Χωρίς αμφιβολία το διαζύγιο αποτελεί σταθμός στη ζωή ενός ανθρώπου. Μετά από τον χωρισμό του ζεύγους η ζωή τους αλλάζει σε πολλά επίπεδα. Ποιες είναι όμως οι σημαντικότερες συνέπειες που ακολουθούν τη διάζευξη;
Αρχικά, παύει η υποχρέωση για συμβίωση που είχε ο ένας σύζυγος για τον άλλον σύμφωνα με το άρθρο 1386 ΑΚ καθώς και η υποχρέωση για λήψη κοινών αποφάσεων για τη ρύθμιση του συζυγικού βίου σύμφωνα με το άρθρο 1387 ΑΚ και της υποχρέωσης για από κοινού συνεισφορά στις οικογενειακές ανάγκες σύμφωνα με τα άρθρα 1389 και 1390 ΑΚ. Ακολουθεί η συνέπεια της άρσης της δυνατότητας του συζύγου να χρησιμοποιεί στις κοινωνικές του σχέσεις και το επώνυμο του πρώην συζύγου εκτός αν φυσικά έχει καθιερωθεί επαγγελματικά με αυτό και τον καθιστά ευρέως γνωστό στον κοινωνικό περίγυρο. Άλλη μια συνέπεια της λύσεως του γάμου με διαζύγιο σε κάθε του μορφή είναι η παύση της ισχύος του κωλύματος της διγαμίας κατ’ άρθρον 1354 εδ. ά ΑΚ καθώς και η παύση της ισχύος του μέτρου της αμοιβαίας ευθύνης που προέβλεπε το άρθρο 1396 ΑΚ για τους συζύγους και η επαναφορά στη γενική πρόβλεψη που ισχύει μεταξύ αγνώστων σύμφωνα με το άρθρο 330 ΑΚ. Πλέον, εφόσον ο γάμος λυθεί υπάρχει η δυνατότητα ο κάθε σύζυγος να εγείρει την αγωγή για συμμετοχή στα αποκτήματα του γάμου σύμφωνα με το άρθρο 1400 ΑΚ, εφόσον βεβαίως αποδείξει δια τεκμηρίων τη συμβολή του στα αποκτήματα αυτά. Μια ακόμη νομική συνέπεια περιουσιακής φύσεως είναι η παύση των τεκμηρίων για τα κινητά του άρθρου 1398 ΑΚ και πλέον ισχύουν για το πρώην ζεύγος τα γενικά τεκμήρια κατανομής των κινητών των άρθρων 1110 και 1111 ΑΚ. Σε περίπτωση που οι πρώην σύζυγοι είχαν επιλέξει κατά τη διάρκεια του γάμου τους το σύστημα της κοινοκτημοσύνης, αυτή παύει να ισχύει καθώς και η τυχόν ανάθεση της διαχείρισης της περιουσίας του ενός συζύγου από τον άλλον σύζυγο. Επιπροσθέτως, παύει η ισχύς των διατάξεων για τη χρήση της οικογενειακής στέγης καθώς και τα κληρονομικά δικαιώματα του του κάθε συζύγου έναντι του άλλου καθώς και το δικαίωμα στο εξαίρετο δηλαδή στην οικοσκευή του οίκου που είχαν δημιουργήσει. Πλέον, οι πρώην σύζυγοι δε δικαιούνται ούτε την αγωγή της νόμιμης μοίρας στη περιουσία του άλλου συζύγου.
Αυτές είναι οι βασικότερες νομικές συνέπειες που ακολουθούν το διαζύγιο και βασικά χωρίζονται σε δύο άξονες στις προσωπικές που αφορούν τις σχέσεις μεταξύ των πρώην συζύγων και στις περιουσιακές που άπτονται των οικονομικών τους πόρων, των κινητών και των ακινήτων τους. Τέλος, το δικηγορικό μας γραφείο και ο κύριος Καμουζής προσωπικώς είναι στη διάθεση σας για περαιτέρω διευκρινήσεις.