Επιστολές Τελευταία Νέα

Επιστολή για τα Χριστούγεννα από τον ΣΥΛΛΟΓΟ ΟΙΚΟΤΡΟΦΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΞΑΝΘΗΣ

Κυβέρνηση και Πρυτανεία να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους!Ούτε σκέψη για διακοπή των παροχών κατά τη διάρκεια των διακοπών των Χριστουγέννων!

Σε συνθήκες διευρυμένου lockdown, οι φοιτητές παλεύουμε να προστατέψουμε την υγεία μας και να τα βγάλουμε πέρα με τις επιπλέον δυσκολίες που φέρνει η Τηλεκπαίδευση στις σπουδές μας.Πολλοί φοιτητές και εστιακοί, παρότι είμαστε τόσο καιρό μακριά από τους αγαπημένους μας και θα θέλαμε να περάσουμε τις γιορτές μαζί τους, αποφασίσαμε, για να αποφύγουμε την διασπορά του ιού στους  ευπαθείς συγγενείς μας αλλά και γενικά, καθώς και για οικονομικούς και οικογενειακούς λόγους  να μην ταξιδέψουμε αυτή την περίοδο και να παραμείνουμε στην πόλη που σπουδάζουμε. Άλλωστε, τα ΜΜΜ αποτελούν υγειονομικές βόμβες και πολλοί από εμάς δεν έχουμε την οικονομική δυνατότητα για να κάνουμε το τεστ για τον covid-19. Έτσι, είμαστε πολλοί οι οικότροφοι όλης της χώρας, και δεκάδες στην Ξάνθη που θα παραμείνουμε στα σπίτια μας, τις εστίες και κατά τη διάρκεια των γιορτών.

Από την άλλη, αντί η κυβέρνηση, η διοίκηση του Πανεπιστημίου και το ΙΝΕΔΙΒΙΜ να πάρουν μέτρα από την αρχή της πανδημίας για να στηριχθεί η εκπαιδευτική διαδικασία με ασφαλείς όρους,έχουν αφήσει σχολές και εστίες στο έλεός τους. Ακόμη και τώρα δεν δίνονται χρήματα για απολυμάνσεις παντού και τεστ για όλους τους φοιτητές και το προσωπικό.Και βρίσκουν ευκαιρία με κλειστές σχολές να φέρνουν νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση που συνδέει ακόμη πιο στενά τη χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων με την απαράδεκτη αξιολόγηση βάσει των αναγκών της αγοράς και όχι των μορφωτικών μας αναγκών.Περιλαμβάνει, ελάχιστη βάση εισαγωγής, όρια φοίτησης, πτυχία-”σούπα” δεξιοτήτων που θα μας βγάζουν από τη σχολή φτηνούς και ευέλικτους εργαζόμενους, χωρίς ουσιαστική γνώση και εποπτεία του αντικειμένου. Πετσοκόβει τη φοιτητική μέριμνα δίνοντάς την σε ΣΔΙΤ και εργολάβους

Για να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις των φοιτητών απέναντι σε όλα αυτά που υποβαθμίζουν τις σπουδές μας η κυβέρνηση εντείνει την καταστολή.Ετοιμάζει την «Πανεπιστημιακή Αστυνομία»! Μπράβους στους χώρους του πανεπιστημίου, κάρτες εισόδου, αλλαγές στον ποινικό κώδικα και τον πειθαρχικό κανονισμό των Πανεπιστημίων, κάμερες! Όλα αυτά δεν τα στήνει για να την ασφάλεια των φοιτητών. Άλλωστε μετα ίδια προσχήματα κατήργησε και το άσυλο, αλλά το ναρκεμπόριο και η εγκληματικότητα καλά κρατούν, ιδίως στις μεγάλες πόλεις.Απορία μας γεννά ότι ξαφνικά βρήκε 30 εκ ευρώ για την πανεπιστημιακή αστυνομία, ενώ για τις εστίες και την υγεία μας, συνέχεια μας λένε πως «δεν έχουν φράγκο».Την ίδια ώρα, ο προϋπολογισμός για την Παιδεία και την Υγεία για το 2021 έρχεται μειωμένος!

Όμως οι ανάγκες μαςσε συνθήκες πανδημίας αυξάνονται.Για όποιον λόγο και αν έχει αποφασίσει ο καθένας μας να μείνει εδώ στις γιορτές, έχουμε ανάγκη από σίτιση, μεταφοές, φύλαξη, καθαριότητα κλπ. Δωρεάν για όλους και στην ευθύνη του κράτους. Άλλωστε οι γονείς μας και εμείς είμαστε που όλα αυτά τα έχουμε χρυσοπληρώσει διαχρονικά από τη δουλειά και τη φορολογία μας.

