Κόμματα Τελευταία Νέα

Ερώτηση της Ελληνικής Λύσης για την συγκοινωνιακή απομόνωση των χωριών της Ξάνθης

Των:  Αποστόλου Αβδελά, Βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης και Κωνσταντίνου Χήτα, Βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης

ΠΡΟΣΤον κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών & Τον κ. Υπουργό Εσωτερικών

ΘΕΜΑ«Συγκοινωνιακή απομόνωση 20 χωριών των νομών Ξάνθης και Δράμας» Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Μόνιμοι κάτοικοι χωριών των νομών Ξάνθης και Δράμας που συνορεύουν μεταξύ τους, μετά από επικοινωνία τους μαζί μας, μας ζητούν να μεσολαβήσουμε, ώστε να αρθεί ο συγκοινωνιακός αποκλεισμός της περιοχής τους. Όπως μας κατήγγειλαν πολλοί από τους 2.500 κατοίκους των 20 χωριών στους άνω νομούς, ενώ, παλαιοτέρα, υπήρχε συχνή συγκοινωνιακή σύνδεση, τόσο μεταξύ των άνω χωριών, όσο και με τους μητροπολιτικούς Δήμους της περιοχής τους, εδώ και ενάμιση χρόνο, η σύνδεση αυτή έχει διακοπεί.

Μας τόνισαν οι άνω κάτοικοι ότι για όσους δεν διαθέτουν δικό τους μέσο μεταφοράς, η μετακίνηση είναι σχεδόν αδύνατη. Υπάρχουν, δε, άνθρωποι εκ των ανωτέρω, που πρέπει να μετακινηθούν σε μεγάλη απόσταση για να φτάσουν στην δουλειά τους, ενώ, ηλικιωμένοι που ζουν μακριά από τα παιδιά τους έχουν ανάγκη την συγκοινωνία για να τα προσεγγίσουν, πέραν του ότι δεν μπορούν να επισκεφτούν τον γιατρό, τον οδοντίατρο ή την τράπεζα.

Επίσης, οι ηλικιωμένοι κάτοικοι των χωριών αυτών έχουν την ανάγκη να επισκέπτονται κοινωνικές δομές των αντιστοιχών Δήμων (ΚΗΦΗ κλπ), οπότε, προφανώς, είναι, πλέον, αποκομμένοι από τις δομές αυτές. Κυρίως, όμως, όπως μας κατήγγειλαν, ο συγκοινωνιακός αποκλεισμός τους προκαλεί ένα αίσθημα ανασφάλειας, ενώ η μη πρόσβαση στα αστικά κέντρα θα οδηγήσει μελλοντικά, όπως υποστηρίζουν, στην ερήμωση των χωριών της περιοχής τους.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Προτίθεσθε να επαναφέρετε την συχνότερη συγκοινωνιακή σύνδεση στα άνω χωριά, μέσω επιδοτούμενων δρομολογίων, που θα συνδέουν τα εν λόγω με πόλεις των νομών της Ξάνθης και της Δράμας, ώστε, αφενός, να ικανοποιούνται όλες οι ανάγκες των κατοίκων, όπως περιγράφεται ανωτέρω, και αφετέρου, να μην ερημώσουν οι περιοχές αυτές από τον γηγενή πληθυσμό τους;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

ΑΒΔΕΛΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Σχετικά Άρθρα