Γυναίκα και Παιδί Τελευταία Νέα

Εσείς αφήνετε τα παιδιά σας να παίξουν έξω το χειμώνα;

Δεν είναι θέμα καιρού αλλά ρουχισμού λένε οι ειδικοί

Ο χειμώνας έχει έρθει για τα καλά και μας δίνετε η ευκαιρία να βγούμε με τα παιδιά μας έξω, να παίξουμε και να διασκεδάσουμε! Ναι, καλά ακούσατε, να βγούμε έξω, στο κρύο! Δεν υπάρχει λόγος τους χειμερινούς μήνες να κλεινομαστε στους τέσσερις τοίχους. Μπορούμε να βγούμε έξω και να απολαύσουμε τον καθαρό και κρύο αέρα, αρκεί να είμαστε καλά προετοιμασμένοι και φυσικά σωστά ντυμένοι. 

Τα παιδιά άλλωστε που περνούν περισσότερο χρόνο έξω, ακόμα και σε χαμηλές θερμοκρασίες,  διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να αρρωστήσουν σε σχέση με εκείνα που συγχρωτίζονται με άλλα σε κλειστές αίθουσες με ανεπαρκή αερισμό. Μια πρόσφατη μελέτη με τίτλο “Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, όπως ο κακός καιρός, απλώς ο λανθασμένος ρουχισμός” διαπίστωσε ότι ο κακός καιρός δεν πρέπει να αποτελεί όριο στον χρόνο που παίζουν τα παιδιά μας έξω, εφόσον υπάρχουν εκπαιδευτικές εκστρατείες που θα μαθαίνουν στους γονείς τις κατάλληλες στρατηγικές για να κάνουν το παιχνίδι διασκεδαστικό και να διασφαλίσουν ότι γίνονται οι κατάλληλες επιλογές για ρούχα.

Φυσικά, πρέπει να επισημάνουμε ότι ανάλογα με το πόσο κρύο είναι ο καιρός, πρέπει πάντα να προσαρμόζουμε το χρονικό πλαίσιο των υπαίθριων δραστηριοτήτων και να βεβαιωθούμε ότι το παιδί μας είναι σωστά ντυμένο. Με την έννοια του σωστά ντυμένου δεν εννοούμε υπερβολές με πολλές δυο τρεις μπλούζες και 3 παντελόνια λες και είναι “κρεμμύδι”. Το σωστό layering ωστόσο, οι διαβαθμισμένες στρώσεις δηλαδή στο ντύσιμο έχει αποδειχθεί ότι είναι ο ιδανικός τρόπος για να παραμείνει ένα παιδί, αλλά και ο καθένας μας ζεστός, σε αντίθεση με ένα πολύ παχύ και άβολο μπουφάν με το οποίο το παιδί δεν θα μπορούσε να κινηθεί καθόλου.

Είναι χρήσιμο να εφαρμοστεί ο κανόνας των τριών: Φανελάκι- Μπλούζα- Μπουφάν

Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να αφαιρέσετε εύκολα τα ρούχα του παιδιού, όταν ζεσταίνεται, και αρχίζει να ιδρώνει. Είναι σημαντικό να κρατήσετε τα άκρα από όπου και χάνουμε θερμότητα, ζεστά (τα χέρια, τα πόδια και το κεφάλι) φορώντας γάντια, ζεστές κάλτσες και σκουφάκι που καλύπτει τα αυτιά. Να προνοήτε: αν σκοπεύετε για παράδειγμα να μεταβείτε σε κάποιο πιο ζεστό μέρος όπως το αυτοκίνητο ή έναν εσωτερικό χώρο βγάλτε το μπουφάν ενώ όταν βγαίνετε έξω ή αν δείτε το παιδί σας να σταματάει το παιχνίδι ντύστε το ξανά προτού παγώσει. 

Τα ισοθερμικά ρούχα είναι πολύ χρήσιμα εάν σκοπεύετε να ταξιδέψετε στα χιόνια, καθώς επίσης και οι γαλότσες και τα αδιάβροχα για τη βροχή. Εκτός από τις γνωστές εταιρείες με είδη χειμερινών σπορ που είναι και αρκετά ακριβές, πολύ συχνά μέσα στο χειμώνα βρίσκουμε είδη ένδυσης για χιόνια και βροχή ακόμα και στα σούπερ μάρκετ. Αρκεί να παρακολουθούμε τις θεματικές προσφορές. Πολλές σελίδες μάλιστα, που συγκεντρώνουν όλα τα φυλλάδια προσφέρουν τη δυνατότητα ειδοποίησης νέων προσφορών όπως για παράδειγμα τις προσφορές ΑΒ ή τις εβδομαδιαίες εκπτώσεις Lidl. Αποφύγετε να αγοράσετε ρούχα από συνθετικά υλικά καθώς και τα πολύ σφιχτά ρούχα, τα οποία μπορούν να εμποδίζουν το παιδί σας να κινηθεί και να ευχαριστηθεί το παιχνίδι του αποτελώντας εμπόδιο στη σωματική δραστηριότητά του. Να θυμάστε ότι τα εσώρουχα του παιδιού σας, καθώς και όλα τα ρούχα που έρχονται σε επαφή με το δέρμα του πρέπει να είναι από το βαμβάκι ώστε να επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει. 

Μελέτες δείχνουν ότι η έκθεση στο κρύο και στο εξωτερικό, ακόμη και σε χαμηλές θερμοκρασίες, ενισχύει το ανοσοποιητικό τους σύστημα και βοηθά στην αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας όπως ο διαβήτης τύπου 2, το άσθμα, η ανεπάρκεια βιταμίνης D και η διαταραχή έλλειψης προσοχής / υπερκινητικότητας. Τα πολλά και διαφορετικά ερεθίσματα σε μια βόλτα στην ύπαιθρο είναι απαραίτητα για την ψυχοσωματική τους ανάπτυξη ενώ το παιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους διεγείρει τις αισθήσεις και αποφορτίζει τα παιδιά από το άγχος. 

Βγείτε λοιπόν έξω και παίξτε με τα παιδιά σας ακόμα και τις πιο κρύες μέρες του χρόνου. Με τα κατάλληλα ρούχα και με καλή διάθεση σίγουρα θα το ευχαριστηθείτε οικογενειακώς!

Σχετικά Άρθρα