Κύριο Θέμα Παραπολιτικά Τελευταία Νέα

Μένουμε σπίτια μας, δεν φοβόμαστε, Προστατευόμαστε

Oι τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της πανδημίας του Κορονοϊού και έξαρσης των κρουσμάτων, δεν μας δίνουν περιθώρια για χαλάρωση των μέτρων που ήδηέχουν ληφθεί από την πολιτεία.

Αντιθέτως, μας καθιστούν όλους ανεξαρτήτως, υπεύθυνους και υπόλογουςπρωτίστως απέναντι στους εαυτούς μας και στις οικογένειές μας, αλλά καιαπέναντι στους συνανθρώπους μας.

Ο Δήμος Ξάνθης, από την αρχή της Πανδημίας, φροντίζει για την εφαρμογή όλων των μέτρων πρόληψηςαλλά και αντιμετώπισης όπου χρειαστεί κατά της διασποράς του ιού και σ’αυτή την προσπάθεια καλεί όλους τους δημότες να συνδράμουν με την πιστήεφαρμογή των προβλεπόμενων μέτρων.

Ιδιαίτερα επισημαίνουμε την προσοχή των συνδημοτών μας Ρομά πουδιαβιούν σε οικισμούς με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και ιδιαίτερες ευαισθησίες.Όπως βγήκαμε νικητές από το πρώτο κύμα της πανδημίας, έτσι και τώρα πρέπει να παλέψουμε για να κερδίσουμε και θα κερδίσουμε, τηρώντας τα μέτρα προστασίας.

Ειδικότερα για την στήριξη των ευπαθών ομάδων, ο Δήμος Ξάνθης λειτουργεί Δομή κοινωνικής πολιτικής και αλληλεγγύης. Οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τους παρακάτω τρόπους για την καταγραφή αιτημάτων τους προς επεξεργασία και υλοποίηση:

  • Μέσωφόρμαςεγγραφήςστοsiteτου Δήμου www.cityofxanthi.gr/menoumespiti.
  • Στις τηλεφωνικές γραμμές 25410- 84458 και 25410- 68813 , όλες τις ημέρες της εβδομάδας.
  • Οδηγίες ατομικής υγιεινής:
  1. Συνιστάται να αποφεύγεται η επαφή των χεριών με τα μάτια, τη μύτη και τοστόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης από τον ιό.
  2. Συνιστάται να αποφεύγεται η κοινή χρήση προσωπικών αντικειμένων.
  3. Σε περίπτωση βήχα ή φτερνίσματος, συνιστάται να καλύπτονται η μύτη με τοστόμα με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο. Τοχρησιμοποιημένο χαρτομάντιλο πρέπει να πετιέται αμέσως μετά τη χρήσημέσα στους κάδους απορριμμάτων.
  4. Συνιστάται το τακτικό πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και ζεστό νερό γιατουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Επίσης, πλένουμε τα χέρια μας ότανμαγειρεύουμε, όταν φροντίζουμε ασθενείς, όταν ερχόμαστε σε επαφή με ζώα.
  5. Εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιείται αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ήχαρτομάντιλα με αλκοόλη. Συνιστάται καλό τρίψιμο των χεριών μέχρι τοαντισηπτικό να στεγνώσει. Τα χέρια πρέπει να πλένονται καλά οπωσδήποτεπριν τη λήψη τροφής.
  • Περιορισμός των επαφών

Συνιστάται να αποφεύγεται:

  1. Η επαφή με άτομα που έχουν συμπτώματα λοίμωξης
  2. Η στενή επαφή (χειραψίες, αγκαλιές και φιλιά)
  3. Οι συναθροίσεις και ο συγχρωτισμός οπουδήποτε (τήρηση απόστασης κατάτο δυνατόν 1,5 με 2 μέτρων)
  4. Η επαφή με άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
  5. Οι ομαδικές δραστηριότητες
  • Επίσης προτείνεται :
  1. Ο περιορισμός των μετακινήσεων οποιουδήποτε μέλους κάθε οικογένειαςχωρίς σημαντικό λόγο.
  2. Η εκτέλεση οποιωνδήποτε εργασιώνμόνο με τον ελάχιστο απαιτούμενοαριθμό ατόμων
  3. Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα πυρετού, βήχα ή δυσκολίας στην αναπνοή,επικοινωνούμε με το γιατρό μας ή με τον ΕΟΔΥ (2105212054) καιπαραμένουμε σπίτι μας.
  4. Εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και τους επιστήμονες για την πληροφόρησή μας.

Αγαπητοί συμπολίτες, η αντιμετώπιση της πανδημίας και του κορωνοϊού είναιμια υπόθεση που αφορά όλους μας.Με την πιστή εφαρμογή των προβλεπόμενων μέτρων και με λίγη (ακόμη)υπομονή, ευελπιστούμε ότι σύντομα θα επανέλθουμε στην κανονικότητα της καθημερινότητάς μας.

Για τα υπόλοιπα, εμπιστευόμαστε τους ειδικούς επιστήμονες και την πολιτικήηγεσία της πατρίδας μας, που κάνουν το καλύτερο για εμάς.

Αρκεί κι εμείς να κάνουμε το καλύτερο για τους εαυτούς μας και για τις οικογένειές μας.

Δήμος Ξάνθης

Σχετικά Άρθρα