Κύριο Θέμα Τελευταία Νέα

Επιτακτική η ανάγκη για πυροσβεστικό σταθμό στα Πομακοχώρια

Γράφει η Μαίρη Δαληκριάδου

Επιτακτική είναι πλέον η ανάγκη για πυροσβεστικό σταθμό στην στα Πομακοχώρια μετά και το τελευταίο περιστατικό που έγινε πριν λίγες μέρες με την απανθράκωση δύο συνανθρώπων μας μέσα στο σπίτι τους στην Πάχνη Ξάνθς το οποίο έγινε παρανάλωμα του πυρός. Ο πολιτιστικός αθλητικός σύλλογος ορεινής περιοχής νομού Ξάνθης με ανακοίνωση που πόσταρε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάγκη πλέον να υπάρχει μόνιμα πυροσβεστική δύναμη στην ορεινή περιοχή.

Διαβάστε την ανακοίνωση

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ!

Το προχθεσινό τραγικό γεγονός της απανθράκωσης δυο συνανθρώπων μας μέσα στο σπίτι τους στις Σάτρες, το οποίο έγινε στάχτη (το δεύτερο περιστατικό πυρκαγιάς μέσα σε λίγους μήνες στο ίδιο χωριό), πέρα από συναισθήματα βαθιάς λύπης μας προκαλεί οργή και πολλά ερωτηματικά.

Ο σύλλογός μας ανταποκρινόμενος σε αιτήματα κατοίκων της ορεινής περιοχής έχει ζητήσει επανειλημμένα στο παρελθόν σε συναντήσεις με τους επικεφαλής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ξάνθης τη δημιουργία ενός τουλάχιστον Πυροσβεστικού Σταθμού στο βουνό. Με την επάνδρωσή του με ελάχιστο μόνιμο προσωπικό και με πολλούς εθελοντές από την τοπική κοινωνία (που γνωρίζουν καλά την περιοχή), καθώς και με τη μόνιμη στάθμευση οχημάτων στα ορεινά η ανταπόκριση σε περιστατικά πυρκαγιών θα είναι άμεση και αποτελεσματική. Παράλληλα, τακτικές ενημερωτικές δράσεις προς τους κατοίκους θα μπορούσαν να προλάβουν πολλά ατυχή περιστατικά, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες.

Κι ενώ είχαμε βρει και συγκεκριμένους κατάλληλους χώρους, οι συζητήσεις δεν προχώρησαν. Δυστυχώς η έννοια της πρόληψης είναι ψιλά γράμματα για τη χώρα μας. Πόσοι άνθρωποι πρέπει να καούν, πόσα δάση να αποτεφρωθούν για να κατανοήσουμε την αναγκαιότητα να μην τρέχουν τα οχήματα της Πυροσβεστικής από την Ξάνθη στο βουνό όταν έχουμε περιστατικά; Τί πρέπει να κάνουμε για να κατανοήσει η Πολιτεία ότι την έχουμε ανάγκη στο βουνό; Όχι μόνο μέσω της πυροσβεστικής, αλλά και γενικά με τις υπηρεσίες και τους φορείς της;

Τέτοια βλέπουν οι γνωστοί παραμηχανισμοί της περιοχής μας και τρέχουν να γεμίσουν το κενό πουλώντας προστασία και εμπιστοσύνη, υποσχόμενοι λεφτά από «εράνους» (όλοι ξέρουμε από πού θα προέλθουν αυτά) και ξεσκεπάζοντας τις ανεπάρκειες της χώρας μας. Ας ελπίσουμε αυτό να είναι το τελευταίο τραγικό γεγονός από πυρκαγιά και το κράτος να ανταποκριθεί στις ανάγκες του βουνού πράττοντας αυτό που πρέπει, ώστε ο κόσμος να μην αναζητά «σωτήρες» αλλού.

Πολιτιστικός αθλητικός σύλλογος ορεινής περιοχής νομού Ξάνθης

Σχετικά Άρθρα