Κοινωνία Τελευταία Νέα

Παρουσίαση του Ιεραψαλτικού συλλόγου Ξάνθης στον τηλεοπτικό σταθμό 4Ε (video)

Πριν λίγες εβδομάδες ο τηλεοπτικός σταθμός 4Ε και η εκπομπή «Βυζαντινά Μελωδήματα» με παρουσιαστή τον Πάρη Γκούνα φιλοξένησε τον ιεροψαλτικό σύλλογο Ν. Ξάνθης “Γρηγόριος ο Πρωτοψάλτης” όπου παρουσίασε το έργο του συλλόγου ενώ στην εκπομπή μίλησαν ο Μητροπολίτης Ξάνθης και περιθεωρίου κκ Παντελεήμονας , ο χωράρχης Γιάννης Κατσούλης, ο πρωτοψάλτης του καθεδρικού ναού Αριστείδης Δελιαννίδης και ο πρωτοψάλτης του Αγίου Γεωργίου Χαράλαμπος Μουζουρίδης (οι δύο τελευταίοι έχουν διατελέσει χωράρχες του ιεροψαλτικού συλλόγου).

Για τον σύλλογο και του έργο του και γενικά για το ιεροψαλτικό έργο της Μητρόπολης μίλησε και ο αρχιμανδρίτης π. Άνθιμος Κωσταράκης o οποίος είναι και ο υπεύθυνος και για την σχολή βυζαντινής μουσικής της Μητρόπολης Ξάνθης μια που ο σύλλογος υπό την αιγίδα του μητροπολίτη Ξάνθης.

Τα γυρίσματα από την εκπομπή έγιναν στο εσωτερικό του καθεδρικού ναού της του θεού Σοφίας Ξάνθης Η εκπομπή μετέδωσε την προηγούμενη εβδομάδα το πρώτο μέρος ενώ ακολουθούν και άλλα δυο τις επόμενες εβδομάδες.

Δείτε εδώ το πρώτο μέρος:

Λίγα λόγια για τον σύλλογο: Ο ιεροψαλτικός σύλλογος Ν. Ξάνθης “Γρηγόριος ο Πρωτοψάλτης” αποτελείται από πρωτοψάλτες, Λαμπαδάριους, μαθητές και φίλους των ιερών αναλογίων της Μητροπόλεως Ξάνθης. Αποτελεί τον επίσημο εκπρόσωπο της Θείας του Δαμασκηνού τέχνης στην περιοχή, καθώς και το συνδικαλιστικό όργανο του κλάδου.

Σκοπός του είναι η μελέτη του λειτουργικού ρεπερτορίου και στα πλαίσια της έρευνας μέρος του παλαιού. Για τον σκοπό αυτό λειτουργεί τμήμα χορωδίας το οποίο μετέχει ενεργά στις ιεροτελεστίες της Μητροπόλεως Ξάνθης καθώς και στα πολιτιστικά δρώμενα του Δήμου, με συναυλίες που σκοπό έχουν να παρουσιάσουν κομμάτι του ρεπερτορίου στο φιλόμουσο κοινό.

Ο Σύλλογος Ιεροψαλτών του Νομού Ξάνθης «Γρηγόριος ο Πρωτοψάλτης» ιδρύθηκε το 1992 με σκοπό την διάσωση και διάδοση της Ψαλτικής Τέχνης και την συσπείρωση των Ιεροψαλτών της Περιοχής. Η Χορωδία έχει λάβει μέρος σε πανηγυρικές Ακολουθίες και Συναυλιακές Εκδηλώσεις. Από το 2014 επιχειρήθηκε μια αναγέννηση του Συλλόγου με νέα σε ηλικία μέλη, καθώς και με την πιο ενεργή συμμετοχή του Συλλόγου σε διάφορες Λειτουργικές και Πολιτιστικές Εκδηλώσεις.

Επίσης ιδιαίτερη βαρύτητα έχει δοθεί στο ρεπερτόριο, το οποίο αφενός καλύπτει τις Λειτουργικές ανάγκες των Ιερών Ακολουθιών, αφετέρου αναδεικνύει και συνθέσεις που σπανίως εκτελούνται μέσα στις Ιερές Ακολουθίες κυρίως λόγω της δυσκολίας και της χρονικής τους έκτασης, επιτελώντας

Δείτε εδώ μια παλιά εκδήλωση του συλλόγου Ιεροψαλτών Ξάνθης

Η σελίδα του συλλόγου στο facebook

Σχετικά Άρθρα