ΠαραπολιτικάΤελευταία Νέα

Μανώλης Φανουράκης: Ο Δήμος Ξάνθης αντιστάθηκε με επιτυχία στη «Μήδεια»

Επί ποδός βρέθηκε ο δημοτικός μηχανισμός, με επικεφαλής τον δήμαρχο Ξάνθης Μανώλη Τσέπελη, το διάστημα της επέλασης του χιονιά που έπληξε και την περιοχή μας.

Μια οργανωμένη και ιδιαίτερα προσεκτική επιχείρηση εξελίχθηκε από το βράδυ του Σαββάτου και συνεχίζεται, από τον Δήμο Ξάνθης, με στόχο την επίλυση των προβλημάτων που η κακοκαιρία θα μπορούσε να προκαλέσει…

Μιλώντας χθες το πρωί στο Δημοτικό Ραδιόφωνο και τον Τηλέμαχο Αρναούτογλου, ο αντιδήμαρχος Μανώλης Φανουράκης τόνισε ότι, επί της ουσίας, αυτό το Σαββατοκύριακο «δοκιμάστηκαν οι αντοχές του δήμου, σχετικά με τον σχεδιασμό, αλλά και τον τρόπο αντιμετώπισης δύσκολων καιρικών συνθηκών». Να σημειωθεί ότι επρόκειτο για την… «επίσημη πρώτη» της δημοτικής αρχής, καθώς η περσινή χειμερινή περίοδος ήταν ήπια.

Η έγκαιρη πρόγνωση του καιρού και από την Πολιτική Προστασία αλλά και από τα μετεωρολογικά σάιτ, τα οποία παρακολουθεί ο δήμος, έδωσε τη δυνατότητα στη δημοτική αρχή να συντονίσει υπηρεσίες και ανθρώπινο δυναμικό, ώστε η αποτελεσματικότητα, να διαφανεί από νωρίς και κατά τη διάρκεια της εξέλιξης του φαινομένου, στους πολίτες και τις τοπικές ενότητες του δήμου μας.

«Ο προγραμματισμός της Πολιτικής Προστασίας, με επικεφαλής τον δήμαρχο Μανώλη Τσέπελη και με την επιστασία του αντιδημάρχου Γιάννη Ζερενίδη έδωσε άμεσες λύσεις στην επέλαση του χιονιά», σημείωσε ο αντιδήμαρχος.

Από τα ξημερώματα της Κυριακής τα συνεργεία του δήμου εργάζονταν ακατάπαυστα για την αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων, ενώ χαρακτηριστική είναι και η προληπτική παρέμβαση της δημοτικής αρχής, κυρίως στις ορεινές περιοχές και σε όλους τους οικισμούς του δήμου, όπου και έγιναν ρίψεις, περί των 70 τόνων, αλατιού.

Αποτέλεσμα του προγραμματισμού και του συντονισμού, όπως σημείωσε ο αντιδήμαρχος ήταν να δοθούν άμεσα λύσεις στα προβλήματα, καθώς όλος ο κεντρικός οδικός άξονας «κρατήθηκε» ανοιχτός από νωρίς το πρωί της Κυριακής, αλλά και αμέσως μετά, στους περιφερειακούς δρόμους.

Σημαντική και η απόφαση της δημοτικής αρχής να τοποθετήσει σάκους με αλάτι, στη διάθεση των πολιτών, σε εκατό σημεία του δήμου, καθιστώντας, επί της ουσίας «συμμέτοχους» τους κατοίκους για την εύρυθμη λειτουργία της κοινωνικής ζωής, παρά την κακοκαιρία…

Κοινωνική φροντίδα

Επίλυση των προβλημάτων δε σημαίνει μόνον μετακίνηση και ανοιχτοί δρόμοι. Το Σαββατοκύριακο ο δήμος Ξάνθης έθεσε στη διάθεση των πολιτών την αίθουσα του ΚΑΠΗ Ξάνθης, πλήρως θερμαινόμενη, καλώντας όσους δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις χαμηλές θερμοκρασίες να φιλοξενηθούν εκεί. Όπως σημείωσε ο κ. Φανουράκης, το μεσημέρι, θα αποφασιστεί εάν η αίθουσα παραμείνει ανοιχτή, για τον ίδιο σκοπό και απόψε.

Ο αντιδήμαρχος ανέφερε, μάλιστα, πως ο δήμος μετέφερε δύο αστέγους σε ξενοδοχείο της πόλης, ώστε να μη βρεθούν εκτεθειμένοι στις πολικές θερμοκρασίες.

Επίσης, στη διάθεση των πολιτών λειτουργεί επί 24ώρου, η γραμμή 15333, το Σαββατοκύριακο, αλλά και σήμερα, καθώς και η γραμμή της Πολιτικής Προστασίας του δήμου (2541070421), για τους πολίτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα εξαιτίας των καιρικών συνθηκών.

Γιατί δεν έπεσε αλάτι στον οικονομικό ιστό της πόλης

Το μόνο σημείο όπου δεν έπεσε αλάτι ήταν στην πλατεία και τον ευρύτερο οικονομικό ιστό της πόλης, καθώς οι κυβόλιθοι με τους οποίους είναι στρωμένη η περιοχή δεν επιτρέπει τη ρίψη αλατιού, επειδή προκαλεί διάβρωση στο υπόστρωμα κι εντέλει καταστροφή στην πεζοδρόμηση.

Σήμερα το πρωί τα συνεργεία καθάριζαν με τον κλασικό τρόπο -με το τσαπάκι, δηλαδή-  τον πάγο και δημιούργησαν περάσματα, για την ασφαλή πρόσβαση των πεζών από το κέντρο της πόλης.

Ο αντιδήμαρχος ευχαρίστησε όλο το ανθρώπινο δυναμικό του δήμου, που αφιερώθηκε στην προσπάθεια που έγινε αυτές τις μέρες, καθώς όπως είπε, το Σαββατοκύριακο… «εξαντλήσαμε ωράρια και προσωπικούς χρόνους, για να καλύψουμε όλες τις ανάγκες».

Σχετικά Άρθρα