Επιστολές Τελευταία Νέα

Σταθείτε στο πλευρό του Έλληνα και όχι απέναντί του. Του Δημήτρη Κωνσταντάρα

Μετά τις τύπου «αμερικάνικου ντοκυμαντέρ για τον Τζορτζ Φλόιντ» τρομερές σκηνές αστυνομικής βίας εναντίον πολιτών στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, σκηνές που άναυδοι παρακολούθησαν από την τηλεόραση εκατοντάδες χιλιάδες τηλεθεατές, ακόμα δεν ξέρω τι ακριβώς συνέβη, εκτός από την εισαγγελική παρέμβαση. Και πολύ φοβάμαι ότι ποτέ δεν θα μάθουμε όλη την αλήθεια ή θα την μάθουμε πολύ αργά. Γι αυτό, θέλω να μείνω σε δυο δηλώσεις:

  1. Του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ότι : «Η αστυνομική βία δεν δικαιολογείται, είμαστε απόλυτοι σε αυτό» και
  2. Του Υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη ότι : «Ας είμαστε όλοι επιφυλακτικοί προτού ρίξουμε το ανάθεμα στην αστυνομία».

Πριν βάλω κι εγώ τη φαντασία μου και τη λογική μου να οργιάζουν και να καταλήγω σε πρόωρα και πρόχειρα συμπεράσματα, τοποθετώ τα γεγονότα που είδα σε συνάρτηση με την εμπειρία μου: Μια ομάδα 4-5 αστυνομικών με «πολεμική εξάρτυση» – δικαιολογημένη και προβλεπόμενη λόγω της Επιχείρησης Καταστολής- είχαν περικυκλώσει έναν άνθρωπο που ο ένας αστυνομικός χτυπούσε αλύπητα με ένα ραβδί. Κάποια στιγμή, ο αστυνομικός απομακρυνόταν, ο άνθρωπος ουρλιάζοντας πήγαινε να σηκωθεί, ο αστυνομικός επέστρεφε και τον ξαναχτυπούσε με μανία. Ο άνθρωπος φώναζε «πονάω», ο κλοιός των υπολοίπων αστυνομικών παρέμενε, μια ξανθιά κοπέλα προσπαθούσε να πλησιάσει φωνάζοντας «τι τον χτυπάτε; Τι έκανε;» και το ξύλο συνεχιζόταν. Τα πλάνα-προφανώς από κινητό- σταματούσαν εκεί και μετά πήγαιναν σε άλλα πλάνα που έδειχναν καπνούς και λάμψεις και μιάς γενικής ταραχής.

Τα στοιχεία που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης σταματούν εκεί. Και οι δηλώσεις των δυο υπουργών δεν αρκούν για να καταλάβουμε. Τι ακριβώς είχε κάνει αυτό το άτομο και γιατί τον χτυπούσε με τέτοια εξαλλοσύνη ο ένας αστυνομικός που πηγαινοερχόταν ενώ οι υπόλοιποι συνέχιζαν να περικλείουν τον άνθρωπο που φώναζε; Και τι εντολές είχαν οι αστυνομικοί; Ήταν αυτή η αστυνομική βία που «δεν δικαιολογείται» βασισμένη σε εντολές; Και πώς μπορούμε να «είμαστε όλοι επιφυλακτικοί»; Και πριν αρχίσω κι εγώ τις «θεωρίες» περί του τι προηγήθηκε και τι εντολές είχαν οι αστυνομικοί –που φαντάζομαι ότι δεν είχαν κάποιο προηγούμενο με τον ξυλοκοπούμενο- βλέπω τη γενική εικόνα:

Η χώρα έχει χτυπηθεί αλύπητα από την πανδημία.

Η ελευθερία κίνησης των πολιτών έχει περιοριστεί. Τα καταστήματα έχουν κλείσει και οι επιχειρήσεις καταστρέφονται. Τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια κλειστά. Η φύση έχει δείξει τη χειρότερη μορφή της με τα χιόνια και τον σεισμό. Τα νοσοκομεία έχουν γεμίσει. Η αντοχή του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού έχει εξαντληθεί. Η κυβέρνηση και οι λοιμωξιολόγοι παίρνουν νέα, αυστηρότερα μέτρα και οι κάθε λογής εξυπνάκηδες τηλεσχολιαστές τρομάζουν όλο και περισσότερο τον κόσμο. Και οι Έλληνες, πολλοί απ΄ αυτούς αποδεδειγμένα κουφιοκεφαλάκηδες αλλά και δικαίως «πνιγμένοι» από το φόβο, την ανεργία, τον εγκλεισμό και την αμφισβήτηση, αντιδρούν ανόητα και αγνοούν τα μέτρα.

Και το ερώτημα: Τι στο καλό θέλουν να κάνουν οι αστυνομικοί, ακόμα και αν έχουν προκληθεί; Θέλουν να υπάρξουν θύματα από την επιχείρηση καταστολής; Μα οι άνθρωποι στη Νέα Σμύρνη, κουφιοκεφαλάκηδες και μη, αδιάφοροι και αρνητικά διακείμενοι ή απλώς ζαλισμένοι από την κατάσταση, τη βόλτα τους ήθελαν να κάνουν έστω κι αν παραβίαζαν βλακωδώς ή ασυνείδητα τα μέτρα. Πρέπει να τους σαπίσουν στο ξύλο;

Και μη μου λες φίλε Μιχάλη Χρυσοχοίδη ότι είσαι απόλυτος στο ότι η αστυνομική βία δεν δικαιολογείται. Και μη μου λες φίλε Μάκη Βορίδη να είμαστε όλοι επιφυλακτικοί. Πέστε μας όλοι, γρήγορα και πειστικά τι ακριβώς έγινε και γιατί σάπισαν στο ξύλο τον κόσμο οι φίλοι και προστάτες του νόμου, ποιο ήταν το παράπτωμα , ποιες ήταν οι εντολές και τι αποφάσεις παίρνετε. Γιατί αν δεν το κάνετε, στιγματίζονται για μιαν ακόμη φορά – και αδίκως-  ΟΛΟΙ οι αστυνομικοί και ΟΛΟΙ οι Έλληνες που υποφέρουν ένα χρόνο τώρα. Σταθείτε στο πλευρό του Έλληνα και όχι απέναντί του. Κι αν κάνω λάθος, αποδείξτε το. Σας παρακαλώ δηλαδή!

Σχετικά Άρθρα