Λάσπη Τελευταία Νέα

Ζητούν εδώ και τώρα την ενεργοποίηση της διοίκησης του ΕΒΕ Ξάνθης (Επιστολή)

Αντιμονοπωλιακή Αγωνιστική Συσπείρωση ΕΒΕ Επιμελητηρίου Ξάνθης

Ξάνθη 21/12/20

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Πέρασε η πρώτη βδομάδα του click away και η ίδια η ζωή απόδειξε πως είναι ένα click πιο κοντά στην ενίσχυση των πολυκαταστημάτων και πολύ away από την επιβίωση των αυτοαπασχολούμενων. Όλοι οι μικροεπαγγελματίες του Εμπορίου κατάλαβαν ότι οι πωλήσεις με τη μέθοδο του «click away» όχι απλά είναι κοροϊδία, αλλά εξυπηρετεί τις μεγάλες αλυσίδες που δεν μπορούσαν να εξυπηρετηθούν από τις μεταφορικές που έχουν φρακάρει. Είναι σοβαρές οι ευθύνες της κυβέρνησης  γιατί δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προάσπιση της δημόσιας υγείας. Συνέχισε στον ίδιο μονοπάτι απαξίωσης του δημόσιου συστήματος υγείας, όπως και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Το lockdown δεν μπορεί να εμφανίζεται ως φάρμακο δια πάσα νόσο. Δεν μπορεί να μας κουνάει το δάχτυλο για την ατομική ευθύνη, που πολύ καλά ξέρει ότι την δείξαμε, αλλά δεν την αξιοποίησε μήνες τώρα. Αντί να γεμίζουν οι δρόμοι με αστυνομικούς ελέγχους ας γεμίσει το Νοσοκομείο μας με το αναγκαίο μόνιμο, ιατρικό νοσηλευτικό και λοιπό υγειονομικό προσωπικό όπως με αγωνία ζητήσανε οι πρόεδροι των  σωματείων  γιατρών και νοσηλευτών με παρεμβάσεις τους την προηγούμενη βδομάδα.Ειδικά στην Ξάνθη που ζήσαμε και στο πρώτο κύμα ιδιαίτερα περιοριστικά μέτρα, η κατάσταση είναι τραγική με το μεγαλύτερο κομμάτι της αγοράς να έχει περάσει στο ηλεκτρονικό εμπόριο των μεγάλων αλυσίδων, ενώ ταυτόχρονα οι αυτοαπασχολούμενοι  έμποροι περιμένουν το άνοιγμα των καταστημάτων, για να μπορέσουν να καλύψουν τις υποχρεώσεις και τις ανάγκες τους. Την ίδια ώρα στην ίδια τραγική κατάσταση με τους αυτοαπασχολούμενους του στεγασμένου εμπορίου βρίσκονται και οι μικροπωλητές του παζαριού της Ξάνθης, πολλοί από τους οποίους δεν έχουν πάρει ευρώ όλο αυτό το διάστημα. Οι αναστολές πληρωμών, οι επιστρεπτέες προκαταβολές και τα ψίχουλα της περιφέρειας (για όσους παίρνουν κάτι από τα παραπάνω), δεν καλύπτουν στο ελάχιστο την πτώση του τζίρου, τα έξοδα που παραμένουν στα ύψη, την εφορία που παραμένει ίδια με πέρυσι. Τώρα η διοίκηση του Επιμελητηρίου να διεκδικήσει από τους αρμόδιους τα παρακάτω μέτρα ανακούφισης των αυτοαπασχολούμενων:

Την επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των  12.000 ευρώ, από το οικονομικό έτος 2019.

Την κατάργηση ΕΝΦΙΑ και τέλους επιτηδεύματος. Τη μείωση των έμμεσων φόρων.

Τη διαγραφή τόκων, προστίμων, 30% των υπόλοιπων χρεών στην εφορία και τις τράπεζες. 50% για όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους.

Την επιδότηση των εισφορών ατομικής ασφάλισης αυτοαπασχολούμενων για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.

Την αναστολή των ρυθμίσεων σε τράπεζες, ΔΕΗ μέχρι το Σεπτέμβρη. Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο, χωρίς  χαράτσια που δεν αφορούν τη κατανάλωση.Καμιά διακοπή ρεύματος – νερού – τηλεφώνου.

Την αναστολή κατασχέσεων και την απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού για τους αυτοαπασχολούμενους.

 Την απαλλαγή από δημοτικά τέλη για 6 μήνες και από τα ενοίκια όσων μισθώνουν δημοτικές ή κρατικές εγκαταστάσεις και παραμένουν κλειστοί με κρατική απόφαση.

Την χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις.

Αλλά και για την Υγεία, να γίνουν όλες οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο νοσοκομείο και στις δομές ΠΦΥ, να καλυφθούν οι ανάγκες όχι μόνο για τις περιπτώσεις Covid-19, αλλά για κάθε ασθένεια.

Την απαλλαγή από κάθε τέλος  του επιμελητήριου και υπαγωγή  του στον κρατικό προϋπολογισμό  εφόσον είναι ΝΠΔΔ.

Σχετικά Άρθρα