Κύριο ΘέμαΟικολογίαΤελευταία Νέα

Βίντεο: Ο Πρόεδρος της ΔΙΑΑΜΑΘ Μανώλης Τσέπελης στο υπό κατασκευή έργο της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Αλεξανδρούπολη

Μ. Τσέπελης : Θέλουμε να έχουμε συνέπεια στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου και να πετύχουμε τους στόχους μας σε όλα τα επίπεδα – Πρέπει μέχρι το τέλος της χρονιάς να λειτουργήσει πιλοτικά η Μονάδα.

Τις εγκαταστάσεις όπου γίνονται οι εργασίες κατασκευής της νέας μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Αλεξανδρούπολη επισκέφθηκε το πρωί της Δευτέρας ο Δήμαρχος Ξάνθης και Πρόεδρος της ΔΙΑΑΜΑΘ Μανώλης Τσέπελης. Τον κ. Τσέπελη συνόδευαν ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Ιωάννης Ζαμπούκης, ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος κ. Σιαμπάν  Μπαντάκ καθώς και εκπρόσωποι των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Αλεξανδρούπολης και της εταιρείας Μεσόγειος ΑΕ που είναι η ανάδοχος του έργου.

Με γοργούς ρυθμούς η κατασκευή της νέας Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Αλεξανδρούπολης

Όπως υποστήριξε ο κ. Τσέπελης και σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε από τους υπευθύνους των εταιριών που έχουν αναλάβει την κατασκευή του έργου, με Αναθέτουσα Αρχή την ΔΙΑΑΜΑΘ,  η κατασκευή της μονάδας  προχώρα εντός του χρονοδιαγράμματος υλοποίησης και  ευελπιστούν ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς θα λειτουργήσει πιλοτικά.  Οι υπεύθυνοι του έργου  που συνομίλησαν με τον Πρόεδρο της ΔΙΑΜΑΘ, δεσμεύτηκαν ότι θα κάνουν το καλύτερο δυνατόν για να υλοποιηθεί το έργο εντός χρονοδιαγράμματος και όπως χαρακτηριστικά δήλωσαν είναι ένα μεγάλο στοίχημα λόγω και των καιρικών συνθηκών εν μέσω της χειμερινής περιόδου (ισχυροί άνεμοι και βροχοπτώσεις).

Η Μονάδα θα παράγει ενέργεια και ωφέλιμα δευτερογενή υλικά ενώ θα περιλαμβάνει μηχανική διαλογή για το διαχωρισμό ανακυκλώσιμων υλικών

Να τονίσουμε ότι η Μονάδα θα παράγει ενέργεια και ωφέλιμα δευτερογενή υλικά ενώ θα περιλαμβάνει μηχανική διαλογή για το διαχωρισμό ανακυκλώσιμων υλικών, βιολογική επεξεργασία με αναερόβια χώνευση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από το παραγόμενο βιοαέριο σε μονάδα ισχύος 700 ΚW και αερόβια κομποστοποίηση για παραγωγή εδαφοβελτιωτικού υλικού. Η συνολική ποσότητα αποβλήτων που θα οδηγείται ετησίως σ’ αυτήν είναι 44.826 τόνοι, εκ των οποίων ένα μέρος θα είναι προδιαλεγμένα βιοαπόβλητα (υπολείμματα τροφών και πράσινα κήπων) από τους «καφέ» κάδους των νοικοκυριών (5.971 τόνοι).

Αξίζει να τονιστεί ότι η σύμβαση για το εν λόγω έργο, υπογράφηκε στις αρχές του 2019 με ανάδοχο την εταιρεία «Μεσόγειος ΑΕ» . Η σύμβαση συνολικού ύψους 57,5 εκατ. ευρώ, αφορά την κατασκευή και τη λειτουργία της μονάδας για περίοδο 25 ετών.

Η χρηματοδότηση του έργου προέρχεται από πόρους του ΕΣΠΑ 2014-2020

 Η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Αλεξανδρούπολης θα επεξεργάζεται τα υπολειπόμενα σύμμεικτα απορρίμματα όλων των Δήμων της ΠΕ Ροδόπης και των Δήμων Σουφλίου και Αλεξανδρούπολης της ΠΕ Έβρου, εξυπηρετώντας πληθυσμό 200.000 κατοίκων. Τουλάχιστον 200 εργαζόμενοι απασχολούνται στην κατασκευή της, ενώ θα δημιουργηθούν 50 νέες, μόνιμες θέσεις εργασίας.

Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων κατασκευάζεται και στην Καβάλα

Να σημειώσουμε ότι Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων κατασκευάζεται και στην Καβάλα  η οποία αναμένεται να λύσει το πρόβλημα της γενικότερης διαχείρισης των απορριμμάτων στην περιοχή. Είναι η δεύτερη μονάδα μετά από εκείνη της Αλεξανδρούπολης στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Αναθέτουσα Αρχή είναι η ΔΙΑΑΜΑΘ.

Σχετικά Άρθρα