Travel Τελευταία Νέα

Χριστουγεννιάτικοι προορισμοί: Ακυρώσεις μετά το Lockdown

Ανάμεσα σ’ όλα εκείνα που ονειρευτήκαμε, προγραμματίσαμε ή σχεδιάσαμε για το 2020 και που αναγκαστήκαμε ν’ ακυρώσουμε λόγω της πανδημίας, ήταν και οι χριστουγεννιάτικες διακοπές. Όσο κι αν το «τραβήξαμε» μέχρι την τελευταία στιγμή με την ελπίδα πως η κατάσταση θα βελτιωθεί και τα περιοριστικά μέτρα θα χαλαρώσουν, είναι πια φανερό πως αυτά τα Χριστούγεννα θα μείνουμε σπίτι.

Τι γίνεται όμως με τις κρατήσεις, τις προκαταβολές ή και τις καταθέσεις πλήρους ποσού στις οποίες κάποιοι προχώρησαν και ειδικά στα καταλύματα τύπου Airbnb; Η πανδημία του κορωνοϊού έθεσε νέα μέτρα και σταθμά στην πολιτική ακύρωσης των ξενοδοχειακών μονάδων, αλλά και των Airbnb.

Ποιες επιλογές υπάρχουν για τις ακυρώσεις των Χριστουγέννων

Οι περισσότεροι επιχειρηματίες ήδη προσάρμοσαν στις παρούσες συνθήκες την πολιτική τους για τις ενδεχόμενες ακυρώσεις, στενεύοντας τα χρονικά περιθώρια μέχρι και ένα εικοσιτετράωρο πριν την έναρξη της συμφωνημένης διαμονής με πλήρη επιστροφή του καταβληθέντος ποσού. Στην περίπτωση όμως που η ακύρωση γίνει λιγότερες από 24 ώρες πριν την ημερομηνία που συμφωνήθηκε, παρακρατείται το ποσό που αντιστοιχεί στην πρώτη διανυκτέρευση.

Υπάρχουν βέβαια και οι περιπτώσεις στις οποίες  ο πελάτης γνώριζε κατά την αγορά του πακέτου ότι η όποια καταβολή δεν επιστρέφεται, ειδικά αν αυτό αγοράστηκε σε προσφορά. Σ’ αυτή την περίπτωση, η Airbnb θεωρεί ότι, εάν η κράτηση έγινε μετά την κομβική ημερομηνία της 14ης Μαρτίου 2020, η ακύρωση δεν εντάσσεται στις ειδικές συνθήκες που διαμορφώθηκαν από την πανδημία, παρά μόνο αν ο επισκέπτης ή ο επιχειρηματίας που διαθέτει το κατάλυμα νόσησαν από τον COVID-19.

Οι Χριστουγεννιάτικοι προορισμοί που δεν υπάγονται στα παραπάνω

Δεν υπάγονται επίσης στην ειδική πολιτική επιστροφών που διαμορφώθηκε λόγω της πανδημίας, οι ακόλουθες περιπτώσεις ακύρωσης: Οφειλόμενες σε αλλαγή της νομοθεσίας και άλλων κυβερνητικών εντολών (περιορισμός στο σπίτι, κλείσιμο συνόρων, απαγόρευση βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων κ.λπ.), ταξιδιωτικές οδηγίες και περιορισμοί, δυσλειτουργία ή και παύση λειτουργίας μεταφορικών μέσων, οδηγίες και μέτρα που αφορούν στη δημόσια υγεία (π.χ. καραντίνα)

Στις πιο πάνω περιπτώσεις θα ισχύουν τα προβλεπόμενα σε ομαλές συνθήκες και αυτό επειδή, από την στιγμή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακήρυξε την ασθένεια COVID-19 σε παγκόσμια πανδημία, ο εκάστοτε αγοραστής δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι ήταν αδύνατον να προβλέψει το ενδεχόμενο ακύρωσης.

Εκείνοι που έχουν κλείσει δωμάτιο για τις διακοπές των Χριστουγέννων μπορεί να εμπίπτουν σε μια από τις παραπάνω κατηγορίες. Σκόπιμο είναι λοιπόν, κατά την επιλογή του πακέτου διακοπών του, να είναι κανείς ιδιαίτερα προσεκτικός σε αυτά που θα συμφωνήσει και στις εναλλακτικές διεξόδους σε περίπτωση προβλήματος.

Σχετικά Άρθρα