναρά το δικαίωμα της Ισονομίας και Ισοπολιτείας και να βελτιώσουν την ζωή τους, που βρίσκεται (λόγω των προωθούμενων και υποκινούμενων διαχωριστικών γραμμών) σε τροχιά υπο-ανάπτυξης.

Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ θα είναι αρωγός στην προσπάθεια αυτή.

Η Ελλάδα απαιτείται να κάνει τολμηρά βήματα στο νομικό καθεστώς, αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν μεγάλες ομάδες μειονοτικών πληθυσμών, τόσο λόγω της καταπίεσης που υφίστανται από την Τουρκία (έμμεσα και άμεσα) και τοπικούς εθνικιστικούς κύκλους, όσο και από το νομικό και θρησκευτικό καθεστώς που ισχύει στην περιοχή.

Η εργαλοιοποίηση της ζωής των Ελλήνων πολιτών της Θράκης (Τουρκόφωνοι, Πομάκοι και Ρομά) από την Τουρκία, εκτιμούμε ότι δημιουργεί αίσθημα ανασφάλειας και ουσιαστικής υποβάθμισης της ύπαρξής τους και επιτείνει την αβεβαιότητα για το μέλλον χιλιάδων πολιτών.

Θυμίζουμε ότι στις αρχές της δεκαετίας του ‘90 δημιουργήθηκε η 1η Διακομματική Επιτροπή για την Ανάπτυξη της Θράκης και μαζί με την Ακαδημία Αθηνών επεξεργάστηκαν προτάσεις, που ψηφίστηκαν ομόφωνα στην Βουλή.

Δυστυχώς  οι προτάσεις δεν υλοποιήθηκαν.

Αντιθέτως δημιουργήθηκαν συνθήκες κερδοσκοπίας, που ταυτόχρονα με την χρόνια ανυπαρξία ελεγκτικού μηχανισμού, δημιούργησαν επιπλέον κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα.

Θεωρούμε ότι υπάρχουν τόσο πολιτικές όσο και ηθικές ευθύνες (πιθανά σε ορισμένες περιπτώσεις και ποινικές ευθύνες).

Η σημερινή Βουλή δημιούργησε για δεύτερη φορά Διακομματική Επιτροπή για την Ανάπτυξη της Θράκης, της οποίας η σύσταση (κκ Μπακογιάννη, Κατρούγκαλος, Λοβέρδος, Παπανδρέου) δείχνει καθαρά ότι τα κόμματα ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, αντιμετωπίζουν τα προβλήματα των πολιτών της Θράκης ως ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής, αντίληψη και πρακτική που θεωρούμε ως απολύτως λανθασμένη.

Οι πολίτες της Θράκης δεν μπορούν να εμπιστευτούν εκ νέου οποιαδήποτε επιτροπή, λόγω της προηγούμενης εμπειρίας τους.

Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΘΡΑΚΗΣ προτείνει, στην σημερινή διακομματική επιτροπή, να πραγματοποιήσει αρχικά Απολογισμό των προτάσεων της αντίστοιχης διακομματικής επιτροπής του ‘90 και να ασκήσει αυτοκριτική για την πορεία των αποφάσεων.

Εάν θέλει να επιτύχουν τα μέτρα που θα προτείνει, επιβάλλεται η έναρξη διαλόγου με τους πολίτες της Θράκης.

Σε διαφορετική περίπτωση το νέο εγχείρημα θα αποτύχει ξανά.

Καλούμε και προτρέπουμε τους πολίτες της Θράκης να συσπειρωθούν γύρω από την διεκδίκηση της λύσης των καθημερινών προβλημάτων τους, να που δεν είναι διαφορετικά από αυτά των υπολοίπων πολιτών και να αναλογιστούν ότι ο κίνδυνος είναι τα συμφέροντα.

Οι πολίτες που αποτελούν την ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΘΡΑΚΗΣ θα είναι πάντα μπροστά.

ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΘΡΑΚΗΣ

Σχετικά Άρθρα