Κύριο ΘέμαΠαραπολιτικάΤελευταία Νέα

Η αντιπολίτευση προτιμά αυτήν την κατάσταση; Γιατί είπε όχι στην αξιοποίηση του κτιρίου του ΟΑΕΔ στην Καλλιθέα;

Όχι από την αντιπολίτευση (κατά την διάρκεια του χθεσινού Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης) στην έκφραση σύμφωνης γνώμης για τη δωρεάν παραχώρηση χρήσης κτιρίων από τον ΟΑΕΔ  στον Δήμο Ξάνθης.

Το θέμα αφορά το κτιριακό συγκρότημα του ΟΑΕΔ στην Καλλιθέα Ξάνθης το οποίο είναι εγκαταλειμμένο και εκεί στεγάζεται παράρτημα του ΚΑΠΗ Ξάνθης

Η εισήγηση είχε δύο μέρη όπου το πρώτο μέρος αφορούσε στα κτίρια που ήδη έχουν δοθεί προς χρήση από τον Δήμο Ξάνθης (ΚΑΠΗ και παιδικός Σταθμός ) και το δεύτερο μέρος αφορούσε τις κτιριακές υποδομές ακριβώς δίπλα στο ΚΑΠΗ που δυστυχώς λόγω της φθοράς του χρόνου και της εγκατάλειψης ερημώνουν και καταστρέφονται.

Καταψηφίστηκε από την αντιπολίτευση του Δήμου Ξάνθης η δωρεάν παραχώρηση χρήσης κτιρίων ιδιοκτησίας ΟΑΕΔ, στον Δήμο Ξάνθης

Το 2ο θέμα της χθεσινής συνεδρίασης αφορούσε στην έκφραση σύμφωνης γνώμης για τη δωρεάν παραχώρηση χρήσης κτιρίων, ιδιοκτησίας ΟΑΕΔ, στον Δήμο Ξάνθης (εισηγητής Δήμαρχος Ξάνθης, Εμμανουήλ Τσέπελης).

Ο Δήμαρχος Ξάνθης πρότεινε στο σώμα να υπάρχει μία έκφραση σύμφωνης γνώμης για τη δωρεάν παραχώρηση χρήσης των κτιρίων και στην συνέχεια να αποφασίσει και πάλι το Δημοτικό Συμβούλιο για την χρήση τους και σε ποιους φορείς ή συλλόγους θα δοθούν. Υπήρξαν όμως αντιδράσεις από την αντιπολίτευση.

Το α’ μέρος της εισήγησης αφορούσε σε κτίρια που ήδη έχουν παραχωρηθεί και το β ‘ μέρος στο κτιριακό συγκρότημα του ΟΑΕΔ στην Καλλιθέα Ξάνθης  που τίθεται προς παραχώρηση . Η αντιπολίτευση έκρινε ότι έπρεπε να τεθούν ξεχωριστά τα δυο μέρη της εισήγησης προς ψήφιση  κάτι που όμως απορρίφθηκε από τον νομικό σύμβουλο αφού η εισήγηση ήταν μία και δεν μπορούσε να ψηφιστεί ξεχωριστά .

Μετά από έντονη συζήτηση επί του θέματος  και ανταλλαγές πυρών και απόψεων εκατέρωθεν τον λόγο έλαβε ο Αντιδήμαρχος Ξάνθης κ. Μανώλης Φανουράκης ο οποίος εξήγησε λεπτομερώς το θέμα και υποστήριξε πως ζητείται η σύμφωνη γνώμη του δημοτικού συμβουλίου για την αποδοχή της δωρεάν παραχώρησης . Και πρόσθεσε πως  στην εισήγηση αναφέρεται ότι αφού παρθεί η σύμφωνη γνώμη του ΔΣ οι όροι του χρησιδανείου   θα ξαναέρθουν στο δημοτικό συμβούλιο. Υπογράμμισε δε πως οι ίδιοι συνάδελφοι που έχουν σήμερα την απορία θα είναι αυτοί που έχοντας και την πλειοψηφία, θα καταρτίσουν τους όρους του χρησιδανείου.

Επιπλέον οποιαδήποτε παραχώρηση κάνει το δημοτικό συμβούλιο σε οποιοδήποτε φορέα και αυτή θα περάσει ως θέμα μέσα από το ΔΣ.

Μ. Φανουράκης : Δεν μπορεί κανένας δήμαρχος, κανένας αντιδήμαρχος , χωρίς αυτό να μειώνει τον Δήμαρχο, να παραχωρήσει σε οποιοδήποτε φορέα , σύλλογο ή οποιονδήποτε άλλον κανένα  χώρο , από τους παραχωρηθέντες για χρήση, χωρίς απόφαση ,με την απόλυτη πλειοψηφία δημοτικού συμβουλίου .

Τόνισε στην παρέμβαση του ότι δημιουργήθηκε ολόκληρο θέμα για μία απόφαση που θα ξαναέρθει  προς έγκριση μαζί  με τους όρους της χρήσης του χρησιδανείου από τον ΟΑΕΔ. Τότε το Δημοτικό Συμβούλιο μπορεί να εκφράσει την άποψή του προς τον ΟΑΕΔ  και να θέσει τις προδιαγραφές των φορέων, συλλόγων κ.λ.π. όπου θα δοθούν τα εν λόγω κτίρια.

Και εξήγησε πως μπορεί ο ΟΑΕΔ στην συνέχεια να μην συμφωνήσει με τους όρους που θα τεθούν.

Η αντιπολίτευση έκρινε ότι έπρεπε να τεθούν ξεχωριστά τα δυο μέρη της εισήγησης προς ψήφιση  κάτι που όμως απορρίφθηκε από τον νομικό σύμβουλο αφού η εισήγηση ήταν μία και δεν μπορούσε να ψηφιστεί ξεχωριστά , με αποτέλεσμα το θέμα να καταψηφιστεί.

•            Αυτό μήπως αυτομάτως σημαίνει ότι τα ήδη παραχωρημένα κτίρια θα έχουν πρόβλημα ως προς την συνέχιση της χρήσης τους;

•            Θα σταματήσει δηλαδή να λειτουργεί το παράρτημα ΚΑΠΗ του δήμου Ξάνθης  λόγω μη ανανέωσης της παραχώρησης ;

•            Θα σταματήσει να λειτουργεί ο  παιδικός σταθμός λόγω μη ανανέωσης της παραχώρησης ;

•            Η διαφωνίες της αντιπολίτευσης με την δημοτική αρχή θα μετακυλύουν στον δημότη και θα στερείται   παροχές και υπηρεσίες ;

Σχετικά Άρθρα