Κοινωνία Ροδόπη Τελευταία Νέα

Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής: «Ζητείται ελπίς και αυτή η ελπίδα είναι ο Χριστός που γεννάται»

Δήμος Μπακιρτζάκης – Χronos.gr

Τα Χριστούγεννα ήρθαν φέτος σε μια εποχή που κανείς μας δεν έχει ζήσει και κανείς δεν περίμενε να ζήσει. Σε μια τέτοια πρωτόγνωρη και σίγουρα δύσκολη κατάσταση και για την εκκλησία, ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων μίλησε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm και μετέφερε το δικό του μήνυμα για τα φετινά Χριστούγεννα που φέτος θα γιορταστούν αλλιώς.

«Η εκκλησία πρέπει να λειτουργεί έστω και εάν υπάρχει ένας άνθρωπος μέσα»

Αρχικά ο Σεβασμιώτατος κλήθηκε να σχολιάσει την κατάσταση που επικρατεί με τις εκκλησίες, τώρα που για λίγες ημέρες θα επιτραπεί τέλεση λειτουργιών με την παρουσία πιστών.

Να υπενθυμίσουμε ότι για τις εκκλησίες προβλέπεται η τέλεση λειτουργιών 25/12/2020, 1/1/2021 και 6/1/2021 με παρουσία πιστών. Ένα πιστός ανά 15 τ.μ. με μέγιστο αριθμό 25 πιστών για τους ιερούς ναούς και μέγιστο αριθμό 50 ατόμων για μητροπολιτικούς ναούς.

«Ζούμε σε μια αρρωστημένη κατάσταση σε όλο τον πλανήτη, επομένως είναι από την μια λογικό σε ότι έχει να κάνει με τον εορτασμό των Χριστουγέννων από εκκλησιαστικής πλευράς να μην είναι όπως πέρσι. Η εκκλησία λειτουργεί και πρέπει να λειτουργεί έστω και εάν υπάρχει ένας άνθρωπος μέσα. Άνθρωποι μας πολλοί που δεν θα μπορέσουν να εκκλησιαστούν αυτές τις μέρες για τον οποιονδήποτε λόγο εγώ πιστεύω ότι η επιθυμίας τους θα προσμετράτε μέσα από την πρόνοια του Θεού ότι είναι παρόντες, άσχετα με τον εάν στους μικρούς ναούς θα έχουμε 25 άτομα και στους μεγάλους 50. Έχουμε χωριά που στέλναμε ιερείς τα προηγούμενα χρόνια να λειτουργήσουν για 4 ανθρώπους. Όποιος θέλει φέτος να λειτουργηθεί υπάρχουν δυνατότητες να πάμε στα μικρά μας χωρία να γίνει και η συνεννόηση με τους ιερείς μας για να αποσυμφορήσουμε τις μεγάλες ενορίες», είπε ο Σεβασμιώτατος.

Στο εάν όμως σε μια εκκλησία πάνε παραπάνω άτομα από αυτά που προβλέπονται, ο Σεβασμιώτατος χαρακτηριστικά τόνισε πως «δεν μπορούμε να κάνουμε παρεκκλίσεις γιατί μετά δεν θα βγάλουμε άκρη. Ο λαός μας νομίζω θα το καταλάβει. Αφού μας το λένε οι ειδικοί πρέπει να προσέξουμε».

«Ζητείται ελπίς και αυτή η ελπίδα για εμάς είναι ο Χριστός που γεννάται»

Ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής φυσικά μετέφερε το δικό του μήνυμα και τις ευχές του για τα φετινά Χριστούγεννα.

Έτσι μεταξύ άλλων ανέφερε «όσο και μας λένε οι ειδικοί ο ένας μακριά από τον άλλον, εγώ ως πατέρας λέω να υπερκαλύψουμε αυτά τα όρια πνευματικά και να έρθουμε ο ένας πολύ κοντά στον άλλον με την αγάπη μας και με το ενδιαφέρον μας. Με το να μην μαλώνουμε για ασήμαντα πράγματα να μην χωριζόμαστε. Για μας η εκκλησία είναι η κοινή μητέρα» και σημείωσε πως «φέτος όλα αυτά δεν είναι όπως πέρυσι. Παρακαλώ τους ανθρώπους να το επιζητήσουν με την ψυχή τους έστω και εάν δεν τα καταφέρουν έστω και εάν δεν μπορούν να πάνε στην εκκλησία για τον οποιανδήποτε λόγο. Να ξέρουμε ότι η χάρις του Θεού όταν εμείς την επιζητούμε ο Θεός δεν μας την στερεί, όταν εμείς κάνουμε ένα βήμα προς τον Θεό αυτός κάνει δέκα προς τα εμάς. Παρακαλώ να ζήσουμε αυτά τα Χριστούγεννα τα έχουμε ανάγκη πολύ περισσότερα από τα προηγούμενα. Γιατί ζητείται ελπίς και αυτή η ελπίδα για εμάς είναι ο Χριστός που γεννάται και γεννάται για την ψυχή του καθένα μας και να βρει τόπο ο Χριστός να γεννηθεί που είναι οι ψυχές μας χρειάζεται ψυχές καθαρές και ζεστές».

Σχετικά Άρθρα