Ελλάδα Τελευταία Νέα

Διαδικτυακή εκπομπή ενημέρωσης από «Το Χαμόγελο του Παιδιού»: Ας μη «ΜΕΝΕΙ ΜΥΣΤΙΚΟ» η φρίκη που βιώνουν τα παιδιά

Διαδικτυακή εκπομπή ενημέρωσης από «Το Χαμόγελο του Παιδιού»:
Ας μη «ΜΕΝΕΙ ΜΥΣΤΙΚΟ» η φρίκη που βιώνουν τα παιδιά #ΜένειΜυστικό #MeneiMystiko 

Δείτε την εκπομπή εδώ 

“Το Χαμόγελο του Παιδιού” την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021 πραγματοποίησε Διαδικτυακή Ενημέρωση με αφορμή τη δημοσιοποίηση περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και ενηλίκων αλλά και σχετικών καταγγελιών που λαμβάνει καθημερινά στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής ο Πρόεδρος του Οργανισμού Κώστας Γιαννόπουλος και επιστήμονες του Οργανισμού συζήτησαν κρίσιμες πτυχές του φαινομένου και απάντησαν σε απορίες και ερωτήματα των πολιτών.

Ζητώντας δυναμική και άμεση κινητοποίηση για την καταπολέμηση του προβλήματος, μίλησαν ανοιχτά και απερίφραστα για ένα θέμα ταμπού, που προκαλεί φόβο και άρνηση. «Βρισκόμαστε ενώπιον ενός διαχρονικού προβλήματος που οφείλουμε όλοι να διαχειριστούμε υπεύθυνα. Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για αυτό ανοιχτά, χωρίς φόβο και προκατάληψη. Όσο ανεχόμαστε να «ΜΕΝΕΙ ΜΥΣΤΙΚΟ» ο κίνδυνος της σεξουαλικής κακοποίησης απειλεί κάθε παιδί. 

Στο Χαμόγελο συνεχίζουμε δυναμικά το έργο που ξεκινήσαμε πριν 25 χρόνια και αναπτύξαμε με την πανελλαδική εκστρατεία ΜΕΝΕΙ ΜΥΣΤΙΚΟ. Είναι βέβαιο ότι δε θα σταματήσουμε έως ότου βρεθούν λύσεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, έως ότου το μαρτύριο κάποιων παιδιών σταματήσει να μένει μυστικό και ο αριθμός των περιστατικών φθάσει στο ΜΗΔΕΝ. Για να γίνει αυτό όμως χρειάζεται η συμμετοχή όλων μας.

Μόνο εμείς δεν φτάνουμε. Σας χρειαζόμαστε δίπλα μας» τόνισε ο κύριος Γιαννόπουλος. Η μεγάλη σημασία αυτών των παρεμβάσεων φαίνεται και από τις πρώτες αντιδράσεις του κόσμου. Ήδη κατά τη διάρκεια της εκπομπής λάβαμε τηλεφωνική κλήση από παιδί που χρειάζεται βοήθεια, και απαντήσαμε σε πλήθος ερωτημάτων από γονείς, που αφορούσαν στους τρόπους αναγνώρισης και αντιμετώπισης του προβλήματος.

Και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βρήκαν το θάρρος ενήλικοι να μιλήσουν ανοικτά και να φανερώσουν ότι και οι ίδιοι έχουν ζήσει τη φρίκη της σεξουαλικής κακοποίησης. 

Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του φαινομένου με βασικότερο το γεγονός ότι η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών δεν καταγγέλλεται ανέδειξε η συζήτηση ενώ επισημάνθηκαν πρόσθετες πτυχές και γνωρίσματα όπως:

● Το φαινόμενο καλύπτεται από μυστικότητα και το ίδιο το γεγονός απωθείται από όλους όσοι σχετίζονται με αυτό: τα παιδιά, τους θύτες και τον κοινωνικό περίγυρο που γνωρίζει και σιωπά.
● Για την πρόληψη είναι απαραίτητη η ενημέρωση και η ψυχική ενδυνάμωση των παιδιών ώστε να μην ντρέπονται να μιλούν αλλά και να γνωρίζουν τους τρόπους προστασίας τους από τους ενδεχόμενους κινδύνους.
● Για την αντιμετώπιση των άμεσων και μακροπρόθεσμων επιπτώσεων της σεξουαλικής κακοποίησης στην ψυχική και σωματική υγεία ενός παιδιού είναι απαραίτητη η εκπαίδευση των γονέων, τόσο για την παροχή βοήθειας στο παιδί όσο και για την έγκαιρη αναζήτηση βοήθειας από ειδικούς.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» ξεκινά προσπάθεια ενημέρωσης και συνεργασίας με θεσμικούς φορείς, με στόχο την προώθηση και λήψη συγκεκριμένων μέτρων σε θεσμικό επίπεδο για την πρόληψη, τη θεραπεία και την καταστολή του φαινομένου.
Ο Οργανισμός καλεί να στηρίξουμε τις δράσεις του ενάντια στη Σεξουαλική Κακοποίηση Παιδιών και να γίνουμε η «φωνή» τους:
● Υπογράψτε στο https://meneimystiko.gr/campaign/ τις προτάσεις που καταθέτει προς ανοιχτό διάλογο «Το Χαμόγελο του Παιδιού» για την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου ώστε να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις από τους αρμόδιους φορείς στην Ελλάδα και να προστατεύσουμε κάθε παιδί από την σεξουαλική κακοποίηση. Μέχρι σήμερα έχουμε συγκεντρώσει περισσότερες από 19.000 υπογραφές μόνο. Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας και μαζί να καταφέρουμε να συγκεντρώσουμε εκατομμύρια υπογραφές για να σταματήσουμε επιτέλους την εξάπλωση του φαινομένου. Οφείλουμε όλοι να βοηθήσουμε τα παιδιά ώστε να τολμήσουν να πουν την αλήθεια τους. ● Επισκεφτείτε το https://meneimystiko.gr/ για να γνωρίσετε την πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά που βρίσκουν το θάρρος να καταγγείλουν όλα όσα έχουν υποστεί.
● Καλέστε, στην «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα παιδιά SOS 1056», επώνυμα ή ανώνυμα. Απαντά εξειδικευμένο προσωπικό, καθημερινά, πανελλαδικά, 24ώρες τη μέρα. Μη διστάσετε να καταγγείλετε περιστατικό. Δείτε τα σχετικά video:
Μένει Μυστικό https://youtu.be/97yl7nMwD2Q
Το κρεβάτι μου δεν ήταν ασφαλές https://youtu.be/-yKREdVl3YU
Start to talk https://www.facebook.com/hamogelo.org/videos/352575591979570/ Την εκπομπή μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ
https://www.youtube.com/watch?v=3mRxdz_CC9E&t=994s Περισσότερες πληροφορίες:
«Το Χαμόγελο του Παιδιού»
Γραφείο Τύπου
Τηλ. 210-3306140
[email protected]

Σχετικά Άρθρα