Ήδη υπουργείο, ινεδιβιμ και διοικήσεις πανεπιστημίων σε πολλές πόλεις έχουν επιχειρήσει να διώξουν τους οικότροφους, να τους αφήσουν χωρίς φαγητό και λοιπέςφοιτητικές παροχές. Στην Κομοτηνή η Πρυτανεία του ΔΠΘ καλεί τους οικότροφους από τις εκμισθωμένες εστίες να μετακομίσουν εν μέσω πανδημίας και lockdown, επικαλούμενοι την μείωση της χρηματοδότησης του Πανεπιστημίου!

Είναι τεράστιες οι ευθύνες της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, για την πάγια υποχρηματοδότηση της Παιδείας. Συγκεκριμένα, η χρηματοδότηση του ΔΠΘ από τον κρατικό προϋπολογισμό έχει πέσει από το 2019 κατά 1 εκ ευρώ! Τα χρήματα για τη συντήρηση ένουν μειωθεί κατά 45% και για τις μεταφορές κατά 55%!

Την ίδια ώρα, αυτό που δε μας λέει η Πρυτανεία είναι ότι μόνο για τις δικές μας ανάγκες δεν μπορούν να διαθέσουν λεφτά.Μια χαρά βρήκαν 217.000 ευρώγια το έργο του ΔΠΘ με τίτλο «Δημιουργία Θερμοκοιτίδων Νέων Επιχειρήσεων Εντάσεως Έρευνας και Τεχνολογίας (ΝΕΕΤ)».

Δε θα το αφήσουμε να περάσει έτσι! Ο Σύλλογός μας έχει πολλαπλές φορές κληθεί να αντιμετωπίσει παρόμοιες δυσκολίες, και στο lockdownτην άνοιξη αλλά και παλιότερα. Οργανώνουμε συνελεύσεις με τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων σε εξωτερικούς χώρους (μάσκες, αποστάσεις). Σπάμε τα ψέματα που μας πλασσάρουν οι αρμόδιοι, κυβέρνηση, πρυτανεία και ινεδιβιμ για να κρύψουν τις τεράστιες ελλείψεις της φοιτητικής μέριμνας και αποφασίζουμε συλλογικά πως θα διεκδικήσουμε σε αυτές τις συνθήκες τα δίκαια αιτήματα μας. Δυναμώνουμε τη συζήτηση σε κάθε όροφο και κτήριο, γνωρίζουμε τι δυσκολίες αντιμετωπίζει ο καθένας μας και πέρνουμε μέτρα αλληλεγγύης. Ζωντανεύουμε τους κοινόχρηστους, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας, χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο, φυσικά, την υγεία μας.

Καταλαβαίνουμε, ότι η κατάσταση που βιώνουμε και στη φοιτητική μέριμνα είναι πολύ πίσω από τις δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα.  Δεν είναι καθόλου παράλογο στο 2020 να απαιτούμε σύγχρονες εστίες που να καλύπτουν τις ανάγκες όλων των φοιτητών και όχι ένα μικρό ποσοστό, να λαμβάνονται όλα τα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας και να εξασφαλίζονται οι φοιτητικές παροχές και σε συνθήκες πανδημίας και για όλη τη διάρκει του έτους. Η πείρα που έχουμε μέχρι τώρα επιβεβαιώνει ότι μόνο όταν αντιμετωπίζουμε τα προβλήματά μας συλλογικά και διεκδικητικά καταφέρνουμε να έχουμε μεγαλύτερες ή μικρότερες νίκες!

Απαιτούμε:

  • Να εξασφαλιστεί με οποιονδήποτε τρόπο ότι οι φοιτητές που μένουν στις εστίες θα συνεχίσουν να σιτίζονται δωρεάν κατά τη διάρκεια των γιορτών, χωρίς καμία επιβάρυνση των εργαζομένων!Να συνεχιστούν όλες οι παροχές κανονικά για όλους (στέγαση, σίτιση, μεταφορές, καθαριότητα, φύλαξη κλπ).
  • Να ληφθούν με ευθύνη του Πανεπιστημίου και του κράτους όλα τα αναγκαία υγειονομικά μέτρα!
  • Δωρεάν τεστ Covid-19 για όλους του φοιτητές και το προσωπικό. Ειδική φροντίδα και υγειονομική περίθαλψη για όποιον έχει ανάγκη. Άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ! Δωεάν και δημόσια υγεία για όλους!
  • Αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για την κάλυψη των ανγκών μας και τις ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας.
  • ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!

Καλούμε και τους υπόλοιπους εστιακούς φοιτητές της χώρας, να συζητήσουν μέσα από τους συλλόγους τους και να λάβουν αντίστοιχες διεκδικητικές αποφάσεις.

Σχετικά Άρθρα