ΚοινωνίαΤελευταία Νέα

4 Φεβρουαρίου – Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου

Ο προληπτικός έλεγχος και κατά συνέπεια η πρώιμη διάγνωση είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος για εντοπισμό του καρκίνου νωρίς, πριν καν υπάρξουν συμπτώματα, τότε που μπορεί να αντιμετωπιστεί πιο εύκολα και με μεγαλύτερη επιτυχία.

Οι κατευθυντήριες οδηγίες για προληπτικές εξετάσεις που οφείλουν να κάνουν ενήλικες μέσου κινδύνου είναι συγκεκριμένες. Η μαστογραφία, το τεστ Παπανικολάου (PAP test), η μέτρηση του PSA στο αίμα, η κολονοσκόπηση και πλέον η αξονική τομογραφία θώρακα χαμηλής δόσης ακτινοβολίας χωρίς σκιαγραφικό (low-dose CT, LDCT) είναι κάποιες από τις πιο σημαντικές, που έχουν σώσει εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές, παγκοσμίως.

Η 4η Φεβρουαρίου είναι αφιερωμένη στην ενημέρωση και στις δράσεις κατά του καρκίνου. Ενημέρωση χωρίς φόβο, χωρίς προκαταλήψεις, και δράσεις χωρίς καθυστέρηση και με αγάπη για τη ζωή και την υγεία μας!

Σας ζητούμε να διαδώσετε το μήνυμα: «Ο προληπτικός έλεγχος είναι δικαίωμα μας και υποχρέωσή μας!»

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Τα χρονικά διαστήματα μεταξύ εξετάσεων διαμορφώνονται σε συνεννόηση με τον ιατρό σας, όταν υπάρχουν παθολογικά ή οριακά ευρήματα και/ή βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό.

Σχετικά Άρθρα